“Kazdağları’nda RES’e Hayır Dayanışması”, Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda imza kampanyası düzenledi. Dayanışmanın yaptığı basın açıklamasında, “Projenin gerçekleştirileceği Eybek Dağı ve çevresi Edremit Körfezi’nin akciğeridir. Proje alanı yer seçimi yanlıştır. Projenin burada gerçekleştirilmesi, bölgede ciddi tepkilere yol açacaktır” denildi.
Balıkesir’in Havran ilçesinde Kazdağı silsilesinin bir parçası olan Eybek Dağı’nda yapımı tasarlanan 40 adet Rüzgar Enerji Santrali (RES) türbiniyle ilgili 17 Haziran’da Ankara’da yapılacak İnceleme Değerlendirme komisyonu ( İDK) toplantısı, doğa gönüllüleri ve yöre halkını yeniden harekete geçirdi.
Edremit’e bağlı Yaşyer Mahallesine 3, Hacıarslanlar Mahallesine 4 kilometre mesafede yapımı planlanan RES türbinlerinin 7’si tarım alanında, 33’ü ise ormanlık alanda yer alıyor. Doğa gönüllüleri ve yöre halkı, ekosisteme vereceği zararlar dışında Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda birçok çelişki bulunduğunu savunarak, projenin iptalini istedi.
Gerçekleştiğinde yılda 524 bin kilovatsaat enerji üretmesi planlanan, içinde tarım alanları ve ormanların bulunduğu 138 bin dönüm arazinin tahsis edildiği projede ne kadar ağaç kesileceği bilinmiyor.
Proje için bölgeye 8 metre genişliğinde 25 kilometrelik yeni bir yol açılacak, 11 kilometrelik eski yol ise genişletilecek. 10 ayda tamamlanması planlanan projenin işletme ömrü 49 yıl olacak. Polat Enerji’ye ait görünen, yüzde 90’ı Kanada ve Fransız sermayeli Duygu RES adlı proje için geçtiğimiz Ekim ayında Edremit’te yapılmak istenen “Halkı Bilgilendirme Toplantısı” halkın direnişiyle karşılaştı.
“Kazdağları’nda RES’e Hayır Dayanışması”, proje hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda imza kampanyası düzenledi. Dayanışmanın yaptığı basın açıklamasında da, “Projenin gerçekleştirileceği Eybek Dağı ve çevresi Edremit Körfezi’nin akciğeridir. Proje alanı yer seçimi yanlıştır. Projenin burada gerçekleştirilmesi, bölgede ciddi tepkilere yol açacaktır.” denildi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Yollar ve tribün kurulum alanlarında yapılacak kesim ve inşaat faaliyetleri nedeniyle, bölgenin eşsiz eko sistemi etkilenecektir. Ayrıca proje alanında tarım alanı ve meralar da vardır. Köylülerin tarım alanlarının kamulaştırılması ve meraların tahsisi durumunda, köylüler tarım yapamaz, hayvan yetiştiremez hale gelecektir.”
“Yenilenebilir enerji üretimi bizlerin de desteklediği bir enerji şekli” denilen açıklamada, “Ancak uygulamanın ve yer seçiminin doğru olması enerji yatırımlarının doğayı tahrip etmemesi ve rant odaklı olmaması gerekir. Enerjinin Almanya, Danimarka gibi ülkelerde olduğu gibi yerel yönetimlerin ve halkın katılacağı kooperatifler aracılığıyla üretilmesi en doğru yoldur. Ne yazık ki ülkemizde yenilenebilir enerji yatırımları da özellikle yabancı sermayeli şirketler aracılığıyla ranta ve talana dönüştürülmüştür.” denildi.
Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Metin Tuncer de yaptığı konuşmada, Eybek Dağı’na RES istemediklerini belirtti. Basın açıklamasına, Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu ve Edremit Çevre Sağlığı Derneği gibi doğa koruma örgütlerinin yanı sıra bölgedeki sendikalar ve siyasi partiler de destek verdi.
ÇED raporunun çelişkilerle dolu olduğunu belirten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan ise “Proje ile ilgili Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün görüş yazısında, türbin sayısı 146 adet olarak belirtilmiştir. Oysa ÇED dosyasında 40 adet türbin yer almakta. Burada ‘DHMİ’ye farklı bir proje mi sunuldu’ sorusu akla geliyor. Halkın istemediği proje halka rağmen yapılmamalıdır ” dedi. (balikesir24saat)