Türk Kurtuluş Savaşı sürerken en önemli gelişme Mustafa Kemâl Paşa’nın Ankara’ya ilk kez geldiği 27 Aralık 1919 günüdür.
Türk tarihindeki en önemli gelişmelerden biri de “Seymen Alayıdır”
Seymen Alayı Türk Tarihinde ” Kızılca Gün ” adı verilen direniş gününün başlamasıdır.
Kızılca Gün Türk tarihinde çeşitli dönemlerde kurulmuştur.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı ve tarihçi yazar Enver Behnan Şapolyo ” Atatürk ve Seymen Alayı ” adında bir eser kaleme alır.
Bu eserinde Türk medeniyetlerinin ” Kızılca Gün” kavramını ve tarihsel sürecindeki olayları anlatmıştır.
Enver Behnan Şapolyo , Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya gelişindeki karşılama ve “Kızıl Gün” denilen Seymen Halayı hakkında tarihsel gerçeklerin yer aldığı konular hakkında geniş bilgiler verir.
Enver Behnan Şapolyo’ya göre Oğuzların Türk Töresi olan Seymen Alayı sadece devletin , milletin buhran ve kargaşa yaşadığı zamanda düzenlenirdi.
Düzenlenen Seymen Alayında devleti ve milleti kargaşa ve buhrandan kurtaracak lider seçilirdi.
Yaşanılan kargaşa ve buhranın sona erdirilmesinin önemini belirten o gün kızılca kıyametin kopmadan önceki durumunu anlatır.
Türk Oğuz töresinin çok önemli diriliş hareketinin “Kızılca Gün ” ve ” Seymen Alayı ” tarihimizin geçmiş dönemlerinde Selçuk Bey ve Osman Bey tahta çıkışlarında Seymen Alayı düzenlenmiştir. Bundan sonra devletin yeni lideri seçilmiştir.
Osman Bey ve Selçuk Beyin lider seçiminden sonra şenlikler düzenlenmiş , zeybekler oynanmış , Kımız içilmiştir.
“27 Aralık 1919 Kızılca Gün Anıtı” milli mücadeleye inanan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Paşa ( Atatürk ) ve Temsil heyetini, onları Keklikpınarı denilen Ankara sırtlarında karşılayan Seymen Alayını , yurtsever Ankaralıları ve 16 Türk Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığının heykelidir.
Heykeltıraş Aslan Başpınar’ın yaptığı ” Kızıl Gün ” anıtının yapımı Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanmıştır…
“Anıtta, Gazi Mustafa Kemal Paşa başta olmak üzere dönemin Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, Ankara Vali Vekili Yahya Galip, Müderris Ankara Beynamlı Hoca Mustafa Efendi ve ilk kadın muhtarımız Satı Kadın yer alıyor.
Kızıl Gün heykelinin Ana figürlerinin çevresinde Milli Mücadele’ye ve Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya inanan Ankaralılar var. Bunların başında Ankara Seymenleri , kadınlar , gençler, çocuklar , Kuvay-ı Milliyeci yurtseverler bulunuyor.
Dönemin Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi, eşinin ve kendisinin kefen parasını milli mücadeleye bağışlaması ile tarihteki onurlu yerini almıştır. Diyanet İşleri Başkanlığının ilk başkanıdır.
Başkent Ankara’nın tarihi gerçeğini anıtlaştıran bu yeni yapılan heykelde göze çarpan unsurların başında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihinde büyük medeniyet ve imparatorluklar kuran Büyük Türk milletinin devletsiz kalamayacağı fikrini anıtlaştırması bakımından gurur vericidir.
Türkiye Cumhuriyeti ve tarihimizin kültürel birikimini , zaferlerini ve gururunu yansıtıyor olması da dikkat çekmektedir.. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya gelişinin 102 . yılı Türk Milletine kutlu olsun.
Bu anıt heykelin yapımında emeği olan, tasarlayan, yapan sanatkarımıza minnettarız.
Tarihimizin bu önemli gününde Türk Töresi olan Kızılca Gün anıtı Ankaramıza ve Türk Milletinin evlatlarına armağan olsun.
***
Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Seymenlerle konuşması Türk Milletinin azim ve kararlılığını göstermesi açısından çok önemlidir.
Seymenler, Ankara Keklik Pınarı denilen , Dikmen sırtlarında paşalarını görünce büyük bir coşkuyla onu selamlarlar.
Ve ; Paşa söze girer. – Merhaba efendiler!
– Sağol Paşa Hazretleri…
– Arkadaşlar! Buraya neden geldiniz?
– Millet yolunda can vermeye geldik!
– Fikrinizde sabit misiniz?
– And olsun.
Gazi Mustafa Kemal Paşam Kızılca Gün kutlu olsun.
Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya gelişinin 102. yılı kutlu olsun.