Edremit Tahtakuşlar Köyü’nden tarihçi, eğitimci, yazar ve zeytin emekçisi Sinan Kahyaoğlu, üretmeye yeni kitaplar yazmaya devam ediyor. İlk kitabı Edremit Tarihi’ni 2021’de yayımlayan Kahyaoğlu, son olarak “Tahtacı Türkmenlerinde Tahta Kılıç Kültü” , “Mut Köprübaşı köyünden şair: Hüseyin Cılız” ve “Kazdağları Fizik Coğrafyası” adlı üç kitap daha yazdı. Böylece Kahyaoğlu iki yıl içinde tam 12 kitaba imza atmış oldu.
TAHTACI TÜRKMENLERİNDE TAHTA KILIÇ KÜLTÜ (Kapak Yazısı)
Bir topluluk düşünün: Türkiye’nin güneydoğusundan Gaziantep’ten başlayıp Kuzey Ege’de Çanakkale’ye kadar uzanan bir coğrafyanın tüm kıyıları boyunca asırlardır yaşamış; Akdeniz ve Ege dağlarının eteklerinde… Alevi-Bektaşi inançlı bir zümre, yani Tahtacı Türkmenleri. Kadim Türk kültürünü en canlı yaşatan kesimdir Tahtacılar. Bunda yerleşik hayata geç geçmesinin de etkisi büyüktür.
Tahtacılar hakkında ilk araştırma 19. yüzyılda yapılmıştır. Ondan önceki belgeler Osmanlı kayıtları arasında yer alır. Tahtacıların eski isimleri Ağaçeri’dir. Ormanda ağaçları kereste haline getirdiklerinden 16. yüzyıldan itibaren bu adla anılmışlardır. Türkçeden başka dil bilmediler. Kapalı bir hayatları oldu hep.
Osmanlı’nın 19. yüzyıldaki iskan faaliyetleri sonucu yerleşik hayata geçmeye başladılar.
Tahtacılar İttihat ve Terakki’nin çok ilgisini çekti, onları araştırdılar raporlar hazırladılar.
Cumhuriyet döneminde Tahtacılar hakkında ilk defa bir kitap yayınlandı. Son yıllarda da Tahtacılar en fazla ilgi çeken topluluk haline geldi. Belirgin bir toplamdaki araştırmacı Tahtacılar hakkında kitaplar yayınladı. Fakat Tahtacıların içinde çıkan araştırmacı sayısı çok azdı.
İşte bu kitap Edremit Tarihi’nden Sarıkız’a kadar toplamda 12 kitabın yazarı olan Tahtacı Türkmeni yazar, öğretmen ve araştırmacı Sinan Kahyaoğlu tarafından kaleme alınan pek çok makale ve araştırma yazısından oluşuyor.
MUT KÖPRÜBAŞI KÖYÜNDEN ŞAİR: HÜSEYİN CILIZ (MÜRŞİDİ)
(Kapak Yazısı)
Türk Halk Edebiyatı’nın şiiri hece vezinli şiirdir. Göçebe Türkler ezberlemesi kolay ve Türkçeye en uygun bu şiiri bulmuşlar ve bu şiir ile tarihlerini, felsefelerini çok kolay hem gelecek nesillere aktarmışlar hem de tarihlerini ve kültürlerini anlatmışlardır.
Hüseyin Cılız da Karacaoğlan’ın memleketi Mut’un Köprübaşı köyünde doğmuş ve orada yaşayan bir Tahtacı Türkmenidir. Karacaoğlan çizgisinde şiirler yazmaktadır. Bizlerde bu şairimizin şiirlerinden seçtiklerimizi sizlerle buluşturalım dedik. Eminim beğeneceksiniz. SİNAN KAHYAOĞLU
“Daha önceki yıllarda yazıp kenara attığım şiirlerimi toparladım. 2014 yılından itibaren sürekli şiir yazmaya başladım. Şiirlerim genelde sevgi, barış, günlük gelişmeleri tema olarak işledim. Galiba dokuz yüz civarında farklı konuları işleyen şiirlerim oldu. On beş civarında şiirimi yerel ozan ve sanatçılarımız türküleştirdi. Halen bu konuda çalışma yapan yerel sanatçılarımız var.
Şiirlerde önceleri Hüseyin mahlasını kullanıyordum adım olduğu için. Hüseyin mahlasını değişik kişilerin kullandığını öğrenince işin uzmanı arkadaşlarla birlikte karar alarak Mürşidi mahlası ile şiirler yazmaya başladım.” HÜSEYİN CILIZ
KAZDAĞLARI FİZİKİ COĞRAFYASI: KAZ DAĞI (Kapak Yazısı)
Yazar, eğitimci, tarımcı ve tarihçi SİNAN KAHYAOĞLU’nun KAZ DAĞI kitabı uzun yıllar süren araştırma, yazım ve bekleyiş sonrası hem uzman hem de genel okurları için sizlerle. Yazılışından yıllar sonra yeniden ele alınarak ilk basımı yapılan bu değerli eser, Kuzey Ege ve Edremit Körfezi yöresinin mitolojik ve coğrafi tüm özelliklerini kendinde barından bir coğrafya hâkimini, Kaz Dağları’nı bir fiziki coğrafyacı gözüyle bütün ayrıntıları ve zenginlikleriyle ele alıyor.
“Ülkemiz Anadolu’yu iyi tanımamız gerekmektedir. Anadolu’yu tanıdığımız ve onunla bütünleştiğimiz ölçüde Anadolu bize yurt olacak ve kültürümüz gelişerek, yaşam seviyemiz yükselecektir.
Yaşanılan mekânın fiziki şartlarını tanıtanlar Fiziki coğrafyacılardır. Hammaddeler tüketim mallarının ilk halkaları olduğundan hammaddeleri ve altyapıyı tanıtan Fiziki coğrafya olmaktadır.
Ben de doğup büyüdüğüm Tahtakuşlar Köyü ile Edremit ve Kaz Dağı yöresini elimden geldiğince fiziki yönden tanıtmaya çalıştım. Bu çalışmada İstanbul Üniversitesinin değerli öğretim üyelerinden Hocam Prof. Dr. Turgut Bilgin’in Biga Yarımadası’nın Güneybatı Kısmının Jeomorfolojisi isimli çalışmasından ve Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Asaf Koçman’ın Ege Ovalarının İklimi isimli çalışmasından büyük oranda yararlandım. Şekillerin büyük bir bölümünü bu çalışmalardan aldım. Beni bu çalışmaya teşvik eden değerli büyüğümüz emekli öğretmen Alibey Kudar’a teşekkürü borç bilirim. Eğer yörenin tanıtılmasına katkıda bulunabilirsem ne mutlu bana.” SİNAN KAHYAOĞLU, Bilecik, 1994
GAZETEMİZİN YAZI AİLESİNDEN
Sinan Kahyaoğlu 01. 06. 1958 tarihinde Tahtakuşlar Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokulu Tahtakuşlar Köyü İlkokulu’nda (birleştirilmiş sınıf), ortaokul ve liseyi Edremit Lisesi’nde okudu. 1975 yılında liseyi bitirdikten sonra 1977’de Kütahya Meslek Yüksek Okulu Makina Bölümü’nü bitirdi. 1979 yılında yedek subay olarak askere gitti. Eğridir Dağ Komando okulunda okudu, bitirdi. Komando brövesi aldı. Hava İndirme Tugayı’na tayin oldu. Yedi kez paraşütle atladı. 1980 yılında terhis oldu. 1981 yılında bu kez Necatibey Yüksek Öğretmen Okulu Coğrafya-Tarih Bölümü’ne girdi ve bu bölümü 1985 yılında bitirdi. 1986 yılında Iğdır Lisesi’nde Coğrafya öğretmenliğine başladı. 1989 yılında Bilecik Ertuğrulgazi Lisesi’ne tayin oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yüksek Lisans’a başladı. 1992 yılında yüksek lisansı bitirdi. 1990-1993 arası çalıştığı okulda idarecilik yaptı. 1995 yılında gazetelerde yazılar yazmaya başladı. İlk yazıları Antalya’da çıkan Cem gazetesinde yayınlandı. 1996 yılında Balıkesir Bigadiç İskele Köyü İlköğretim Okulu’na, 1999 yılında Edremit Anadolu Lisesi’ne tayin oldu. 2000 yılında ilk defa Anadolu İnançları Kongresi’ne katıldı. Daha sonra 20 tane ulusal ve uluslararası sempozyumlarda bildiriler sundu. Katıldığı üç sempozyum Kaz Dağı ve Edremit ile ilgiliydi. Azerbaycan’da, Kırgızistan’da ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sempozyumlara katılıp bildiri sundu. Edremit’te yayınlanan yerel gazetelerde (Star, Önce Körfez) haftalık köşe yazıları yazdı. Halen yerel gazetelerle birlikte Balıkesir’in internet gazetesi http://balikesir24saat.com‘da yazıyor. Çeşitli konferanslara konuşmacı olarak katıldı. 2010 yılında kendi isteği ile emekli oldu. 2013 yılında Kaz Dağı’ndan Esintiler adında yarı şiir yarı makalelerden oluşan bir kitabı yayınlandı. Berfin Bahar, Şüheda ve Yol dergilerinde yazıları çıktı. Bazı kitaplara yazıları ile katkılar sundu.
SİNAN KAHYAOĞLU KİTAPLIĞI
I. EDREMİT TARİHİ, 2021
II. TAHTAKUŞLAR, 2021
III. BAK HELE, 2022
IV. ÇAMLIBEL, 2022
V. DOYRAN, 2022
VI. HASAN AKBURAK, 2022
VII. SARIKIZ, 2022
VIIII. YELLİBEL, 2023
IX. ŞENER BİLEN, 2023
X. TAHTA KILIÇ, 2023
XI.HÜSEYİN CILIZ, 2023
XII. KAZ DAĞI, 2023
(kafekultur.com/kahyaoglu)
MEDYALARDA
BALİKESİR24SAAT.COM
https://www.balikesir24saat.com/author/sinan-kahyaoglu
https://www.balikesir24saat.com/sinan-kahyaoglunun-sarikiz-kitabina-yeni-baski.html
Cumhuriyet: “Kazdağı Bilgesi…”
https://www.cumhuriyet.com.tr/kultur-sanat/kazdagi-bilgesi-cumhuriyeti-elinden-dusurmuyor-1961066
THEMAGGER Söyleşi: “Edremit Tarihi: Körfezde Tarih, Hayat ve Hasat”
https://www.themagger.com/edremit-tarihi-kitap-inceleme/