Elektronik kültürün egemenliği gittikçe artıyor.
Halkı düşündüren, ortak duygular oluşturan konser ve tiyatro salonları rağbetini yitirmek üzere.
Bu gelişmelerin sakıncalarını gören devletler, millî kültürlerini nesillerine aktarmak için çareler aramaktadır.
Türkiye ise başka milletlerle kıyaslanmayacak kültür-sanat birikimine sahiptir.
Edremit Körfezinin mucizevi zenginlikleri, birçok sanatçı, bürokrat ve iş adamının Edremit körfezine yerleşmesini sağlamıştır.
Bu şahsiyetler, tüzel kişiliği olan derneklere üye olanların sorumluluklarını taşımak istemiyor.
Uzun yıllar Edremit körfezinde kültür ve sanat etkinlikleri düzenleyen fotoğraf sanatçısı Haşmet Demirbil, kültür ve sanat adamlarının bilgi ve tecrübelerinin halkla buluşturma hayalleri içindeydi.
Sosyal kaynaştırmayı gerçekleştirmede kültüre sanata ilgiyi artırmada körfeze yerleşmiş kültür adamlarının tecrübeleri ihmal edilecek gibi değildi.
Başarılı yönetimler, toplumsal katılım, elbirliğiyle hareket etme, sanatsal programlar, tanıtım ve iletişim ağları körfezin dünyaya açılmasını sağlayabilir.
Burada yapılacak her etkinlik turizmi canlandırır.
Bu amaçla bir platform oluşturmaya karar verdik.
Belediye ve İl Özel İdare Kanununun ilgili maddelerine dayanak alarak ilk önce Haşmet Bey’in sanatçı arkadaşları olan Esma Bayraktar, Nil Karataş, Saliha Öz Duygu’dan oluşan bir ekip oluşturuldu.
Platform, Ali Ayberk’in, Beriye Başak’ın, Emine Alışık’ın Esin Aksoy’un, Olcay Kıncay’ın Pervin Göksel’in, Yurdagül Duymaz’ın Zeynep Aydemir’in ve diğer sanat ve kültür değerlerinin katılımıyla genişledi.
Platformun amblemini birlikte çalışmalara karar verdiğimiz; sonra platformdan ayrılan değerli bilim adamı ve ressam Prof.Dr. Yaşar Serin hazırladı.
Nisan 2024 tarihinde başlayan çalışmalarımızla gönüllüler, maddî manevî beklenti içinde olmamayı, birbirlerine karşı saygıyı ve sevgiyi eksik etmemeyi, kararları topluca vermeyi, her türlü siyasî argümanı etkinliklerden uzak tutmayı, iyi niyetle hareket etmeyi kabul etmişlerdir.
Ülke bütünlüğümüz için kültürel ve sanatsal bellek oluşturmanın önemi tartışılmaz.
Bu amaçla körfeze akademisyen ressamlar davet edilerek Kazdağları gezdirildi ve ressamlar gözlemlerini tablolaştırarak Edremit belediyesine armağan ettiler.
Türk Anneler Derneği ile işbirliğine girilerek Nil Karataş’ın yazdığı ve arkadaşlarının oynadığı tiyatro eseri sergilendi. Yazarlar, kitaplarını tanıttı.
Platform, Balıkesir Aromaterapi Festivaline Farkındalık ve Prof.Dr. Olcay Kıncay, “Kazdağları Türkmen Minyatürleri” etkinlikleriyle katıldı.
Leleglerin, Pelasgların, Mysialıların, Hititlerin, Friglerin, Lidyalıların, Perslerin, Romalıların, Selçukluların, Osmanlıların izlerini taşıyan coğrafya, tarihin her döneminde önemini korumuştur.
Medeniyetlere tanıklık etmiş ve efsanelerin, destanların yurdu olmuş coğrafya Kazdağılarıyla Egenin mavi sularıyla bütünleşmiş bir kraliçe gibidir.
Tarifsiz zenginliklerle halkı buluşturmak için sanat galerileri, kültür ve sanat merkezleri, müzeler, tiyatro, sinema gibi mekânların çoğaltılması sanat ve kültür etkinliklerinin devletin ilgili organlar tarafından desteklenmesi körfezin turizm gelirlerini artırır ve tanıtımına katkı sağlar.
Bu kadar detaylı anlatım ve emekleriniz için binlerce teşekkür ediyorum….
Bizleri bir araya getirdiniz ve bu kültürel platformun tanıtımı için özveriyle çalışmaya devam ediyorsunuz.
..Minnettarız…