featured
  1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. İZMİR GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNDE NELER OLUYOR?

İZMİR GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNDE NELER OLUYOR?

Bir gün bakıyorsunuz bir okulun, bir üniversitenin (İstanbul Üniversitesi’ne bile sahip çıkamadık) ismi değişiyor, LGS sınavında öğrencilerin tercih ettiği bir Anadolu lisesi İmam Hatip Lisesi oluveriyor. Ya da bir fakültenin yeri değişiyor. Bu kararları alırken o kurumların öğrencilerine, öğretmenlerine, akademisyenlerine sormak, görüş almak kimsenin aklına gelmiyor.

Oysa okul demek kültür demek, alışkanlık demektir. Okullar gelenekleri üzerinde yükselir. Okul geleneğinin oluşmasında yönetimde süreklilik kadar okulun yerleşkesinin payı da büyüktür. Bir okulun yerini, ismini kafanıza göre değiştiremezsiniz. Böyle olur olmaz müdahaleler o kurumların gelişmesinde onulmaz yaralar açar.

Üstelik bu tahribat konunun önemini en iyi bilmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı, ya da üniversite eliyle yapılıyorsa bunun anlamı da değişir.     

Önümüzde yeni bir örnek var: Türkiye’nin ve İzmir’in kültür-sanat yaşamına önemli katkıda bulunan 1994 senesinden beri İzmir Narlıdere’de eğitim öğretim faaliyetini sürdüren Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi taşınmak isteniyor. Taşınmak istendiği yer ise aslında Tınaztepe Kampusu’nda rektörlük binası olarak inşa edilmiş. Yani bina Güzel Sanatlar Fakültesi için yapılmamış, fakültenin işlevine uygun da değil. Üstelik yeni yerinde öğrencilerin, İzmir’in kültür yaşamına katılmaları da daha zor, halkın fakülte etkinliklerine katılması da öyle! İnsanın, yoksa böyle bir niyet mi var, diye sorası geliyor.

DEÜ Güzel Sanatlar bünyesinde 11 bölüm ve 1 enstitü var. 2000 öğrenci öğrenim görüyor, 150 akademik kadro elinde. Bu binada bu bölümlerin programlarına uygun atölyeler, stüdyolar, laboratuarlar, bunlara uygun araç gereçler var. Sahne olmadan tiyatro, stüdyo olmadan sinema eğitimi, fırınınız olmadan seramik eğitimi yapamazsınız.

İzmir Güzel Sanatlar Fakültesi yerleşkesinde 350 kişilik tiyatro sahnesi, 2 adet sergi salonu, tv ve kurgu stüdyoları, ses stüdyosu, seramik, resim, heykel, tekstil, geleneksel el sanatları gibi bölümlere ait atölyeler ve açık çalışma alanları var. Bütün bunlar Güzel sanatlar Fakültesinde zaman içinde birer oluşmuş, fakülte bunlarla anlam kazanmış.

Bunları nasıl taşıyacaksınız? Üstelik sergi salonlarının yapılması daha geçen yıl tamamlanmış. Madem böyle bir düşünceniz vardı, sergi salonlarını niye taşıyacağınız yere yapmadınız?

Taşınılması düşünülen yerde bunların hiçbiri yok, bunlar için bir hazırlık da yok, uygun mekân da yok. Öğrencilere yazık değil mi, bu imkânlardan yoksun ne öğrenecekler, nasıl mezun olacaklar?

Peki derdiniz ne, Güzel Sanatlar Fakültesini neden taşıyorsunuz? “Depreme dayanıklı değil”. Peki, bununla ilgili zemin etüt raporunu, binanın fiziki durumu ile ilgili inceleme ve araştırmaları öğrencilerle, akademisyenlerle, İzmir kamuoyu ile paylaştınız mı? Bu konuda öğrencileri, akademisyenleri, kamuoyunu bilgilendirmek, ikna etmek için ne yaptınız? 

Daha ocak ayında “Taşınma yok” diyen siz değil misiniz? Aynı zemine oturan Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi var, onu ne yapacaksınız. Sahi taşıdığınız bu okulun yerine ne yapılacak? Burası birilerine mi devredilecek?

DEÜ Rektörlüğünün bu kararına sadece öğrenciler değil, akademisyenler de tepkili. Yükselen tepki nedeniyle olacak geçen gün DEÜ GSF Dekanlığı tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeden 5 akademisyen bölüm başkanı görevlerinden alındı.  (Prof. Dr. Semih Çelenk Sahne Sanatları Bölüm Başkanlığı, Gülay Sağlam Resim Bölümü Başkanlığı, Cihan Işıkhan Müzik Teknolojileri Ana sanat Dalı Başkanlığı, Dilek Tunalı Film Tasarımı ve Yazarlık Anasanat Dalı Başkanlığı, Aslıhan Ünlü ise Sahne Sanatları Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Başkanlığı görevlerinden alındılar.)

Oysa herkes bilir, fakültelerde bölüm başkanları, bölüm içinden akademisyenler tarafından seçilir. Dekan, somut bir gerekçe olmadan, bir soruşturmaya dayanmadan, hakkında bir disiplin cezası olmadan bir bölüm başkanını görevden alamaz. Bununla ilgili Danıştay Sekizinci Dairenin 2017’de bir kararı var. (Esas No: 2016/7141/Karar No: 2017/6645).

Ama büyük de konuşmamak lazım, sonuçta burası Türkiye!

Not: DEÜ GSF Öğrencileri https://www.change.org/ da bir imza kampanyası başlatmışlar. Destek vermek isteyecekler için duyurulur.

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
İZMİR GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNDE NELER OLUYOR?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!