İZMİR’E DOĞRU GAZETESİ, 16 KASIM 1919 – 27 HAZİRAN 1920 tarihleri arasında, yedi ayda 74 sayı çıkartılarak Balıkesir’de yayınlanmış bir gazetedir.
Kuvâ-yı Milliye’nin amacını dünyaya ilan etmek, halkı bu dava etrafında toplamak, meydana gelen gelişmeleri anlatarak halkın moralini yüksek tutmak gayesi ile Balıkesir’de çıkarılan bir gazetedir.
15 MAYIS 1919’da İzmir ‘in işgali üzerine Balıkesir’e geçen Mustafa Necati ve Vasıf Çınar isimli İzmirli bu iki genç, aralarına Esat Bey’i de alarak Balıkesir’de İZMİR’e DOĞRU Gazetesini çıkarmışlardır.
Gazetenin sahibi Esat Bey’dir, Sorumlu Müdür Vasıf Bey, Baş Yazarlığını da Mustafa Necati Bey yapmıştır. Gazete Cuma, Pazar ve Çarşamba günleri olmak üzere haftada üç gün yayınlanmıştır. 31 MART 1920’den sonraki dönemde kapanıncaya kadar haftada iki gün yayınlanabilmiştir.
Aynı dönemde Balıkesir’de Hasan Basri Çantay tarafından çıkarılan Ses Gazetesi ile hemen hemen aynı çizgidedir. İzmir’e Doğru Gazetesi, Ses ve Doğru Söz Gazeteleri gibi o dönemlerde Balıkesir’de yayınlanan önemli gazetelerden birisidir.
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, o tarihlerde Hasan Basri Çantay’ın yayınladığı Balıkesir Ses gazetesinin ilk sayısında yayınlanması amacı ile gönderdiği dörtlükte şöyle seslenmektedir;
Düşman sesi duymak istemezsen
Kardeş sesidir, uyan bu sesten;
Kalkınca görür ki akşam olmuş
Vaktiyle uyanmayan bu sesten
İzmir’e Doğru Gazetesi, Balıkesir Vilayet Matbaasında basılmıştır. Satıldığı yer hükümet caddesindeki Alemdarzade Kamil Efendi’nin dükkanıdır. Yazı odası Halit Bey Konağıdır, konak aynı zamanda Kuvâ-yı Milliye’nin Karargahıdır.
Gazetenin hedefi; Harekât-ı Milliye’nin hadim ve mürevvici olmaktır. Milli hareketin yurt çapında yayılmasını sağlayan ve bu amaçla yayın ve propaganda yapan anlamına gelir.
Hadim: Hizmet eden ve yarayan anlamına gelir.
Mürevviç: Bir düşüncenin taraftarı veya yayıcılığını yapan ve yürüten, propagandasını yapan demektir.
“Âmâl-ı Milliye’yi müdafaa edecek yazılar kabul edilir” diye halka duyurulmuştur. Müdafaa-i Hukuk şuurunu uyandırma hedefini açıkça ortaya koymuştur.
En önemli özelliği: Mücadeleyi kesintisiz olarak desteklemesi ve Batı Anadolu’da çıkan bir gazete olmasına rağmen, tüm Anadolu’da oluşan bağımsızlık ve mücadele ruhunu tam olarak yansıtmasıdır.
Gazetenin duyurusu ile 18 MAYIS 1919’da Balıkesir’de ikindi namazından sonra Okuma Yurdunda Mevlit okuma bahanesiyle toplanan 41 kişi “41 Bayrak Adam” tarafından Alaca Mescit’te Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur.
Bu cemiyetin kurulması ile “Balıkesir Devletleşen Belde” diye anılmaya başlamıştır. Keza bugün bu cemiyetin kurulması ile silahlı mücadelenin başlatılmasına da karar verilmiştir.
Alaca Mescit’te var olan ve önde gelen “41 Bayrak Adam arasındaki” isimler; Karesi mebusu Vehbi Bolak, Yırcalızade Şükrü, Hasan Basri Çantay, Belediye Reisi Keçecizade Mehmet Emin Efendi ve Leblebici Raşit Efendi’dir.
Leblebici Raşit Efendi’nin “Düşmanı geri döndürecek kuvvet namlunun ucundadır” sözleri karara esas olmuştur. İşte bu kıvılcım bu cümle ile çakılmıştır ve Kuvâ-yı Milliye ateşlenmiştir.
Burada sözü edilen Okuma Yurdu; 1913 yılında hizmete açılan, 1923’de Atatürkümüzü de ilk kez Balıkesir’e gelişlerinde misafir ettiğimiz ve 1998’den beri Kuvâ-yı Milliye Müzesi olarak kullanılan, bir zamanlar Balıkesir Belediye Başkanlığı Binası da olan EK hizmet binasıdır.
Balıkesir Kuvâ-yı Milliyesi; Aydınların liderliğinde yapılan bir örgütlenmedir. Aynı zamanda bir gönül hareketidir. Balıkesir Kuvâ-yı Milliye hareketinin öncülüğünü yapmış bir ilimizdir.
Ege’de kendi imkânları ile düşman işgaline son veren tek şehir Balıkesir’dir.
Milli kurtuluş hareketinin ve kurtuluş savaşımızın kazanılmasında öncü ve kahraman liderlerimizin yetiştiği bir ilimizdir.
Balıkesir; Ayvalık’ta ilk kurşunun, Bandırma’da son kurşunun atılması ile de şanına şan katan bir ilimizdir. Düşmana ilk ve son kurşunu atan kahramanlarımız ile övünüyoruz.
Başta Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnetle ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun.
Muharrem KAYNAK
20 OCAK 2025