BASIN HAYATI’nın bu sayıdaki konuğu Balıkesir’in duayen isimlerinden gazeteci-yazar Mustafa Reşit Kıpçak. 90 yaşını geride bırakan Kıpçak, ömrünü gazeteciliğe adamış. İlerlemiş yaşına rağmen gazetecilikle haşır neşir olmaya devam ediyor.
Balıkesir’de gazetecilik denilince akla gelen isimlerden M. Reşit Kıpçak, babasının görevi (Kaymakam) dolayısıyla 1925 yılında İstanbul’da doğdu. Aslen Balıkesirli olan M. Reşit Kıpçak Balıkesir Lisesi mezunu, Yüksek öğrenimini ise Ankara Hukuk Fakültesi’nde tamamladı.
Kıpçak’ın gazetecilik aşkı ise lise yıllarında okul gazetesi ile başladı. Yerel gazetelerdeki deneyimlerinin ardından 15 Ağustos 1960 tarihinde ‘Balıkesir Ekspres’ adıyla kendi gazetesini çıkardı. Halen Balıkesir’de yayın hayatını sürdüren en eski gazete olan Balıkesir Ekspres gazetesi, 52 yıl onun yönetiminde okurlarıyla buluştu.
2011 yılı sonu itibariyle gazeteyi devreden Kıpçak, basın hayatından kopmadı ve oğullarıyla beraber aylık dergi ‘Life’ı yayımlamaya başladı.
Balıkesir Ekspres gazetesi M. Reşit Kıpçak’tan sonra da el değiştirdi, ancak M. Reşit Kıpçak’ın ismi, “Kurucu” olarak künyede yer almaya devam etti.
Balıkesir’in birçok alanında adı olan gazeteci
M. Reşit Kıpçak, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’nin kurulmasında aktif rol oynadı. Balıkesir’deki gazetelerin temsilcilerini, 24 Aralık 1961’de bürosunda bir araya getiren Kıpçak, Cemiyet tüzüğüne nihai şeklini verdi. Aynı zamanda Balıkesirspor’un kurucuları arasında da yer alan Kıpçak, o kuruculardan geriye hayatta kalan tek isim.
Kıpçak’ın adını, Balıkesirliler Birliği ile Balgüç Vakfı’nın kuruluşunda da görüyoruz. Siyasi parti ve derneklerde “Kurucu Başkan” ve “Yönetici” olarak da görev yapan Kıpçak, aktif siyaseti 1978 yılında bıraktı.
Kıpçak’ın adı Basın Müzesi’nde yaşayacak
Gazetecilik hayatında birçok gazete ve dergide yayımlanan binlerce yazıda imzası bulunan Kıpçak, kurucusu olduğu Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’nde 10 yılı aşkın süre başkanlık yaptı. Kıpçak’ın adı, BGC Basın Müzesi Medya Merkezi’ne dönüştürülen tarihi “Paşa Konağı”nda yer alan odalardan birine verildi.
Balıkesirspor’un forma renkleri kampanyası
Balıkesirspor’un kurucuları arasında yer alan Kıpçak, takım forması renklerini belirlemek üzere gerçekleştirilen arayışların da baş mimarı oldu. Kıpçak’ın gazetesi Ekspres, o yıllarda okurlarına çağrıda bulunarak, Balıkesirspor’un renklerini belirlemek üzere kampanyaya katılmaya davet etti.
Hemen yeri gelmişken belirtelim; geçtiğimiz yıl 50’nci yılını kutlayan Balıkesirspor yönetimi, hayattaki tek kurucuları M. Reşit Kıpçak’ı ziyaret ederek kendisine özel bir forma hediye etti.
Fair Play Onur Madalyası sahibi
Avrupa Fair Play Birliği İkinci Başkanlığı ve Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığı yapan Erdoğan Arıpınar, toplumsal alandaki hizmetleri nedeniyle Balıkesir’den 6 kişiye “Fair Play Onur Madalyası” verdi. İşte o 6 madalyadan biri duayen Gazeteci M. Reşit Kıpçak’ın oldu.
Hayatını Balıkesir ve gazetecilik aşkı üzerine kuran Sürekli Basın Kartı sahibi Kıpçak, gazetecilik kadar kitap çalışmalarına da önem verdi. 1955 yılında ‘Balıkesir İktisat Kılavuzu’, 1966 yılında ‘Turistik Ekonomik Balıkesir’, 1973 yılında ‘50. yılda Balıkesir’ sonraki yıllarda ‘Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ ve son olarak da Mustafa Kemal Atatürk’ün Balıkesir ziyaretlerinden oluşan belge niteliğindeki ‘Merhaba Balıkesir’ adlı kitapları kaleme alarak Balıkesir’e armağan etti.
60 yılı aşan gazetecilik mazisi
Balıkesir’deki evinde ziyaret ettiğimiz Gazeteci/Yazar büyüğümüz M. Reşit Kıpçak’ın 60 yılı aşkın bir gazetecilik serüveni var… Şöyle geçmişe doğru bir yolculuk yapalım dedik; aklında kalan ve unutamadığı bazı anılarını bizimle paylaşmasını istedik.
Maden dolandırıcılığını ortaya çıkardı
“Gazetecilik mesleğinde anılar tabi ki çok… 60 yılı aşkın bir süre bu mesleği aktif yapınca birçok olayla yüz yüze geliyor ve karşı karşıya kalıyorsunuz. 60’lı yılların başlarında art arda yaptığımız haberlerle bir maden dolandırıcılığını ortaya çıkartmıştım. O yıllardaki koşullar altında bu haber büyük ses getirmişti. Aldığım tehditlere rağmen sonuna kadar ısrarla olayın takipçisi olmuş, büyük bir vurgunu önlemiştim. Olay bu şahsın tutuklanmasına kadar gitmişti.
‘Gazetemiz gökkuşağı gibi çıkmıştı’
Bir diğer unutamadığım anı ise gazetemin gökkuşağı gibi çıktığı gün… Türkiye’de sadece ulusal gazetelerin başlıklarının kırmızı çıktığı yıllarda sahibi olduğum gazetenin makinistinin marifeti ile gazetemiz rengarenk yayınlanmıştı. Mahalli gazetelerin çok zor teknik koşullarda yayınlandığı bir dönemdi. Bizim makinist baskı makinesinin merdanelerine dört ayrı boya sürerek gazeteyi gökkuşağı gibi basmış. Sabahleyin gazeteyi görünce şaşırmıştım. Gazete kötü olmuştu, ancak imkansızlıklar yüzünden tekrar basamamış ve o şekilde gazeteyi abonelerimize dağıtmak zorunda kalmıştık.”
*Basın İlan Kurumu (BİK) Balıkesir Şube Müdürü Tahsin Şahin’in kurumun aylık “Basın Hayatı” adlı dergisinde “90 yaşındaki kalem M. Reşit Kıpçak” çıkan yazısından alınmıştır.