24 Kasım Öğretmenler Günü Yeni Kuşak Köy Enstitütüler Derneği’nde kutlanırken, eğitimdeki sorunlara dikkat çeken Şube Başkanı Mualla Orman “Karar vericiler eğitimde macera aramaktan vazgeçsin. 1940’larda uyguladığımız halen aşılamamış eğitim modeli Köy Enstitüleri uygulaması bugünkü eğitim gereksinmelerimize çözüm olacak önemli seçenektir” dedi.
Coşkun YAMAN
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Balıkesir Şubesi , 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü dernek merkezinde kutladı. Dernek yöneticileri ile köy enstitüsü ve öğretmen okulu mezunlarını getiren kutlamada şiirler okundu, türküler söylendi, anılar anlatıldı. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ile Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç, Sıtkı Akkay anıldı. Yapılan konuşmalarda köy enstitülerdeki eğitimin kalitesine dikkat çekilirken, taşımalı eğitimle birlikte öğretmenin köyden, köylüden koparıldığı vurgulandı.
Yeni Kuşak Köy Enstitütüler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Mualla Orman da 24 Kasım’la ilgili bir açıklama yaparken, “Karar vericiler eğitimde macera aramaktan vazgeçsin. 1940’larda uyguladığımız halen aşılamamış eğitim modeli Köy Enstitüleri uygulaması bugünkü eğitim gereksinmelerimize çözüm olacak önemli seçenektir” dedi.
YKKED Şube Başkanı Mualla Orman’ın açıklaması şöyle:
“Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Aydınlanma Devrimi’ni zafere ulaştırmak için giriştiği okuma-yazma öğretme seferberliğinin merkezi Millet Mektepleri’nin açıldığı ve ulu önder Atatürk’ün “başöğretmenliği” kabul ettiği tarihi 1981 24 Kasım’ından bu yana öğretmenler günü olarak kutluyoruz.
Cumhuriyet’in kuruluşunda neredeyse çocukların gideceği ne okul ne de onlara öğretmenlik yapabilecek kişiler vardı?Öğrenim çağındaki çocuklar için çok az sayıda öğretmen bulunuyordu.Bugün geldiğimiz noktada öğretmenlik hakkı kazanmış yüz binlerce genç meslektaşımız ataması yapılmadığı için öğrencileriyle buluşamıyor.
907.567 bakanlık okullarında, 169.740 özel okullarda görev yapan meslektaşımız için bugün devletin en üst düzeyindekilerden başlayarak hemen herkes öğretmenler için övgüler düzecek,güzellemeler yapacak;her yıl olduğu gibi 25 Kasım’da yine 23 Kasım koşullarına dönülecek öğretmenler sorunlarıyla baş başa kalıp kendisinden beklenen “mucizeler yaratma” uğraşıyla mesleğini sürdürecek.
Eğitim sürecinin en önemli basamaklarından olan okul öncesinde görev yapan 51.143 öğretmen neler hissediyor?Eğitimin temeli ilkokullarda uğraş veren 300.732 öğretmenin gereksinmeleri nelerdir?Bireyin yaşamında en sancılı süreç ergenlikte 354.198 ortaokul, 371.234 ortaöğretim öğretmeni hangi konularda beklenti içindedir? Bunlar konuşmamız ve acil çözüm bulmamız gereken konulardır.
Bakanlıktan , eğitim yöneticilerine , ailelerden sade yurttaşlarımıza kadar herkes öğretmenlerden nitelikli eğitim bekliyor. Bu haklı beklentinin gerçekleşmesi için eğitimin asli unsuru öğretmenlerimize kulak verildiğini, sorunlarının çözülme gayreti içinde olunduğunu, çözüm önerilerinin önemsendiğini ve dikkate alındığını, kendisini yenilemesine seçenekler sunulduğunu ne yazık ki göremiyoruz. Dolayısıyla “mış gibi” eğitim uygulamaları günü kurtarmaya bile yetmemektedir.
Unutulmamaldır ki öğretmenin sorunları çözümlenmeden eğitimin yükselmesi, öğrenci ve velilerin beklentilerinin karşılanması, ülkemizin kalkınması ve ilerlemesi mümkün olmayacaktır. Öğretmenin sorunlarının çözümü ülkemizin sorunlarının çözümünün temeli olduğu unutulmamalıdır. Bunun için uzaklarda reçete aramaya da gerek olmadığını anımsatıp doktor, ilaç aşı, hastane yokluğuna rağmen sıtmayı, veremi yenen; okulsuzluğa ve öğretmensizliğe rağmen % 10’lardaki okuma-yazma oranını % 30-35’lere yükselten ve bize özgü eğitim modeli Köy Enstitüleri ile çağdaş atılımları gerçekleştiren genç Cumhuriyet’in eğitim deneyiminden bugünde yaraRlanabileceğimizi yineliyoruz.
Ancak mevcut anlayışın bir gün “külahlı” başka bir gün “silahlı” model uygulamalarının bırakın ileri gitmeyi çöküş getireceğini görmek için kahin olmaya gerek yok.
Son söz, karar vericiler eğitimde macera aramaktan vazgeçsin. 1940’larda uyguladığımız halen aşılamamış eğitim modeli Köy Enstitüleri uygulaması bugünkü eğitim gereksinmelerimize çözüm olacak önemli seçenektir.
Bizim eğitim modelini yaratan Hasan Ali’leri, İ.Hakkı Tonguç’ları, Rauf İnan’ları, Hürrem Arman’ları, Sıtkı Akkay’ları ve bu eğitim savaşının adsız kahramanlarını saygıyla,özlemle anıyor;anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” http://balikesir24saat.com
İlgine teşekkürler.