Dünya bir belirsizliğin içinde.
Her gün bir değişken, ülkemizin gündemini işgal ediyor.
İzmir depremi yüreklerimizi dağladı. Bir yandan da salgın hastalık korkusu sosyal kimlikleri zedeliyor ve insan yalnızlaşıyor.
Sosyal bilimcilerden ve bilim adamlarından bazıları bu gelişmeleri çözemedikleri farklı gizemli varsayımlara dayandırıyorlar.
En korkuncu, problemler karşısında toplumda çaresizlik psikolojisinin oluşmasıdır.
Resmî kurumlarda salgın hastalığa bağlı olarak gelişebilecek rehaveti aşmak için herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Aksi takdirde “Su uyur düşman uyumaz “ata sözümüz unutulur.
Türkiye topraklarında başka devletlerin gözünün olmadığını söyleyen ve bunu yaymaya çalışanlara şüpheyle bakmalı.
Bastığımız toprakların her karışına asırlarca can bedeli ödemiş bir millet olduğumuz bilinci, bayrağımız altındaki herkese idrak ettirilmelidir.
Bizim kuşak sağcı ve solcu diye bölünmüş ve bu kutuplarda kendi aralarında değişik ideolojileri ve felsefeleri savunan gruplara ayrılmıştı.
Ülkemizi bölmeye ve satmaya çalışanların dışında kalanların kendi ölçüleri içinde vatanseverlik konusunda samimi oldukları zaman içinde anlaşıldı.
Bizim kuşağın yaşı yetmişi buldu. Ölüm bu kuşağı git gide eritiyor.
Bu duygular içinde bugüne kadar denenmemiş bir yol izleyerek resmî ve özel kuruluşlara yazılan bir başvuru yazısı olan dilekçeyi, yetkililere gazete yazsısı olarak sunacağım.
Bu ilk dilekçemin konusu “Yerel Ansiklopedi” ihtiyacının giderilmesi talebidir.
Daha önce bu konuda -benim de başladığım- tek başına çalışmalar olmuş; ancak çalışma alanının kapsamlı olması ve kimi konularda uzmanlık gerektirdiği için bu çabalar, sonuçlanamamıştır.
Her dilekçemde vatandaş olarak beni rahatsız eden olguları yetkililere ulaştırmaya çalışacağım. Yanılmış olduğum tepkilerimin bana doğruyu bulduracağı için de konuyla ilgili beni bilgilendireceklere şimdiden teşekkür ederim.
Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına
BALIKESİR
Balıkesir ili, nesillerin faydalanacağı tarihî ve kültürel her türlü değere sahip olmasına rağmen bugüne kadar “Balıkesir İli Ansiklopedisi” hazırlanamayarak nesiller, ilin bu birikiminden yoksun bırakılmıştır.
Yerel ansiklopediler; şehrin bilim, sanat, uğraş dallarının tüm bilgilerini ayrıntılı olarak bir arada vermektedir.
Yerel ansiklopediler; öz , doğru ve yerel ölçekte oluşan her türlü gelişmeleri ,bilgileri kapsaması nedeniyle nesillerin mensubiyet ve millî duygularını pekiştirmekte, aktarmacılığa ve tekrara dayalı birçok yayının yayınlanmasının önüne geçmekte, aranan bilgiye süratle ve doğru bir şekilde ulaşmayı sağlamaktadır.
Balıkesir ilini her yönüyle anlatan bir ansiklopedinin hazırlanması için gereğini bilgilerimize arz ederim.05/11/2020
Av. Alparslan AYRAL
Em.İl Kültür Müd.
Türk Dili ve Ed. Öğretmeni
Pk. 73
Akçay
Dağıtım.
- Gereği için:
Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanlığına
- Bilgi için:
T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Politikaları Kurulu Başkanlığına