Balıkesir Üniversitesi Öğretim üyelerinden, Prof. Dr. Fatih Satıl , Prof. Dr. Gülendam Tümen ve Prof. Dr. Selami Selvi ile Erdek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün birlikte gerçekleştirecekleri proje ile Kapıdağ’ın florası ile birlikte tıbbi ve aromatik bitkileri ortaya çıkartılacak.
“KAPIDAĞ BİTKİLER İÇİN DOĞAL BİR SIĞINAK”
Proje ekibi adına açıklamada bulunan Prof. Dr. Fatih Satıl; “Kapıdağ Yarımadası; Karadeniz, Akdeniz ve Karasal iklimlerinin kesiştiği ‘Marmara Geçiş Bölgesi’ içinde yer alması nedeni ile yarımada, hem Akdeniz hem de Karadeniz Bitki Coğrafyasına ait iklim ve flora yapısına sahip… Bu durum Kapıdağ’ın florasının zengin olmasına yol açan nedenlerden birisidir. Bölgede 700 civarında bitki çeşidi bulunuyor. Konumu, iklimi, yer şekli nedeniyle Kapıdağ Yarımadası bitkiler için doğal bir sığınak konumundadır. Belediyenin vereceği destek ile ortaya çıkartılacak olan ‘Kapıdağ Çiçekli Bitkiler Kitabı’ bölge eko-turizmine de önemli bir katkı sağlayacaktır.” dedi.
Araştırma ekibi son yaptığı arazi çalışmasında ülkemiz için yeni kayıt olan ve Türkiye’de sadece Kapıdağ yarımadasında bulunan Geranium macrorrhizum bitkisini de bularak fotoğraflamayı başardılar. Proje ekibinden Prof. Dr. Gülendam Tümen; “Halk arasında ‘Turna Gagası’ olarak bilinen ve Türkçe adı ‘ayaklııtır’ olan bu bitki, Türkiye’de sadece Kapıdağ’da bulunması nedeniyle çok özel bir konuma sahiptir. Bu bitki H. Handan Öner ve arkadaşları tarafından, 2008 yılında Kapıdağ Yarımadasından keşfedilerek bilim dünyasına tanıtılmıştı. Çalışmamızda bu bitkiyi yerinde görüp fotoğraflamış olmamız bu proje için çok önemli oldu.” diye konuştu.
Çalışmanın önümüzdeki yıl sonuna kadar tamamlanarak kitaplaştırılması planlanıyor. (balikesir24saat.com)