Dünya Çevre Haftası dolayısıyla 10 Haziran 2022 tarihinde Gençlik Spor Bakanlığının İstanbul’da Zorlu PSM’de gerçekleştirdiği 30Altı İklim Zirvesi’nde “Konuşmamız Lazım: İklim Savunuculuğu, Gençlik ve Medya” panelinde konuşmacıydım.
Nasıl Avrupa Birliği İklim Elçisi seçildiğimi, bu unvan ile hangi projeleri gerçekleştirdiğimi / gerçekleştireceğimi ve her bireyin iklim krizini önlemek için yapması gereken sorumluluğu anlattım.
Ayrıca zirve boyunca su krizi, karbon emisyonu ve birçok konu ile ilgili Prof. Dr. Levent Kurnaz, Gençlik Bakanımız Mehmet Kasapoğlu, ”Su Savaşları” belgesinden tanıdığımız Çağlar Demirkapı, Gençlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Enes Efendioğlu ve “Esmiyor” Podcast kurucularından Derin Altan konuşma yaptılar.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz “Dünyada 2 milyar insan yeterli gıdaya kavuşamıyor ama yerkürede üretilen yiyeceklerin yarısı çöpe gidiyor. Sürdürülebilir yaşam asıl amaç olmalıdır. Bir yıl içinde dünya 365 günlük ihtiyacını kısa sürede tüketiyor. Yani dünya stoklarını 28 Temmuz’da tüketiyor, sonraki yıldan alıyor. Türkiye ise daha önce yani 22 Haziran’da yıllık kaynaklarını tüketiyor. Yani dünya ortalamasının üzerindeyiz. Çok ciddi değişimlere ihtiyacımız var.” diyerek benim de bahsetmek istediğim Türkiye Limit Aşımı Günü’nü yani 22 Haziran’ı vurguladı.
Bir sonraki yılın kaynaklarını kullanmaya başladık bile ve bunun geri dönüşü olmadığını bilmeliyiz. Buradaki atılabilecek en büyük adım tüketimi tasarruf bilinciyle gerçekleştirmektir.
Her sene özellikle de yaz aylarında karşı karşıya olduğumuz orman yangınlarının bu sene ilkini maalesef Marmaris’te yaşadık. İklim krizinin etkilerini daha fazla yaşamadan sona ermesi için yapılacak çok şey var. Hem de bunun için iklim elçisi, aktivisti olmaya gerek de yok.
İnsaniyet bilincine sahip herkes sadece bugününü değil yarınını da düşünerek hareket etmelidir.
Seren ANAÇOĞLU
Avrupa Birliği İklim Elçisi