“Yeni Türkiye Devleti temellerini süngü ile değil, süngünün de dayandığı ekonomi ile kuracaktır. Yeni Türkiye Devleti cihangir bir devlet olmayacaktır. Fakat yeni Türkiye Devleti, bir ekonomik devlet olacaktır.” 1923 (Atatürk’ün S.D.II, s. 56-57)
Atatürkçü Düşünce Derneği’nin öncülüğünde çeşitli demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’nin tapusu olan LOZAN ANTLAŞMASI’nın 97’nci yıldönümü çeşitli etkinliklerle tüm ülkede coşkuyla kutlanacaktı.
O da ne?
Lozan Antlaşması’nın yıl dönümüyle ilgili yapılacak etkinliklerin yasaklandığı, ANITKABİR’in ziyarete kapatıldığı haberi ülkede meydanlara bomba gibi düştü.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Lozan Antlaşması’nı anma etkinlikleri ilk kez yasaklandı !..
Ayvalık da yasaktan nasibini alan yerlerden biri.
Ayvalık işgalden bu yana böyle kara haber duymamıştır.
İşgali yaşamış, acısını çekmiş Ayvalık tarihi günlerinden birini yaşadı.
İşgal döneminde Ayvalık Kaymakamı Osman Nuri Bey’dir, Rum ve Yunan taraftarıdır. İngiltere Hükümeti’nin Ayvalık temsilcisi Hadkinson’un denetim ve kontrolündedir. Osman Nuri Bey ve Hadkinson birlikte çevre nahiye ve köyleri gezerek, bir işgal hareketine karşı sakin olmalarını ve silahlarını teslim etmelerini, bu şekilde İngiliz Hükümeti’nin korumasında olacaklarını söylemektedir. (1)
Tarih, bu teslimiyetçi ve işbirlikçilerin karşısına, Ayvalık’ta 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Bey’i (Çetinkaya) çıkarmıştır. Ali Bey (Çetinkaya) teslimiyetçi İstanbul hükümetinin kararını dinlemeyerek Ayvalık’ın işgaline silahla karşılık vermiştir. Milli Mücadelenin askeri ilk kurşunu Ayvalık’ta atılmıştır. Ayvalık bu onur ve gururu, şanla şerefle taşımaya da devam edecektir.
Ayvalık, 29 Mayıs 1919’da İngilizlerin desteği ile Yunan kuvvetleri tarafından işgal edilmiş, 15 Eylül 1922’de askeri birliklerimiz tarafından Yunan işgalinden kurtarılmıştır.
İşgal dönemi Ayvalık Kaymakamı olan Osman Nuri Bey ise 150’likler listesindeki yerini almıştır….
Bu tarihi gerçekler ortada dururken 24 Temmuz 2020 tarihinde getirilen yasaklar, akıllıca iş değil …
Türkiye Cumhuriyeti’nin Sayın Valileri, Sayın Kaymakamları ülkenin meydanlarında 97’nci yılında Lozan Antlaşması’nı anma etkinliklerine geçit vermemek için birbirleriyle yarıştılar.
Engellemelere rağmen, Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubesinin öncülüğünde bir avuç YURTSEVER Cumhuriyet Meydanında toplandı. Yalnız değillerdi. 172. Alay Komutanı Ali Bey (Çetinkaya) oradaydı. Kuvayı Milliyeciler oradaydı. Kuvayı Milliye ruhu, Cumhuriyet Meydanını ve Ayvalık’ı kaplamıştı. Hep birlikte Atatürk Anıtına çelenk sunumunu yapılarak, Lozan Antlaşması’nın 97’nci yılını anma etikliği gerçekleştirildi.
Ülke genelinde Lozan etkinliğine engeller çıkarılırken; devlet, camileri özgürleştiren Lozan Antlaşması’nın 97’nci yıldönümünü unutmuş, cami açılışına gitmiştir.
DANIŞTAY 10.Dairesinin, 24 Kasım 1934 tarih ve 2/1589 sayılı Atatürk’ün de imzasının da bulunduğu Bakanlar Kurulunun aldığı bir kararı iptal etmesi üzerine Ayasofya Camii Müze olmaktan çıkartılarak ibadete açılmıştır. Açılış tarihi olarak Lozan Antlaşması’nın 97’nci yıldönümü olan 24 Temmuz 2020 belirlenmiştir. Ne acı bir tesadüf!
Atatürk’ün kurduğu Diyanet’in Başkanı, Ayasofya Camiinde gösterdiği kılıçla “Erbaş Paşa” olarak herhalde 3. Viyana kuşatmasına gidecek! Yaşadığı çağı ve devleti karıştıran bir Diyanet İşleri Başkanı !..
Kini, inancın önüne geçmiş bir Diyanet İşleri Başkanı. Elinde kılıçla verdiği hutbede, satırların arasına gizlenerek Atatürk’ü lanetlemeye çalışıyor. Sayın Diyanet İşleri Başkanı Atatürk’le uğraşan ne ilk kişisiniz ne de son. Sizden önce de Milli Mücadele karşıtı olan sonra da Yunana sığınarak Türklükten istifa eden İngiliz piyonu Şeyhülislam Mustafa Sabri ve Atatürk için İdam fetvası veren Şeyhülislam Dürrrizade Abdullah Efendi de aynı yoldan yürümüştü.
Bunlara karşı, Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, Milli Mücadelenin haklılığını belirterek Atatürk’ün yanında yer almıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı kurulduktan sonra da ilk Diyanet İşleri Başkanımız olarak görev yapmıştır.
Sayın Diyanet İşleri Başkanı, siz hangi müftünün takipçisisiniz?
Çekmecenizden bir kâğıt çıkararak, gereğini yapınız…
Lozan Antlaşmasının 97’nci yıldönümü kutlamasıyla ilgili resmi bir açıklama yapıldı mı?
(1) Ali Çetinkaya, Milli Mücadele dönemi hatıraları, Ankara 1993,s.17)
Ayhan Öztürk