Balıkesir Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Metin Yalçın, “Ekonomik krizin reçetesi artık vatandaşın cebinde aranmamalıdır” dedi.
Zaman zaman siyasal, sosyal ve ekonomik konularda açıklamalar yaptığını anımsatan BSMMMO Başkanı Metin Yalçın, yıl sonuna yaklaştığımız bugünlerde bazı konularda mükellefleri uyardı. Açıklamasının son bölümünde ekonomik sorunlara dikkat çeken Yalçın şu görüşleri dile getirdi:
“2019 yılına girerken son günlerini yaşamakta olduğumuz yılın akıllarda kalan en önemli konusunun ekonomi temelli sorunlar olduğu açıktır. Gelecek yıllarda da bu sorunun etkisinden kolay kolay kurtulamayacağımız da günümüz bütçe görüşmelerinde az çok kendisini göstermektedir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk bütçesinde faizin yatırımı ikiye katladığı görülmekte. 2019 bütçesinde 65 milyar liralık yatırım, 117 milyar liralık faiz öngörülüyor. “Denk bütçe”nin yanından bile geçmeyen bütçede 880,4 milyar lira gelir, 961 milyar lira da gider öngörülüyor. Böylelikle bütçe çok iyimser bir rakam olarak, 81 milyar “açık vermeyi” hedefliyor! Bütçenin 36,7 milyar kadar (oldukça düşük) faiz dışı fazla vereceği de öngörülmektedir. Peki her faiz dışı fazla veren bütçe “iyi” midir? Ekonomide faiz dışı fazlanın olabildiğince yüksek olması beklenir. Fakat bunu sağlamak o kadar da kolay değildir. Bunu sağlamak için ya gelirleri artırmak ya da giderleri kısmak gerekir. Yıllarca yapılan uygulamalarda bizler hükümetlerin vergileri artırdığını, mahalli idareler açısından halktan alınan katkı paylarını artırdığını, KİT’ler açısından fiyatları artırdığını gördük. Bunun yanında devlet yatırımlarını azaltmak, memur maaşlarını yükseltmemek, destekleme fiyatlarını artırmamak da yapılacak bir diğer uygulamalar olabilir. Fakat bunların hepsinin ucu vatandaşın cebine dokunan çarelerdir. İşte asıl mesele burada başlamaktadır. Bu ekonomik krizin reçetesi artık vatandaşın cebine aranmamalıdır”
Memet KOŞAR(balikesir24saat)