Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı, 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ölümünün 45’nci yılında Balıkesir’de de anılacak. CHP’liler yarın saat 10.45’te il binası önünde buluşacak. Saat 11.00’de Atatürk Anıtı’na çelenk sunup, saygı duruşunda bulunacak. Ve İnönü’yü saygıyla, özlemle anacak.
NAMUSLULARIN DA NAMUSSUZLAR KADAR CESUR OLMASI GEREKTİĞİNİ GÖSTERDİ
CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın’da İsmet İnönü’yü bir açıklama ile andı.
“İsmet İnönü, ‘Namusluların da namussuzlar kadar cesur olması’ gerektiğini gösteren canlı bir sembol olmuş, şahsiyeti ve yaşam biçimiyle de her zaman örnek bir şahsiyet olarak Türk tarihindeki sarsılmaz yerini almıştır” diyen Yalçın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Kurtuluş Savaşımızın büyük komutanlarından, I. ve II. İnönü Savaşları ile bu milletin ‘makus talihini’ değiştirmiş, Lozan Antlaşması’nın mimarı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, çok partili hayatın mimarı İsmet İnönü’yü vefatının 45. Yıl dönümünde şükran ve minnetle anıyorum.
Onun dürüstlüğü, namusu ve çalışkanlığı herkesin ilham alması gereken birer özelliktir. Bütün işlerinde vatanın çıkarlarını ve milli menfaatlerini öne koymuştur.
En büyük hizmetlerinden biri de bu ülkeyi İkinci Dünya Savaşı’na sokmamasıdır. Ancak bunun da bir bedeli vardır. İkinci dünya savaşının dayattığı zorlu koşullar memlekette bir çok ürünün bulunmasını imkansız hale getirmiştir. Şartlar zor. İnsanlar ekmek, çaya koyacak şeker dahi bulamıyor. İsmet Paşa memleket seyahatine çıkar. Seyahat esnasında karşılaştığı bir çocuk kendisine “Bize şekersiz çay içirdin” diye ağladığında İsmet İnönü’nün cevabı tarihe geçer: “Ama babasız bırakmadım.”
Kendi isteğiyle Türkiye’yi çok partili hayata geçiren, demokratik yollarla iktidar el değiştirince ‘şimdi kazandım’ diyen İsmet İnönü, ‘Namusluların da namussuzlar kadar cesur olması’ gerektiğini gösteren canlı bir sembol olmuş, şahsiyeti ve yaşam biçimiyle de her zaman örnek bir şahsiyet olarak Türk tarihindeki sarsılmaz yerini almıştır.
Onun hatırasına güçlü bir şekilde sahip çıkacak namuslu ve cesur insanlar olarak, bu ülkedeki çağdaş yaşamı, özgür ve bağımsız Türkiye idealini hayata geçireceğiz.
İKİNCİ ADAM
Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘ikinci adamı” İsmet İnönü, savaş alanlarındaki komutanlığı kadar diplomatik alandaki ustalığıyla da cumhuriyet tarihinin en önemli isimleri arasında yer aldı. 12 yıl Cumhurbaşkanlığı ve 17 yıl Başbakanlık yaptı. İsmet İnönü, 25 Aralık 1973 günü saat 16.10’da Pembe Köşk’te 89 yaşındayken öldü. İnönü’nün cenaze töreni, 28 Aralık Cuma günü yapıldı. Başbakan Naim Talu’nun önerisiyle naaşın Anıtkabir’e gömülmesi kararlaştırıldı. 27 Aralık sabahı TBMM önünde hazırlanan katafalka konulan naaşın önünden geçen Ankaralılar, 24 saat süreyle ona saygı ve sevgilerini sundular. 28 Aralık günü Meclis önünde düzenlenen devlet töreninin ardından, 16 general ile Harp Okulu öğrencilerinin çektiği top arabasına konan tabut Maltepe Camii’ne getirildi.Meclis’ten camiye kadar olan yürüyüşe Cumhurbaşkanı Korutürk, bakanlar, milletvekilleri, yerli ve yabancı temsilciler ve büyük bir kalabalık katıldı. Her 5 dakikada bir top atışlarının yapıldığı yürüyüşün ardından Anıtkabir’e getirilen İnönü’nün naaşı, Atatürk’ün mozolesinin tam karşısında toprağa verildi.Üzerine Malatya’dan ve yurdun farklı yerlerinden getirilen toprağın serpildiği mezarın kitabesinde, İnönü Zaferi’nden sonra Mustafa Kemal’in İsmet İnönü’ye yolladığı kutlama telgrafındaki sözler kazınmıştır.(Balikesir24saat)