BAİSAD Başkanı Abdullah Bekki, “COVID-19 salgınının devam etmesi durumunda istihdam yaratmak için atılacak adımların vakitlice düşünülmesinin çok gerekli, hatta şart olduğunu görüyoruz.” dedi. Bekki, acil olarak önemli araştırma ve il dinamiklerinin bütünü tarafından yürütülecek topyekun bir istihdam seferberlik programına ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) COVID-19 salgın döneminde kentteki istihdam yapısını ve bu konuda alınması gereken tedbirleri şirket dinamiklerini göz önünde bulundurarak değerlendirdi. Toplantıda salgının devam etmesi halinde Balıkesir’de istihdam arttırıcı tedbirlerin mutlaka alınması gerektiği görüşüne varıldı.
BASİAD’ın toplantısında şu ortak görüşe varıldı:
“Yeni istihdam oluşturmanın şartları ve şirket dinamiklerinin istihdama etkilerini 3 temel nedene bağlayabilir ve bunlar çerçevesinde değerlendirebiliriz. Bunlardan birincisi, iş yapma alışkanlıkları, iş yapış biçimlerimizi ve hatta işlerimizi derinden etkileyen 4. Sanayi Devrimi, bir başka deyişle Sanayi 4.0
Sanayi 4.0’ın getirdiği şartlardan olan artan otomasyona karşı mevcut istihdamın korunmasına ve yeni istihdamların oluşturulmasına kafa yorulması gerektiği ortaya konmuştur.
Bu süreçte bazı işlerin ortadan kalkması, buna karşın yeni işlerin ve yeni beceri setlerinin oluşmasıyla istihdam ve buna bağlı olarak eğitim politikalarının da yeniden şekillenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
COVID-19 SALGINI
İkinci neden ise son dönemin en önemli sorunlarından olan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını olmuştur.
Bu süreçte istihdamı korumak için kamu ve özel sektör çok değerli tedbirler hayata geçirmiş olsalar da COVID-19 salgınının devam etmesi durumunda istihdam yaratmak için atılacak adımların vakitlice düşünülmesinin çok gerekli, hatta şart olduğunu görüyoruz.
Üçüncü neden ise değeri her geçen gün artan veri ve verinin demokratikleşmesi olarak açıklanabilir. Değişen ve gelişen bir dünyada istihdam yaratmada öncü rol üstlenen şirketler ve istihdam arsasındaki ilişkiyi anlamak çok değerli ve önemli.”
“SADECE İŞSİZLİK ORANLARINA ODAKLANILMAMALI”
Toplantının son bölümünde konuşan BASİAD Başkanı Abdullah Bekki iş gücü istatistiklerinde sadece işsizlik oranlarına odaklanılmaması gerektiğini vurgulayarak, “İş gücüne katılım oranındaki düşmeye, istihdam oranındaki azalmaya ve özellikle iş gücüne dahil edilmeyen kesim; Balıkesir özelinde tarım nüfusunun fazlalığı nedeni ile tarım bazlı istihdam arasında yer alan ümidini kaybetmiş ya da iş aramayıp çalışmaya hazır olan kişilere bakmakta fayda var.” dedi.
“TOPYEKUN BİR İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ”
Başkan Bekki sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüm dünyada ve ülkemizin genelinde olduğu gibi Balıkesir’in 4. Sanayi Devrimi dışında kalma lüksü yoktur. Üretim teknolojilerinin üretim yapılarının giderek daha fazla sermaye yoğun olmasının, teknolojinin daha fazla kullanılıp özellikle niteliği olmayan iş gücü ihtiyacının azalmasının gelecek dönemde Balıkesir için beklediğimiz olgular arasındadır. Balıkesir’de firmaların önemli bir kısmı mikro ve küçük ölçekli firmalardan oluşmaktadır. Bu durum COVID-19 süreci ile ortaya çıkan istihdam sorununu çözme adına umut vermemektedir. Bu sebepten dolayı Balıkesir şirketlerinin dinamikleri çerçevesinde ortaya çıkan büyük istihdam sorununun çözümü adına acil olarak önemli araştırma ve il dinamiklerinin bütünü tarafından yürütülecek topyekun bir istihdam seferberlik programına ihtiyaç duyuyoruz” dedi.