Kardeş kıskançlığı diye tanımladığımız durum, bulunulan yaş dönemi ve sahip olunan kardeş sayısına göre değişkenlik göstermektedir ve bu değişkenlerle birlikte değerlendirmek de oldukça önemlidir.
Kıskançlığa yol açan başlıca sebep, çocuklardan birinin tercih edilmesidir. Bazı ailelerde erkek çocuğa çok önem verilir, bazılarında da kız çocuğa. Bazı ailelerde yetenekli veya başarılı çocuğa ilgi gösterilir, diğerleri ihmal edilir. Bazılarında en küçük çocuğun özel bir yeri vardır. Nedeni ne olursa olsun, çocuklardan birinin tercih edilmesi, diğerlerini mutsuz eder, aralarında kıskançlık yaratır. Yani temelde kardeş kıskançlığının en büyük nedeni ebeveynlerin yanlış tutumlarıdır. Bu noktada çocuklar ebeveynlerinden uzaklaşmaya başlarlar.
Kardeş kıskançlığını anlama konusunda kesin göstergeler şunlardır dememiz çok mümkün değil. Eğer ev ortamında kardeş kıskançlığı yaşanıyorsa çocuğun iç huzurunu bozulur. Yemek yeme tutumlarında değişiklikler, saldırganlaşma, uyku problemleri ya da içine kapanma gibi olumsuz davranışlar meydana gelebilir. Ancak bu durumla karşılaşan ebeveynlerin tutumu oldukça net olmalı.
“Abin 2 yaşından beri yalnız uyuyor, sen 7 yaşındasın ve hala bizimle uyumak istiyorsun.” diye kıyaslamayın.
Diğer çocuğun olmadığı ortamda “Seni daha çok seviyorum.” gibi cümleler kurmayın.
Çocuklarınız arasında asla taraf tutmayın. “Sen büyüksün..” veya “Sen küçüksün…” demeyin.
Her çocuğunuza ayrı ayrı ne kadar özel ve biricik olduklarını hissettirin.
Her çocuğunuzla hem ayrı ayrı hem de hep birlikte vakit geçirmeye çalışın.
Ancak en önemlisi paylaşamadıkları şeyin başta sizin sevginiz olduğunu ve sizin ilginize ihtiyaç duyduklarını unutmayın.
Uzm.Klinik Psikolog Sedef Olcay Atıcı