CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, iktidarın enerji politikalarını eleştirdi. Akın, ‘Enerji sektörü içindeki yandaş şirketler borç batağında ve bu borcu maalesef vatandaşımız ödüyor. Kâr yandaşın, zarar vatandaşın. Yazıklar olsun bu iktidarın hükümetine’ dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçesi üzerinde CHP Grubu adına konuştu. İktidarın enerji politikalarını eleştiren Ahmet Akın, enerji kullanımının temel bir hakkı olduğunu ancak AK Parti iktidarında enerjinin bir piyasa faaliyetine dönüştürüldüğünü söyledi. “Bedeli vatandaş ödüyor” diyen Ahmet Akın şöyle devam etti:
“Ucuz elektrik, dediniz, elektriğe zamda ülkeyi Avrupa şampiyonu yaptınız. Sanayiciye ‘Üretin, rekabet edin’ dediniz, sanayicinin, esnafın, KOBİ’lerin, çiftçinin tarımsal sulamalarda kullandığı elektriği Avrupa zam şampiyonu yaptınız. Kaynak olarak dönün bakın EUROSTAT’ın verilerine, dönün bakın OECD verilerine, rahatlıkla görebileceksiniz ki o ülkeler içinde en çok zam yapan, Türkiye. Şimdi nedir bu? Bu zamlarda birinciliği hiç kimseye kaptırmıyorsunuz ama işler vatandaşa geldiği zaman maalesef işin bedelini vatandaş ödüyor.”
“ENERJİ BAKANI DOĞRU SÖYLEMİYOR”
Enerji faturalarına yapılan zamları eleştiren Ahmet Akın şöyle konuştu:
“Bunları neden söylüyorum? Bakın, Sayın Bakan, enflasyon oranları ve döviz kurundaki değişimi bahane göstererek doğal gaz ve elektrik fiyatlarının yüzde 59 daha ucuz olduğunu söyledi Şimdi buna söyleyecek tek laf var: El insaf, ayıp, yazık, günah. Neden? Arkadaşlar, 2004 yılında bir ailenin ortalama faturası 40 lirayken şu anda 180 lira. Şimdi buna bakarken, bu lafları söylerken şunu sormamız gerekmez mi: Hangi emeklinin, hangi çalışanın, hangi memurun 40 lirası 180 lira oldu? Ayıptır, yazıktır, günahtır arkadaşlar.
Bakın, milletin gözünün içine baka baka kandırıyorsunuz. Neden doğruları söylemiyorsunuz? 27 Martta seçimden dört gün önce Sayın Bakan oy kaygısıyla dedi ki: ‘Hiç merak etmeyin, elektrikte ve doğal gazda zam olmayacak.’ Biz de hemen çıktık, dedik ki: Yok öyle bir şey, zam yapacaklar. Her şey ortada. Ama seçimler bitti, yenilgiyle sonuçlandı, büyük bir yenilgiyle sonuçlandı; arkasından, 24 Hazirandan sonra dokuzar dokuzar, on beşer on beşer zamlar geldi. Bunu da milletin vicdanına bırakıyorum.
“ZAMLAR NEDEN YAPILIYOR?”
Enerji sektörünün borçlarını anlatan Ahmet Akın, enerji faturalarına yansıtılan zamların bu borçlardan kaynaklandığını dile getirdi. “İktidarın amacı vatandaşı değil, yandaşı kurtarmak” diyen Ahmet Akın şöyle devam etti:
“Enerji sektörü içindeki yandaş şirketler borç batağında ve bu borcu maalesef vatandaşımız ödüyor. Kâr yandaşın, zarar vatandaşın. Yazıklar olsun bu iktidarın hükümetine! Şimdi, bakın arkadaşlar -şurada bir tablo- sadece bir yıldaki borç artış oranını göstermek istiyorum. Bu dönemde kimdi bakan, biliyor musunuz? Damat Bakandı. Hani büyük başarılara imza attığını söyleyip de başarılarından dolayı Maliye Bakanlığının ve Hazinenin başına getirdiğiniz, enerji sektörünü batırıp da daha sonra hazinemizi yesin diye başına getirdiğiniz arkadaşın durumları. Bakın, 2017 yılında batık durumda olan 637 milyon kredi varken 2018’de 6 milyar 322 milyona çıktı -yani Bakan enerji sektörünü batırdı ve öyle gitti- artış oranı yüzde 892. Demin de dediğim gibi, çok başarılı bir olaymış gibi, getirdiniz hazinenin başına.
“DIŞA BAĞIMLILIK AK PARTİ İKTİDARIN ARTTI”
İktidarın “Yerli ve Milli” politikasının doğru bir politika olmadığına dikkat çeken Ahmet Akın, “Yerli” ve milli yalanı bitti. Doğru değil, bunu artık herkes aynı şekilde biliyor. İçler acısı durum yerli ve millî bir iktidar bağımlılığını bu kadar yükseltemez. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ten emanet aldık cumhuriyeti ve tam bağımsızlık hedefini kurduk, sizin geldiğiniz dönemde bağımlılığımız artarak devam ediyor. Bu nedir? İşte, bu, enerji politikalarının basiretsizliğidir” diye konuştu.
Ahmet Akın konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şimdi, on beş yılda yerli dediğiniz taş kömürünün ithalatını 2,5 kat artırdınız, taş kömürünü çıkarmadınız. Ayrıca, hani bu veto edip de termik santrallerde sonradan savunduğunuz olaylar var ya arkadaşlar, Bakanlık bu teklifin geçmesi için büyük bir çalışma yaptı. Sayın Bakanlıktan bir yetkili Enerjinin yüzde 18’ini üretiyor, dedi ama başka bir Bakanlığın birimi EPİAŞ’ın raporlarında bu yüzde 11, dedi. Yani Bakanlığın Bakanlıktan haberi yok. Neden böyle biliyor musunuz? Çünkü Bakanlığı Bakan yönetmiyor; tek adam kişi yönetiyor, o kadar, başka yöneten yok. Ayrıca, değerli arkadaşlar, şu anda Termik santraller kapanacak diye söylüyorlar, Sayın Cumhurbaşkanı veto etti, göreceğiz, takip ediyoruz ama şu anda Elbistan’daki santral tam kapasiteyle çalışıyor ve bu santralin başına bir şey gelirse sorumlusu sizsiniz Sayın Bakan çünkü yüksek kapasitede çalışıyor, her an her şey olabilir. Bir de bunların yanına, doğruları söylemek istiyoruz, hani teşekkür etmek istiyoruz ama demişler ya neren doğru? Hiçbir yer doğru değil.
“YEKA PROJELERİNE NE OLDU?”
Hatırlıyor musunuz Sayın Damat Bakan çıktı, dedi ki: Biz dünyanın en büyük projelerinden birini yapıyoruz. Nedir? YEKA: 1000 megavatlık RES’ler, GES’ler. Arkadaşlar, bu YEKA’lar ne oldu? O verilen sözler ne oldu? Şimdi siz damat olarak babanızı kandırabilirsiniz ama bu milleti asla kandıramazsınız. O aldığınız sözleri, verdiğiniz talimatları yapın. Bakın, arkadaşlar, şu anda Türkiye’deki yabancı enerji şirketlerinin en büyükleri kimler biliyor musunuz? Oradaki, Almanya’daki belediyenin belediye şirketleri ve kooperatifleri. Biz bunu diyoruz ama Bakanlık enerji kooperatiflerini kaldırıyor; halkı elektriğin içine sokmaya çalışıyoruz, Bakanlık diyor ki: Hayır, enerji kooperatifleri çalışmasın, biz yandaşla devam edeceğiz.” Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak enerji kooperatiflerinin sonuna kadar arkasındayız ve bu mücadeleyi de bırakmayacağız.
“DAĞITIM ŞİRKETLERİ YATIRIM YAPMADI, 12,7 MİLYAR DOLAR NE OLDU?
Ayrıca, 2013 yılında dönemin Bakanı bu elektrik dağıtımı özelleştirilirken 12,7 milyar dolar para aldı. Bu parayı ne yaptınız arkadaşlar? Şu zamanın parasıyla, bugünün parasıyla 74 milyar TL. Dediler ki: Elektrik ucuzlayacak. O zaman elektrik dolar olarak 5,1 sentti, şimdi 12,25 sent; ucuzlamadı, pahalılandı. Ayrıca, yatırım yapmadılar. Gezin, bakın, doğuya, güneydoğuya değil, Balıkesir’e gidin, Balıkesir’de hâlâ elektrik direklerinin odundan olduğunu göreceksiniz, ağaçtan olduğunu göreceksiniz. Yahu, ayıptır arkadaşlar, hangi devirde yaşıyoruz? Parayı aldınız, parayı yediniz, nereye gittiği belli değil; sonra, milletin karşısına 50 liralık fatura 100 lira olarak çıktı. Ben sizi burada milletime şikâyet ediyorum…(balikesir24saat.com)