Seçim yazısına ilçelerdeki ittifaklarla devam edecektim ancak bugüne dek pek görmediğimiz bir vaka ile karşılaştık. 2019’daki vukuatlar 2024 seçiminde artarak devam edecek görünüyor. Eğer iddialar doğru ise Balıkesir’de seçim pusulasında iki Ahmet Akın olacak.
Günlerdir kulaktan kulağa yayılan sosyal medyada yer bulan iddialar Cumhuriyet Gazetesi’nde “Kopya Aday” manşetiyle yayınlandı. Tabii tüm ajanslar ve haber kanalları da Akın’la görüşmek için yarıştı.
“Kopya Aday” Ahmet Akın adına gerçekten bir başvuru var mı, CHP’li Ahmet Akın ile bağımsız aday Ahmet Akın seçim pusulasında yer alacak mı bu konuda bildiğim kadarıyla Seçim Kurulu’ndan resmi bir açıklama yok. Henüz seçim pusulası da basılmamış olmalı. Olayın ortaya çıkmasının ardından ‘çakma’ Ahmet Akın’ın oldukça tanınmış bir lokantada çalıştığı ve bu olayın ortaya çıkmasından sonra kayıplara karıştığı söyleniyor.
Cumhuriyet gazetesinin haberinde kazanma şansının yüksek olduğu düşünülen CHP’li Akın’a kolay akla gelmeyecek “sinsi bir tuzak” kurulduğu vurgulandı. Haberde Akın’ın da görüşlerine yer verildi. Rakip adayın kamuoyu yoklamalarının hemen hepsinde geride kalmasının ardından böyle bir yola başvurduklarını öne süren CHP’li Akın, isim benzerliği ile kendisine gelecek bazı oyların yön değiştirilmesinin amaçlandığını, bu tezgâhın bilinçli olarak kurulduğunu vurguladı.
“ŞEYTAN’IN AKLINA GELMEZ”
Akın’ın açıklaması şöyle :
“Korkudan, şeytanın bile aklına gelmeyecek bir yönteme başvurdular. Ahmet Akın isminde bağımsız bir aday çıkardılar. Korkunun ecele faydası yok. Fakat kimsenin korkmasına da gerek yok. Balıkesir’i beş yıldır yöneten iktidar temsilcileri tarafından kurulan bu kirli tezgâh nedeniyle Balıkesir Büyükşehir Belediye seçimlerinde iki tane Ahmet Akın var. Biri CHP’nin logosunun altında ben olacağım. Diğeri de bağımsız bir Ahmet Akın. Bu tezgâhı kurgulayanlar, ‘Ahmet Akın kazanıyor, geliyor. Entrikayla yalanla onun seçimi almasını engellemeye çalışalım’ diye düşünüyorlar. Onlara yazıklar olsun diyorum. Kuvayı Milliye kentine yakışmayan davranışlarda bulunanlara yiğit Balıkesirliler 31 Mart’ta gereken yanıtı sandıkta verecek.”
“YAPAY ZEKA İLE SESİM TAKLİT EDİLEBİLİR”
Tabii olay bununla da kalmadı. Akın, haber kanallarına bağlanıp, çok daha tehlikeli bir oyuna daha dikkat çekti. Olayı “siyasi ahlaksızlık”, “komplo”, “alavere dalevere” olarak değerlendiren Akın, yapay zekayla sesinin taklit edilerek adaylıktan çekildiğine ilişkin sahte aramalar yapılmasının planlandığını öne sürdü. Seçmenleri “Bu yalanlara sakın inanmayın” diye uyaran Akın, “Aynı sahte bilgiyi sosyal medyadan yayarak seçmeni aldatmayı planlıyorlar. Hiç utanmadan, sosyal medyada sanki benim ağzımdan çıkmış gibi şöyle bir şey yayıyorlar. ‘Ben CHP’den istifa edecekmişim, bağımsız olarak yoluma devam edecekmişim’ Bunu tüm Balıkesir’e yaymaya çalışıyorlar. Balıkesirlilerin aklı ile oynamaya, milletin aklıyla alay etmeye kimsenin hakkı yok. Bu vatandaşlarımızı aldatmaya yönelik bir çalışma. Hemşerilerim buna hiçbir şekilde inanmasın. Bu kirli zihniyet sandıklarda gerçek Ahmet Akın’ın oylarını sahte olana aktarmayı deneyecekler. Sandıkların başından bir saniye bile ayrılmayın. Ahmet Akın, Cumhuriyet Halk Partisi’nin logosu altında seçime giriyor ve bu hiçbir şekilde değişmeyecek.” diye konuştu.
KAMİL SAKA MI SÜLEYMAN SAKA MI
“Kopya aday” olayı bana (tam olarak uymasa da) yıllar önce yaşanan benzer bir olayı anımsattı. Kamil Saka 1984,1989,1994’de SHP’den belediye başkanı seçildi. 1999 ve 2004 seçimlerinde de CHP’den Güre belediye başkanlığını sürdüren Saka, 2009’da ise partisi tarafından aday gösterilmedi. CHP, Kamil Saka yerine ( sanırım yeğeniydi) Süleyman Saka‘yı aday gösterdi. Ne de olsa CHP seçmeni Altıok logosuna ve Saka ismine aşinaydı. (Demek ki o zaman da şeytana pabucunu ders giydirmeye çalışanlar vardı) Ancak Kamil Saka seçime bağımsız olarak girdi ve kazandı. Yani bu tür küçük oyunlar tutmuyor, tutmaz.
NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK OLABİLİR Mİ?
Yerel Halkın Sesi gazetesinde yayımlanan haber yorumda “Kopya aday” olayına farklı bir bakış açısı getirilmiş. “Şehir büyük ama oyun küçük” diyen gazete, yapılan hamlenin seçmeni ‘cahil’ yerine koymak olduğunu vurguluyor. “Nitelikli dolandırıcılık olabilir mi?” sorusuna yanıt arıyor.
Bu yazıdan bir bölüm şöyle:
“Hukukçuların asıl incelemesi gereken kısım ise sadece Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı adaylığının kuvvetli ismi olan Ahmet Akın’a karşı mı bu aday çıkarıldı, yoksa gerçekten siyasi bir kişilik mi? Eğer bu kişi sadece benzer isimden oy bölmek amacıyla bu çalışma yapıldıysa, bu seçmeni cahil yerine koymak değil midir? Öte yandan halk iradesini etkilemek ve isim benzerliğiyle dolandırıcılık suçunu kapsamakta mıdır? Tabii özgür şekilde herkes aday olabilir ama siyasetin doğal işleyişi içinde var olan durumlar yok mudur?”
“Konuyla ilgili soruşturma başlatılması durumunda ise bu kişiyi teşvik eden, destekleyen, bütçe sağlayan kişilerin de ortaya çıkarılması ile olay daha kapsamlı hale gelebilir. Aday ortaya çıkmazsa, tanıtımını yapmazsa, sadece ismini kullandırmak için aday olduğu anlaşılırsa, bunun adı dolandırıcılık değil midir? Eğer yapılan soruşturma ile amacı sadece isim yüzünden kargaşa çıkarma amacı varsa ve bu kişi, dolandırıcılıkla suçlanırsa, görüştüğü ve çalıştığı kişilerin kapsamıyla işlenen suç nitelikle ve topluma karşı işlenmiş bir suç olmaz mı? “