Bir kelimeyi defalarca tekrarladığımızda anlamını yitirir. Balıkesirliler için de “logo” kelimesi bu hale geldi son zamanlarda. Logo, logo, derken laga luga‘ya dönüştü iş..
Son dönemde, bir grup akademisyenin tasarladığı söylenen bir logo üzerine tartışmalar devam ediyor. Ancak bu akademisyenlerin kim oldukları konusunda hâlâ net bir bilgiye sahip değiliz. Çeşitli mesleklerden mi geldiler? Kimyacı mı, fizikçi mi, yoksa tasarımcı mı bu akademisyenler? İsimleri var mı? Bu belirsizlik, hem logonun tasarım süreci hem de altında yatan anlamlar konusunda soru işaretleri yaratıyor.
Geçmişe bakacak olursak, Balıkesir’in büyükşehir olduğu dönemde, şehrin kurucu büyükşehir belediye başkanı Ahmet Edip Uğur tarafından İstanbul’daki bir reklam ajansına yaptırıldı BBB logosu. Bu logo, daha sonra yine Ak Parti döneminde Yücel Yılmaz tarafından tek renk altın sarısı olacak şekilde sadeleştirildi.
Bu noktada kişisel görüşüm, hem Yücel Yılmaz’ın hem de Ahmet Akın’ın logoyu sadeleştirme konusunda doğru adımlar attıkları yönünde. (Bu tartışmalar arasında sessiz sakin ve doğru bir yol izleyerek, mevcut logo üzerinde çok oynamadan sadeleştiren ve süreci doğru işleten Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli’yi de tebrik etmek lazım.)
Önemli Olan…
Burada asıl tartışılması gereken mesele sadeleştirme değil; zamanlama ve yapılan değişikliklerin nasıl yürütüldüğü.
Ayrıca…
Şunu da belirtmeliyim, Ahmet Akın’ın sevgi dilini, kucaklaşmayı, birbirimizi anlamayı ön planda tutarak yaptığı siyaseti bu kalp şeklindeki logoyla da doğru orantılı buluyorum.
Fakat…
Logo genellikle mesaj içerir ve belirli değerleri ya da kavramları simgeler. Renkler, şekiller, çizgiler tesadüfen seçilmez; bir anlam taşır. Ancak, burada karşımızdaki örnekte bu simgelerin neyi ifade ettiği açıkça belirtilmedi.
Basit üç kelimeyle açıklanmaya çalışıldı: harita, kucaklaşma, kalp! Bu tür tasarımların bir hikâyesi olmalı. Bir büyükşehir logosu söz konusuysa, belki de anlamı sayfalarca anlatılmalı. Örneğin, neden bu renk seçildi, bu şekil neyi simgeliyor, nasıl bir mesaj veriyor?
Son Olarak…
Kalp seçiminin doğru olduğunu, ancak bahsettiğimiz belirsizliklerin olmaması gerektiğini ve logonun şeklinin çok daha yaratıcı bir kalp olabileceğini düşünüyorum.
Üstelik Balıkesir’de, bu bahsettiğimiz kriterlerde yeni bir logoyu tasarlayacak onlarca genç ve yaratıcı tasarımcı arkadaşımız olduğunu da eklemek gerek.