Bir yıl önce Sındırgı’ya yerleşen İranlı Yusuf, kısa süre içinde 670 parça halıyı onardı. Onarılan halılar Avrupa ülkelerine ihraç edildi.
İranlı Yusuf İrani’nin onardığı eski halılar Sındırgı’dan Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. 1968 yılında Tahran’da doğan, 16 yaşında halı tamir işine çırak olarak başlayan İrani, ustalık belgesini aldığı 19 yaşından beri halı tamir, onarım ve bakım işi yapıyor. 2009 yılında İran’dan kalkıp Mersin’e yerleşen İrani daha sonra Bodrum’ da ikamet etmeye başladı. Bodrum’da tanıştığı Sındırgılı halıcı arkadaşının tavsiyesiyle bir yıl önce Sındırgı’ya yerleşti. Bir yıldır öncelikle Sındırgı’da üretilen Yağcıbedir halısı olmak üzere birçok eski halıya hayat veriyor.
Eski halıların değerli olduğunu ancak tamiratıyla uğraşan olmayınca ekonomiye kazandırılamadığını söyleyen İrani, tamiratta yüz, iki yüz halıya ulaşıldığında Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyledi. İlçeye yerleştikten sonra bir yıl içinde 670 parça tamirat yaptığını belirten İrani şunları söyledi;
“ Sındırgılı Hasan Yavuz isimli halıcı arkadaşın tavsiyesiyle bir yıl önce Sındırgı’ya yerleştim. Burada onarılmaya ihtiyacı olan çok halı olduğunu gördüm. İlçenin yanı sıra Balıkesir, İzmir, Demirci, Simav gibi kentlerden de halılar geliyor. El yapımı halılar Avrupa’da büyük rağbet görüyor, özellikle eskileri daha çok alıcı buluyor bu bölgede böyle halı çok. Onarılmış halıları ihracatçılar topluyor ve yurt dışına gönderiyor. El yapımı halılardaki ufak hatalar el yapımı olduğunu güçlendiriyor ve Avrupalı meraklıların ilgisini daha da arttırıyor. Yağcıbedir piyasada Yörük halısı olarak değerlendiriliyor. Dünyada en bilinen 10 el yapımı halı türünden biri. El yapımı özellikle eski halılar fare kemirmesi, saçak dökülmesi, küflenme, güvelenme gibi sebeplerden dolayı değerini kaybediyor. Ben 30 yıllık bilgi birikimimle bunları tamir ediyorum.”
İKİ OĞLU DA BU İŞİ ÖĞRENİYOR
İki oğlunun da kendisine yardımcı olduğunu belirten İrani, “ Oğullarım Belediyespor kulübünde güreşçi, hem de eğitimlerine devam ediyorlar bu işi onlara da öğretiyorum. Bu işi bilen işsiz kalmaz, sermayesi de yok bir pense bir makas, önemli olan beyindeki işçilik, emek” dedi.
İşinin incelikleriyle ilgili olarak da bilgi veren İrani, bu konuda şu açıklamayı yaptı:
“Tamiri mümkün olmayan halıların iplerinden faydalanıyoruz. Eski halı yeni iple onarılmaz, rengini, solgunluğunu tespit edip ona göre tamirat yapıyoruz, orjinalliği bozulmuyor, değerinden bir şey kaybetmiyor. Buradaki halıcılar ben gelmeden önce tamir işini dışarıya gönderip yaptırıyorlarmış. Bu da zaman kaybına yol açıyormuş o yüzden eski halı alıp satımıyla pek uğraşmıyorlarmış, şimdi bir halıyı bir iki günde teslim ediyoruz. Sıkışırsam çocuklarım ve eşim de yardımcı oluyor. Mesela bir halı var 5 bin lira değerinde hafif hasarlı, değeri de düşüyor tabii ki biz bunu 100 lira gibi bir paraya onarıyoruz. Hem değeri düşmemiş oluyor hem de ekonomiye kazandırmış oluyoruz. Onarım fiyatı halının cinsine, hasarına göre değişiyor.”
İrani son olarak “Buraya gelmemde yardımcı olanlara, özellikle geldiğimde dükkan bulmamda ruhsat ve diğer işlemler için yardımcı olan Belediye Başkanımız Sayın Ekrem Yavaş’a çok teşekkür ediyorum” dedi. Necip KARATUNA-SINDIRGI (balikesir24saat)