Kıbrıs Barış Harekatının 48. yıl dönümünü kutlarken aramızdan ayrılan Kıbrıs Gazilerimizi ve Kıbrıs Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarak yazıma başlamak isterim. O günlerde anne ve babamla birlikte iki halamın hüzünlü bekleyişleri ve üç kardeşin bir arada olup evlatlarının iyi olduklarına dair haber almalarının telaşı dün gibi aklımda.
Babam -Annem ve Mihriye halam oğullarını, Şaziye halam da damadının sağlık haberlerini alma kaygısı ve telaşıyla birbirleriyle çok sık haberleşiyorlardı. Evlerimiz birbirine çok yakındı. Bazen haberleri birlikte izliyorlardı. Gece yarılarına kadar süren sohbetler hep Kıbrıs Barış Harekatı ve evlatları üzerineydi.
Martlı Mahallemizin güzel komşuları ellerinde gazetelerle evimize koşup gelirlerdi. Kıbrıs’ta çekilip yayınlanan asker resimleri olan gazeteler birikirdi evimizde.
– Bakın bakalım bu Raif’e çok benziyor. O olmasın. Heyecanla gazetenin başına hepimiz üşüşürdük.
Siyah beyaz televizyonda haberleri beklerken hepimizin yüreğinde tedirginlik olurdu.
Şehit isimlerini dinlerken hepimizin gözleri yaşlı olurdu.
***
Siyah – beyaz Türkiye Radyo Televizyon günleri.
Anılarda yolculuğumuzun o günlerin naif insanları.
Annemin deyimiyle ; evimizin oğulları – kızları.
İzlerken ya da dinlerken tebessüm ettiren haberleri haber gibi sunan…
Kimseye yalakalık yapmayan ne güzel spikerleri.
Ülkü Kuranel, Aytaç Kardüz, Can Akbel, Zafer Celasun ve Çetin Çeki.
Bu hayattan göç eden Can Akbel, Aytaç Kardüz, Zafer Celasun ve Çetin Çeki’nin ruhları şad, mekanları cennet olsun.
Bu arada siyah beyaz günlerin genç spikeri Erkan Oyal beyi anmadan geçemem.
Annemin en çok beğenerek izlediği spikeri Erkan Oyal.
Haberler başlayınca , annem mutfakta ise babam seslenirdi ;
– Lütfiyeee haberler başladı , hadi çabuk gel. Senin oğlan çıktı.
Kıbrıs Barış Harekatı günleri sürerken evimizde olağanüstü anlar yaşardık.
Sevinçli olduğumuz da olurdu ama çoğunlukla hüzün olurdu. Kardeşim Ahmet Raif’ten bir haber alınmışsa o gün çok mutlu olurduk.
TV haberleri bazen akşam yemeğine rastlardı, çatal kaşık sesi duyulmasın diye özen gösterirdik.
Sessizlik sarardı evimizi.
Annem çoğunlukla gözleri yaşlı izlerdi haberleri.
Ana yüreğiyle , gözü yaşlı izlediği haberler bitince kardeşlerimle annemizin etrafını sarar onu teselli ederdik.
Kardeşim Ahmet Raif , Kıbrıs Barış harekatına ilk çıkarma gemisi ile katıldı. Mersin ili Alata bölgesinde bir süre bekleyen kardeşim ve askerlerimiz 20 Temmuz 1974 günü barış harekatı ile Kıbrıs’a çıktılar.
Kıbrıs Türk kuvvetleri Alay Komutanı Kurmay Albay Eşref Bitlis (1974). Daha sonra Jandarma Genel Komutanı olan Orgeneral Eşref Bitlis paşamızı talihsiz bir uçak kazasında kaybettik. Eşref Bitlis 1933 tarihinde Malatya’da dünyaya geldi. 17 Şubat 1993 yılında Ankara’da şehit olan Eşref Bitlis, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 32. Jandarma Genel Komutanı’dır. Minnet ve rahmetle anıyorum..
***
Başbakan Bülent Ecevit ve KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş.
***
Kıbrıs Gazisi Ahmet Raif Köseley.
***
Geniş ailemizin gururları. Kardeşim Ahmet Raif , rahmetli dayımız pilot Mehmet Öksüm ve Adem Kurt eniştemiz.
Kıbrıs Barış Harekatında hayatınızı ortaya koyup Yavru Vatanımıza götürdüğünüz Barış için teşekkürler.
Mehmet Öksüm , Hava Harp Okulundaki lakabı ” Piston Memet ” Jet Pilotu olarak göreve başladı. Yarbay olarak emekli olduktan sonra THY’de kaptan pilot olarak yıllarca uçtu. Bizlerin uçak dediğine “Teyyare” deyişini hepimiz tebessümle dinlerdik. Ülkemizin havacılığına katkılar sağladı. Şimdi aramızda değil. Işıklarda uyusun. Minnet ve dua ile.
Baba dedemizin adını ve lakabını taşıyan çekirdek ailemizin Raif Çavuşu sana ve Gülay ablamızın eşi eniştemiz Adem Kurt öğretmenimize sağlık ve esenlikler diliyorum.
Kardeşim Ahmet Raif’in Kıbrıs Barış Harekatı anılarından bugün en önemlisini kendi yorumuyla buraya not edeyim.
KARDEŞİMİN ANLATIMI.
Ahmet Raif KÖSELEY anlatıyor.
” Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit’in Kıbrıs’a adaya geldiğini duymuştum. Birinci ve ikinci Barış Harekatının sona ermesi sonunda şimdiki adı Güzelyurt olan Omorfo’ya yerleşmiştik. Harekat boyunca postallar ayağımızdan çıkmadığı için ayak parmaklarım yara içinde idi.
Revire ayaklarımı pansumana giderken anons sesinin geldiği yöne doğru baktığımda konvoy halinde taşıtlar geliyordu selam verdim. Siyah araç yavaşladı, bir baktım Başbakan Rahmetli Bülent Ecevit’in camı indi ve selamımı eliyle aldı , beni selamlayıp
– Merhaba Mehmetçiğim dedi.
Çok mutlu olmuştum. Nur içinde yatsın inşallah Başbakanımız Sayın Bülent Ecevit. Karaoğlanımız.”
Bir ER’ini bile selamlayıp gönül alanlara bin selam olsun.
***
Pilot Yarbay Mehmet Öksüm. Emekli olduğu gün
***
TÜRKİYE MUHARİP GAZİLER DERNEĞİ NOTU.
Dünü bilmeyen, bugünü anlayamaz !!!
Kıbrıs Barış Harekatı ile Kıbrıslı Türklerinin can güvenlikleri sağlanmış, Rumların Enosis hayali Akdeniz’in karanlık sularına gömülmüştür.
Bu savaşta; 415’i Kara, 65’i Deniz, 5’i Hava ve 13’ü Jandarma olmak üzere 498 Türk askeri şehit olmuş, 1200’ü de yaralanmıştır.
70 Kıbrıslı Mücahit ve 270 Kıbrıs Türk’ü şehit olmuş, 1000 Kıbrıslı Türk de yaralanmıştır. BM Barış Gücü askerleri de kayıp vermişti: 3 Avusturyalı asker ölmüş, 24 Avusturyalı, 17 Finlandiyalı, 4 İngiliz ve 3 Kanadalı asker de yaralanmıştı
Türkiye bu harekatı ile kendi güvenliğini ve Kıbrıslı Türklerin güvenliğini tehlikeye atacak girişimlere hiçbir zaman seyirci kalmayacağını dünyaya fiilen kanıtlamış oluyordu.
13 Şubat 1975’de Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilan edildi.
Etrafındaki petrol ve doğalgaz yatakları Kıbrıs adasının önemini daha da arttırmıştır. Bu nedenle 1974 yılında icra edilen Kıbrıs Barış Harekatı, bölgede Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC’nin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur.
Çağdaşlaşma olarak kabul ettiğimiz batı değerleri ATATÜRK TÜRKİYE’sinin hedefidir. ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ ile bu hedefe mutlaka ulaşacağız.
Anavatan ve Yavru Vatanın genç evladı !.Çok zor koşullar altında , uzun yıllar çetin bir mücadele vererek Kıbrıs Türk Halkını önce sömürge yönetiminden kurtaran ve daha sonra Kıbrıs’ın kuzeyinde toplayarak bağımsız bir Türk Devlet’ini ( KKTC ) kuran, bugünün orta yaşlı kuşağı olan Anavatan ve Yavruvatan gazilerine , mücahitlerine kulak veriniz. Onlar sizin için canlarını ortaya koydular. Şehit – gazi oldular.Emanete sahip çıkınız. Bu kutsal emaneti sizden sonra gelecek kuşaklara aynen teslim etmek sizin namus borcunuzdur. Birincisine sahip çıkılmazsa , ikinci kez bağımsız bir cumhuriyete sahip olmak pek mümkün değil. Böyle bir imkanı da hiçbir zaman bulamayacaksın. Bu nedenle , KKTC’nin Türkiye ve Kıbrıs açısından değerini iyi bilin.
Kıbrıs Barış Harekatı şehit ve gazilerini, Kıbrıslı mücahitleri, Türklük uğruna can veren soydaşlarımızı saygı ile anıyoruz.