Köy Enstitüleri ruhunu günümüzde de yaşatmayı amaçlayan Balıkesir Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, gönül verenleri ve dostları ile sabah kahvaltısında buluştu. Köy enstitüsünün kurucuları anılırken, aydınlanma ışığının sönmediği ve sönmeyeceği vurgulandı.
Eski Ekilmiş düğün salonunda düzenlenen kahvaltı buluşmasına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ile CHP, Emek Partisi, İyi Parti yöneticileri Eğitim Sen, Eğitim İş, ADD, BAÇEV, ÇYDD temsilcileri katıldılar.
Toplantıda konuşan YKKED Başkanı Mualla Orman, “Köy Enstitüleri kapatıldı ama, ömrü çok kısa olan bu devrimci aydınlanma atılımı hiçbir kurumda görülmeyen bir şekilde 82 yıldan beri ülke gündeminde yerini, canlılığını devam ettirdi, ettiriyor , ettirmeye de devam edecek.” dedi.
KÖY ENSTİTÜLERİ GERÇEĞİ
“Eğitimde yabancı parmağı arayanlar Osmanlı’ya baksın” diyen Orman sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cumhuriyet’in ilk 20 yılında yapılanlar belliyken, ‘Atatürk ve İsmet İnönü Lozan’da eğitim işini Amerikalılara verdi’ demek için insanın kara cahil olması gerekir. Atatürk ,Osmanlı döneminde açılan yüzlerce misyoner okulunu kapatmıştır. Cumhuriyet ilan edildiğinde topraklarımızda ABD’nin 450 okulu vardı. Emine Şenlikoğlu eğitimde yabancı parmağı arıyorsa çok sevdiği Osmanlıya bakmalıdır. Batılı eğitimciler doğal olarak gelişmiş kapitalist ülkelerin gereksinim duyduğu insanı yetiştirmek için eğitim programları yaparken,İ.Hakkı Tonguç onlardan ayrılmış ve Türkiye köyünün gereksinim duyduğu insanı yetiştirecek, iş içinde, iş aracılığıyla, iş için eğitim anlayışı uygulanmıştır. Dünyanın hiçbir ülkesinde Köy Enstitüleri büyüklüğünde bir iş eğitimi uygulanmamıştır.”
“KÖY ENSTİTÜLERİ BİZİMDİR”
Köy enstitülerinin kurucusu İsmail Hakkı Tonguç’u, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’i anan Orman, “Kemalist devrimin aydınlanma kurumları Köy Enstitüleri’ni İkinci Paylaşım Savaşı’nın o zor koşullarında kurarak bin yıldır unutulan , dağda, bayırda kendi kendine açılıp solan köy çocuklarına özgür birey olma bilinci, vatan ve ulus sevgisi kazandıran, varsıllığın, yoksulluğun baskı ve sömürünün bir kader olmadığını anlamalarının ve çağdaş uygarlığın yolunu açan Köy Enstitüleri bizimdir. Bu eğitimimde öğrenme ve üretim vardı. Öğrenilen bilgiler üretimde uygulanıyordu. Eğitim karmaydı. Okullarda eşitlik ve özgürlük vardı. Bilgi işsevleşiyordu. Soyut bilgi somut uygulama ile birleşiyordu. En önemlisi; toplum kalkınması kavramının doğmadığı o yıllarda bu anlamda öncü bir girişimdi. Yaşar Kemal, ‘O köy Enstitüleri ki, gelecekte dünyamızı gerçek insanlığa kavuşturacak tek eğitim kurumlarıdır.’ diyordu. Gerçeklerin yok edilmemesi ve araştırılması için YKKD var.” dedi.
Kahvaltı etkinliği, YKKD kadın folklor ekibinin gerçekleştirdikleri yöresel oyunlar ile sürdü. C.Saffet YILMAZ (balikesir24saat.com)