Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası (GÜNMARSİFED) 6. Mali Genel Kurulu Balıkesir’de yapıldı. Federasyon Başkanı İsa Tamer Çelik, seçimlerden dış ilişkilere, kutuplaşmadan ekonomiye önemli mesajlar verdi.
GÜNMARSİFED 6. Genel Kurulu Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Silah Arkadaşları, Şehitlerimiz ve ebediyete göçmüş iş insanlarımızın anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesi ile başlandı. GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik konuşmasında önemli konulara değindi. Çelik şunları söyledi.
SEÇİM MESAJI
“31 Mart’taki seçimde en demokratik hak olan seçme hakkımızı kullanarak yerel yöneticileri seçeceğiz. Çanakkale, Biga, Bandırma ve Balıkesir’de yapılacak seçimlerin ve görev alacak adayların bölgemiz sosyo-ekonomik gelişimine ve taleplerin karşılanmasına aracılık yaparak; bölgemize katkı vermelerini ümit ediyorum.
“DIŞ İLİŞKİLER ÇOK ÖNEMLİ”
Bir ülkenin küresel dünyada güçlü olabilmesi için dünyayla bağlantısının güçlü olması gerekir. Türkiye’nin dünyada söz sahibi ülkelerden biri olması, bu nedenle her şeyden önce dış ilişkilerimize bağlıdır. Bugün dünya, önemli bir kavşakta. Değişimin hızına toplumsal örgütlenme, siyaset ve hatta bireyler yetişemiyor. Bilinmezlik, güvensizlik yaratıyor. Bunun sonucunda siyasi krizler çoğalıyor ve ağırlaşıyor. Önümüzdeki dönemde Asya ve özellikle de Çin gerçeği göz önünde bulundurulmadan ne küresel ekonomik analiz ne de stratejik veya siyasal analiz yapmak mümkün. Şurası kesin: Küresel güç dengesi hızla değişiyor. Türkiye, makro düzeydeki yeni güç dağılımında coğrafyamızın da desteğiyle önemli bir ülke olma konumunu koruyacak. Ancak şunu da biliyoruz ki bugün artık jeopolitik önem tek başına güçlü kalmamızı güvence altına almaya yetmiyor.Bugün artık siyasette de, ekonomide de eski ezberler işe yaramıyor. Küreselleşmenin sağladığı imkânlar ortada ancak getirdiği yeni sorunlar, dünya gündeminin başında yer alıyor.Tepkilerin sorunların kaynağına değil, farklı görünümlerine yönelmesi nedeniyle,
- Popülizmin yeniden yükselişe geçtiği,
- Liberal demokratik normların aşındığı,
- Dünyadaki savaşların ticaret cephelerine kaydığı,
- Milyonlarca insanı mülteci ve sığınmacı durumuna düşüren iç savaş ve insani felaketlerin yaşandığı,
- Çoktan kapanması gereken ırkçılık defterine yeni ve karanlık sayfaların eklendiği günlerden geçiyoruz”
“EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ KUTUPLAŞMA”
Bugün ülkemizin en büyük sorunlarından biri hala kutuplaşmadır. Kutuplaşmadaki artış, ülkemizin istikrarlı bir şekilde gelişmesi için ön koşul olan toplumsal mutabakatı tehlikeye atıyor. Oysa farklılıklarımız bizim en büyük zenginliğimizdir. “Herkesin aynı şeyi düşündüğü yerde, kimse fazla bir şey düşünmüyor demektir.” Toplumumuzu neredeyse ortadan ikiye bölen ayrıştırıcı söylemler, yarınlarımız için en büyük tehdittir. Bütün sorunlarımızın çözümü, bizi birleştiren ortak değerler ve hedefler etrafında toplanmaktır. Bunun aksi, bindiğimiz dalı kesmek olur.Bu nedenle biz daima şunu savunduk: Uzlaşma asla yenilgi değildir.Bugünkü muhasebemiz şunu gösteriyor: Türkiye’ye yeniden ve eskisinden daha da sağlam bir birlik ve beraberlik borcumuz var”
“ÖNCE EKONOMİ”
Ekonomi toplumun bütün kaygılarını, bütün umutlarını doğrudan ve yakından etkiler. Ekonomi halkımızın ekmeği, çocuklarımızın geleceğidir. Dolayısıyla şimdi, Türkiye’nin en hızlı çözüm bekleyen konusu olan ekonomimize bakma zamanı. Ekonomideki sorunlarımız hafif değil.
- Ekonomik büyüme 2016’da %3,2 iken 2017’de %7,4 gibi müthiş yüksek bir seviyeye çıktı. Ancak 2018’in üçüncü çeyreğinde %1,6’ya kadar geriledi. Şu anda ise negatif büyüme, yani ekonomide bir küçülme yaşıyoruz.
- 2016 sonunda enflasyon %8,5 iken bugün %20,3.
- Ticari kredi faizleri %15’den %25-30 aralığına kadar yükseldi.
- Döviz kuru (Dolar/TL) 2016 başında 2,9 iken bugün 5,45’e çıktı. Yani sadece 3 yılda kurda yaklaşık %80 artış görüldü.
- İşsizlik oranı daha geçen yıl Nisan ayında %9,9 iken bugün %12’yi geçmiş durumda.
İşte bu tablo “önce ekonomi” demeyi ve sorunlarla kararlı bir şekilde mücadele etmeyi gerektiriyor. Bu tabloya küresel krizin, güvenlik ve terör sorunlarının, son beş yılda arka arkaya yaşadığımız seçimlerin etkileri olduğuna kuşku yok.
Sanayinin dönüşümünde güçlü bir altyapı ihtiyacının da nitelikli insan kaynağı ve mesleki eğitimden geçtiğini vurgulamak istiyorum. Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin; bilim ve aklı ön plana alan, teknolojiyi tüketen değil üreten bir yetkinlikte, çağdaş bir eğitim sistemi ile yetiştirmeliyiz. Kalkınma ve sürdürülebilir büyüme için ayrıca kadının iş dünyasına ve hayatın her alanına aktif ve etkin katılımını sağlamaktan da geçmektedir”
BASİAD Başkanı Abdullah Bekki, ÇASİAD Başkanı Semih Başaran, GÜNMARSİFED Başkan Yardımcısı Zekai Baş, BİSİAD Başkanı İsmail Özer, BAGİAD Başkanı Emrah Bilcanlı ve GÜNMARSİFED Denetleme Kurulu Başkanı Ümit Baysal birer konuşma yaptılar. Mali genel kurula Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula da katıldı.
FED eski araştırma grup direktörü ekonomist Erkin Şahinöz tarafından “Dalgalı Piyasalarda Geleceği Öngörme ve Şirket Yönetimi” konulu bir konferans verildi. Şahinöz, konferansta uluslararası piyasalarda fon hareketleri, global ve yerel bazda ekonomi ve üretim seyri, şirketlerin üzerinde durması ve odaklanması gereken konular gibi katılımcıların büyük bir ilgi ile izledikleri sunumunu gerçekleştirdi. Memet KOŞAR(balikesir24saat)