Manyas’ın Yayla mahallesinde kenenin ısırdığı çiftçi Hikmet Koç hayatını kaybetti.
Manyas’ın Yayla Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan 52 yaşındaki Hikmet Koç, dün ishal ve kanlı kusma şikayetleriyle Manyas Devlet Hastanesi´ne başvurdu. Yaklaşık 10 gündür rahatsız olduğu öğrenilen Koç, ilk müdahalenin ardından Bursa Devlet Hastanesi´ne sevk edildi. Kene ısırdığı belirlenen ve KKKA hastalığı teşhisi konulan Koç, doktorların tüm müdahalesine karşın kurtarılamadı. Talihsiz çiftçi tabutuyla birlikte Yayla Mahallesi’nde toprağa verildi.
Koç’un ölümünün ardından eşi ve 3 çocuğu ile yakın çevresinden oluşan yaklaşık 40 kişi, gözlem altına alındı. Bu kişiler, aynı hastalığı yakalanıp yakalanmadığının belirlenmesi için sağlık kontrolünden geçirilmeye başlandı.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) NEDİR?
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.
KKKA HASTALIĞI HANGİ YOLLARLA BULAŞIR?
- Virüsü taşıyan özellikle Hyalomma türüne ait kenelerin insan vücuduna tutunması,
- Virüsü taşıyan kenelerin çıplak el ile ezilmesi,
- KKKA virüsünü taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi,
- KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi ile bulaşır. (balikesir24saat)