featured
  1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. KÖY ENSTİTÜLÜLER AŞIK VEYSEL’İ ANDI

KÖY ENSTİTÜLÜLER AŞIK VEYSEL’İ ANDI

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Balıkesir Şubesi, Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 83. Yılında Aşık Veysel’i andı.

Utku Erişik’in sunumu, Onur Yaman’ın bağlamasıyla renklenen Salih Tozan Kültür Merkezi’ndeki anma etkinliğinin açılış konuşmasını yapan YKKED Balıkesir Şube Başkanı Mualla Orman, “Birlikte olmak, sevgimizi paylaşmak, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneğini temsil edebilmek ve tanıtabilmek, eğitime ve Cumhuriyete gönül verenlerin pes etmediğini duyurabilmek için, her nerede olurlarsa olsun aydınlanma ışığını söndürmeyenleri selamlamak için buradayız.” dedi.

Cumhuriyetin devrimci önderlerinin eseri olan köy enstitülerinin, bütün eğitbilimcilerin ilgisini çekmiş, tüm dünyaya örnek eğitim modeli olarak önerilmiş, Cumhuriyetimizin yüz akı, özgün ve aşılamayan kurumu olduğunu vurgulayan Orman sözerini şöyle sürdürdü:

“Ne yazık ki, Köy Enstitüleri ile parlayan aydınlanma ışığı, daha doğmadan, gelişemeden, aydınlanma düşmanları tarafından söndürüldü. Eğitimin geldiği durumdan rahatsız olanlar 2001 Yılında Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’ni İzmir’de kurdular YKKED, kuruluşundan bugüne 22 yıllık mücadelesi ile Köy Enstitülerinin yarattığı devrimci, ilerici değer ve uygulamaları ulusal bilinç düzeyine çıkarmak ve daha da ileriye taşımak, günümüz eğitim sorunlarına çözüm üretmek amacıyla, genel merkezi, 23 şubesi, temsilcilikleri ve 3.000 üyesi ile kararlılık ve inançla çalışmaya devam ediyor. Kuruluşunun 83. yılında Köy Enstitüsü imecesinin yaratılmasının yolunu açan büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’ü, O’nun efsane Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’yi , Milli Eğitim Bakanları Saffet Arıkan ve Hasan-Âli Yücel’i, Köy Enstitülerinin kuramcısı ve uygulayıcısı, adını dünya eğitim tarihine altın harflerle kazıyan eğitim devrimcisi İsmail Hakkı Tonguç’u, bu imeceye katkı sunan tüm Köy Enstitülüleri ve gönüldeşlerini saygıyla selamlıyoruz.”

Büyük ilgi gören etkinliğe dernek üyelerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarının başkan ve üyeleri ile CHP Balıkesir milletvekili adayı Av. Gulizar Yıldız da katıldı.

AŞIK VEYSEL KÖY ENSTİTÜLERİNDE ÖĞRETMENLİK YAPMIŞTI

Aşık Veysel’in ömrünün belli bir bölümünü köy enstitülerinde yaptığı öğretmenlik işgal eder. İyi bir aylıkla her sene bir enstitü olmak üzere Adapazarı Arifiye Köy Enstitüsü, Hasanoğlan Köy Enstitüsü, Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü, Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü, Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü ve Samsun Ladik Akpınar Köy Enstitüsünde çalışmıştır.

Bu arada Çifteler Köy Enstitüsünde iken meşhur ‘Toprak’ şiirini yazmıştır. Ayrıca Çanakkale’nin Savaştepe, Erzurum’un Pulur, Malatya’nın Akçadağ, Kırklareli’nin Kepirtepe, Adana’nın Düziçi Köy Enstitülerinde de konserler verir. Bu faaliyetleri 1941-1946 yılları arasında olur. (balikesir24saat.com)

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
KÖY ENSTİTÜLÜLER AŞIK VEYSEL’İ ANDI
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!