Bugünden itibaren kamuya ait lojmanlar satışa çıkarılıyor. Hükümet nihayet kaynak buldu. Kamu idarelerine ait lojman sayısı 209 bin 684 adet, özel bütçeli idarelere ait konut sayısı 26.737 adet denetleyici kurumlara ait konutların sayısı ise 390. Toplamda 236 bin 811 lojman var. İstatistik 2013 yılına ait. Şimdi bu sayının 300 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Ortalama 150 bin TL’den satılsa yaklaşık 45 milyar hazır para. Durduk yerde iyi kaynak.Tabi borç ödemesine gitmeyip yeni yatırımlar için kullanılabilirse…
Bu lojmanların özel tahsisli, görev tahsisli, sıra tahsisli ve hizmet tahsisli şeklinde dörtlü bir sınıflandırmaya tabi tutularak kamu personeline tahsis edildiği bilgisi mevcut.
Öncelikle kat mülkiyeti ya da kat irtifakına dönüştürülerek satışa çıkarılıyor.
Üstelik bunlar halen oturmakta olanlara öncelik tanınarak satışa çıkarılacak. Yani an itibari ile lojmanlarda oturanlar çok şanslı. Tabi satın alabilecek maddi güce, yani ödeme kabiliyetine haiz iseler. Aklınıza şu gelebilir. O kadar paramız yoksa ne yapacağız. Devlet onu da düşünmüş. Büyük bir ödeme kolaylığı sağlıyor.
İhaleye çıkarılacak lojmanlar, ihale bedelinin peşin olarak ödenmesi durumunda %10 indirim uygulanacak. Taksitle ödenmesi halinde ise indirim uygulanmaksızın; en az %20’si peşin, kalanı beş yılda ve 60 taksitle, en az %25’i peşin, kalanı yedi yılda ve 84 taksitle ya da en az %30’u peşin, kalanı 10 yılda ve 120 taksitle ödenebilecek.
Taksitli ödeme tercih edilmesi halinde; borç bakiyesi ve aylık taksitler, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez TÜFE aylık değişim oranında artırılarak hesaplanacak.
Buna rağmen talep çıkmazsa açık artırma usulü ile satışa çıkarılacak.
Burada akla gelen ilk soru; Fiyatlar uygun mu olacak? Günümüz geçerli rayiç bedelleri tespit edilerek fiyatlar belirlenecek. Bu arada lojmanların büyük çoğunluğunun on yıl ve daha eski olduğunu da unutmayalım. Üstelik bunların günümüz teknolojik yeniliklerinden de uzak olduğunu unutmayalım.
Alıcılara şimdiden hayırlı olsun. Benim asıl belirtmek istediğim bu lojmanların genelde kamuda görev yapan üst düzey görev yapan memurların yararlandığı, asıl ihtiyacı olan genç, dinamik, yeni yuva kuran memurların ise böyle bir hakkı olmadığı gibi hayalini bile kuramadıkları gerçeği. 35 yıl devlet memurluğu yaptım. Genelde lojmanlı kurumlarda görev yapmama rağmen asla böyle bir haktan yararlanamadım. Çünkü buraya yerleşenler kolay kolay bu lojmanlardan çıkmadığı gibi, prosedür gereği her yıl tahsis ilanı çıksa bile ilk tercih yine oturanlar olduğu için yenilere asla sıra gelmemesiydi. Ben çok iyi bilirim. İdareci önceliğinden yararlanıp bu lojmanlara yerleşenlerin yıllarca bu lojmanlardan çıkmadığı, kendi evi gibi kullandığı hatta sırf lojmanı terk etmemek için emekli bile olmadığı ve resen emeklilik yaşı olan 65’i beklediğini!..
Eh artık satış hakkı çıktığı ve önceliğin oturanlara verileceği yayınlandığına göre, üstelik on yıla yayılan bir konut kredisi desteği de verildiği için şimdiden konut sahibi olmuş demektir.
Devletin bu satışlardan ne kazanacak bunu zaman gösterecek.
Bu devlette bazı kişiler yıllardır saltanat sürmüştür. Kimisi lojman saltanatı kimisi araç, Ama artık deniz bitti. Umarım kamunun hakkı kamuya verilir ve artık herkes bu devletin nimetlerinden eşit yararlanır.