featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. KABOTAJ, BAĞIMSIZLIK DEMEK…

KABOTAJ, BAĞIMSIZLIK DEMEK…

29 Ekim 1923 de Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğunda sanıldı ki bu devlet Osmanlının mirası üzerinden zenginlik içinde kuruldu ve hiç sıkıntı çekilmedi… Keşke öyle olsaydı. Osmanlıdan yokluk adına alınması neyse hepsi çok fazlasıyla alındı. Hem kaybedilen Birinci Dünya Savaşı’nın tazminatı hem de Osmanlının borçları bu işin tuzu biberi olmuştu. Bu kadarla kalınsaydı yine iyi diyecektik. Çünkü ilk kez Osmanlıdan kopan parçalardan meydana gelen devletçiklerin başına Avrupa’nın güçlü devletleri genel vali atarken ilk kez yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu kuralı elinin tersiyle itiyordu. Tam bağımsızlık adına ne ödenecekse ödemeye razıyız diyordu. Lozan da madem ekonomi de kapitülasyonların kalkmasını istiyorsunuz o zaman Osmanlı ile 1916 yılında imzaladığımız Gümrük antlaşmasını 1929 yılına kadar uygulayacaksınız denildi… Kabul denildi… Bunun anlamı, Osmanlıdan devir aldığınız enflasyon %1093 ile devletinizi kuracaksınız oluyordu. Ve 1929 yılına kadar adeta gümrük diye bir şeyiniz olmayacaktı.
Kabotaj demek; bağımsızlık demektir… Kabotaj demek, bir ülkenin kendi limanlarını işletme hakkı ve kendi limanlarında özgürce dolaşım hakkı demektir. Fransızca’da “egemenlik” anlamına gelir… Bu cümlenin açılımı ise MALATYA DA ÜRETİLEN KAYISI TRABZON LİMANINDAN İHRAÇ EDİLECEKSE LİMANI DEVRALAN KURUMUN ONAYI OLMADAN BU ÜRÜNÜN LİMANDAN İHRAÇ EDİLEMEYECEĞİ KENDİSİNE SÖYLENİR. Yani kabotaj yasası yoksa Bursa’nın şeftalisi, Akhisar’ın zeytinyağını ülkemin şu limanından ihraç ederim demek değildir.
Kabotaj demek; bağımsızlık demektir… Bu yasa ile birlikte “akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.” limanlarımız satılsa veya devredilse bile kanun yürürlükte olduğu sürece yönetim kurulları ve çalışanların çoğunluğunun Türk olması kuralı mutlaka uygulanacaktır. Osmanlıyı bir anlamda bitiren bu sınırsız imtiyaz hakkı Lozan da yedi düvele kabul ettirilirken karşılığında da bu milletin ataları çok ağır bedeller ödeyecekti. 1916 yılında Osmanlı ile imzalanan Gümrük antlaşması uygulaması 1929 yılına kadar uygulanması koşuluyla bu ağır imtiyazlar kaldırılıyordu..
Kabotaj demek; bağımsızlık demektir. 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj yasasının uygulamaya girdiği tarih 1 Temmuz 1926’dır.
Kabotaj demek; bağımsızlık demektir. 1926 yılında çıkarılan Kabotaj yasası hakkında Celal Bayar şunları söylemiştir; “bu memleketin çocukları memlekette sanayi vücuda gelsin diye büyük bir külfete katlanırken bunun nimetini ecnebilere kaptıracak değiliz”.
Kabotaj demek; bağımsızlık demektir. Kabotaj yasasını çıkartanlar öyle çıkarmışlar ki kanunu, bu kanun iptal edilmediği sürece limanlarınız özelleştirilse bile oluşturulacak yönetim kurulu ile çalışan personelin %51’i Türk çocuğu olmak zorundadır.
Kabotaj demek; bağımsızlık demektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ekonomik anlamda da bağımsızlığını kazanabilmesi için yani kapitülasyonların kaldırılması için yani kabotaj yani egemenlik yani bağımsızlık için 1916 yılında imzalanan Gümrük antlaşmasını İngiltere’nin dayatması nedeniyle 1929 yılına kadar uygulamasını kabul ediyordu. Bu çok büyük bedel o günün yoklukları içinde öyle ağır bir bedeldi ki… Ancak gönlünde ve yüreğinde ve beyninde yurt ve vatan sevgisi, sevdası olmayan ahlaksızlar bunu anlayamazdı. Anlamadılar da zaten… 1911 de kurulan Hürriyeti İtilaf partisi 1924 yılında Terakkiperver partisi olarak kurulduğunda ne acıdır ki ekonomi de bütün dizginleri yeniden dönemin emperyalistlerine verelim diyordu.
Kabotaj demek; bağımsızlık demektir. Anadolu’nun alınterine, emeğine, sahip çıkmak ve yine insanının başı dik yürümesi demektir.
1 TEMMUZ KABOTAJ BAYRAMI, SADECE DENİZCİLİK BAYRAMI DEĞİLDİR. KARS’TA Kİ PEYNİRİN YADA BALIN YADA MALATYA DA Kİ KAYISININ İHRACI DEMEKTİR. İHRAÇ İÇİN LİMANDAN ONAY ALMAK YANİ O ONAY GELMEZSE MALINI İHRAÇ EDEMEZSİN. İSTEDİKLERİ KADAR LİMANLAR ÖZELLEŞSİN, KABOTAJ YASASI YÜRÜRLÜKTE OLDUĞU SÜRECE O ONAY MERCİİ DEVLETİMİZDİR. YASA ÖYLE ÇOK SAĞLAM ÇIKMIŞTIR. o NEDENLE ÜLKENİN HER NOKTASINDA ÇOK CANLI KUTLANMASI VE ÖZELLİKLE ANLAMI BİLİNEREK KUTLANMASI SOLUDUĞUMUZ HAVA KADAR ÇOK ÖNEMLİDİR.
Yaşasın Atatürk
Yaşasın 1 Temmuz Kabotaj bayramımız…
Yaşasın Türk Milleti…
Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti Devleti…
Sevgi ve saygılarımla….

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
KABOTAJ, BAĞIMSIZLIK DEMEK…
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!