featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. “KAZ DAĞI OLMAK” VE “SARIKIZ NASIL KURTULUR”

“KAZ DAĞI OLMAK” VE “SARIKIZ NASIL KURTULUR”

İda’nın Çiğdemi demiştim O’na. Gezi yazılarını okuyunca, Zeytin Çiçeği ismini de yakıştırdım. Ayvalık’tan Çanakkale’ye kadar olan bölgenin ormanlarını, dağ sularını, uçurum köylerini ve bu köylerin insanını, geleneğini öylesine güzel anlatıyor ki her satırında onunla dolaşır gibi oluyorsunuz gezdiği coğrafyaları. Köy kadınlarının yaşamını, zeytin toplayıcılarının çekisini, dağın ve yerleşim yerlerinin insandan yana olan işletmelerini içtenlikle tanıtıyor bilmeyenlere.

Şöyle diyor İda’nın Çiğdem’i :

“Efsanelerin, hikâyelerin, geleneklerin ve göreneklerin izini sürmek istiyorum. İstediğim Bin Pınarlı İda’nın özüne ermektir. Onun eteklerinde layığı ile yaşayabilmektir. Onun doğal ve kültürel mirasının geleceğe aktarılmasına biraz da olsa katkıda bulunabilmektir bütün istediğim. Hiçbir zaman bu isteklerimin yerini maddiyata dayalı istekler almayacak. Her zaman doğada en doğal halimle var olacağım. Aksi olursa, hangi yüzle yürürüm Kazdaı’nın bağrında…”

Yüreğinin sıcaklığı düşüyor satır aralarına. Kimi zaman menevişlenen bir zeytin yaprağı, kimi zaman bir dağ gülü, kimi zaman coşkulu bir ırmak Çiğdem. Hepsinden önemlisi doğa sevdalısı bir kimlik. İnsanın doğayla var olabileceğinin bilincinde ve kimseleri kırmadan doğanın talan edilmesine karşı duruyor. Yazıyor, söylüyor yeri geldiğinde can yakıcıların üstüne yürüyor.

Bir bakıyoruz Vicdan Nöbetçileri ile el ele. Bir bakıyoruz siyanürle altın arayan ve dağı talan edenlerin karşısında. Balya madenlerinde çalışan işçilerin kız kardeşi sanki. Çiğdemce direnişi, umudu çoğaltıyor.

Sarıkız Nasıl Kurtulur deyişiyle İlyada’nın Penelopesi‘ni anımsatıyor. Ya da kucağında kaz figürü bulunan Afrodit‘i. Çiğdem’in incelikler içeren bu sorusunun yanıtını arayaduralım biz. Yazılarının satır aralarında gezinelim. Ola ki yanıtını buluruz.

Kutluyorum İda’nın Çiğdemi’ni. Ömründen eksilmesin menevişli zeytin çiçekleri. Her iki kitabının yolu açık, okuru çok olsun.

Bülent GÜLDAL 

***

BÜLENT GÜLDAL KİMDİR?

Gazetemizin yazı ailesine katılan şair Bülent Güldal, 15 Ağustos 1954’de Adana Ceyhan’da dünyaya geldi. İlkokulu Ceyhan’da okudu. Edremit Lisesini bitirdikten sonra, İstanbul İktisadi ve İdari Bilimler Akademisinde yüksek öğrenimini tamamladı. 1973’ten itibaren devlet memuru olarak Edirne, Siirt, Ankara, Kırklareli ve Edremit’te görev yaptı. 1993’te emekli oldu. Bazı şiirleri bestelenen şair, TYS ve Edebiyatçılar Derneği, Besam (Bilim Sanat Eserlerleri Merkezi,İstanbul) ve Mesam (Müzik Eserleri Sahipleri Meslek Birliği, İstanbul), üyesi,Türkiye Yazarlar Sendikası Edremit Körfezi Temsilcisidir.

Şiirlerinde genellikle serbest ölçü kullanan ve insan ve doğa sevgisi, aşk, özlem konularını işleyen Bülent Güldal’ın ilk şiiri Edremit gazetelerinden Dokuz Eylül’de yayınlandı (1971). Daha sonraki Şiirleri ve yazıları Afrodisyas Sanat, Agora, Akademi Gökyüzü, Akatalpa, Alaz, Ardıçkuşu, Ay, Aykırı Sanat, Bahçe, Berfin Bahar, Beşparmak Edebiyat, Caz Kedisi, Çağdaş Türk Dili, Çini Kitap, Damar, Dize, Dönemeç, Dünya Kitap, Düşlük, Düşünbil, Edebiyat Gündemi, Eliz Edebiyat,Karşı Edebiyat, Her Şeye Karşın, İmgelem Çocukları, İspinoz, Kar, Kıyı, Kum, Kurşun Kalem, Lacivert, Mavi Dergi, Mavidünya, Mor Taka, Mühür, Onaltıkırkbeş, Özgür Pencere, Pencere, Sincan İstasyonu, Şehir, Şiir Ülkesi, Şiirce Edebiyat, Taflan, Tan Edebiyat, Tay, Turunç, Ünlem, Yalınayak Sanat, Yazılıkaya, Yeni Biçem, Yenibinyıl Şiir, Zalifre Yazıları, Şehir, Yaşam Sanat, Cumhuriyet , vb., vb. dergilerde yayınlandı. Şarköy Sanat dergisinin yazı kurulunda yer aldı. Bazı şiirleri bestelendi.

Cumhuriyet Gazetesi’nin Yurtta Sulh Cihanda Sulh isimli yarışmasında başarı ödülünü (1987)Gökkule adlı eseriyle 2000 İbrahim Yıldız Şiir Yarışması Birincilik Ödülünü, 2000 Ali Rıza Ertan Şiir Başarı Ödülünü aldı. Yağmurkuşunun Türküsü adlı kitabıyla 2007 Ş. Avni Ölez Şiir Emeği Ödülü’ne (Asım Öztürk ile paylaştı.) değer bulundu.

YAPITLARI   :

Dördüncü Cemre (1979, Şiir), Son Söz Matbaası, Siirt

Durgun Sis (1984, Şiir), Yaba Yayınları, Ankara

Sabaha Biriken (1987,Şiir), İz Yayınları, Ankara

Anası Okyanus (1998, Şiir), Gerçek Sanat Yayınları, İstanbul

Yağmurkuşunun Türküsü (2006, Şiir),

Şiirtüven Sofrası Ezgileri (2011, Ahmet Uysal ve Ahmet Günbaş ile , ortak yazılan şiirler), Mühür Kitaplığı, İstanbul

Şakayık Şelalesi (2012, Şiir), Nezih-er Yayınları, İzmir

Şehlâ Menekşe (2020, Şiir), Kanguru Yayınları, İzmir

Zambak Kapısı (2017, Şiir) Gökkuşağı Dergisi Yayınları

İçli Bir Türküdür Ömür Güz Dallarının Dilinden (2020, Şiir), Klaros Yayınları, Ankara

Beton Ağaçlar Altında (2020, Osman Serhat Erkekli ile ortak yazılan şiirler), Klaros Yayınları, Ankara

Yağmur Salkımları (2020, Şiir), Kafekültür Yayınları, İstanbul

Göz Masalı (2021, Irmak Şiir), Kafekültür Yayınları, İstanbul

Şiirin Anahtarı (2021,Denemeler), Kafekültür Yayınları

Şiir Nedir, (2021 Eylül birinci basım, Ocak 202 ikinci basım) Kafekültür Yayınları

Kurtuluş Savaşı Kadınları Destanı (2022, Şiir ) KafeKültür Yayınları

“Yetmişinde Bile Zeytin Dikeceksin, (2022, Denemeler) Kafekültür Yayınları

Aşk Sesli Orkestra, Şiirsu (2022, Irmak Şiir) Toplu şiirlere ek. (Yeni dosya)

 Toplu Şiirler (2023) Kafekültür Yayınları

 

 

 

   

 

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
“KAZ DAĞI OLMAK” VE “SARIKIZ NASIL KURTULUR”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!