Balıkesir’deki çevreci örgütlerin Havran bölgesini kapsayan doğa ve kültür gezisinde madenlerin bölgeye verdiği zarar bir kez daha ortaya çıktı.
Havran ve Çevresi doğa ve kültür gezisi, geniş bir katılım ile gerçekleşti.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, Edremit Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu, Havran Çevre Platformu ve Burhaniyeli katılımcıların gerçekleştirdiği programda bölgedeki önemli doğa tehditlerinin, yıkımlarının yaşanıldığı yerler ve kültürel değerler ziyaret edildi.
Cıngıllı Pınar’ dan başlayan gezide ikinci durak Thebe antik kenti idi. Yukarıdaki duvar kalıntıları ve insan yüzlü heykeli, define avcıları tarafından açılmış mezarlar ve Kumluca Şelalesi görüldü. Daha sonra Kale Natürel Bilim Köyü ziyaret edildi. Kavlaklar Köyü yolundan gidilen Tepeoba Molibden Madeni Atık Barajları görüldü. Maden ile ilgili bilgilendirme yapıldı.
Kavlaklar Köyü’nün ardından Demirtepe Altın Madeni Projesinin olduğu Büyükşapçı Köyü’ne gidildi. Bu proje alanı hakkında bilgilendirme yapıldı. Köylülerle sohbet edildi. Onlardan imza toplandı.
Daha sonraki durak Havran Barajı ve yarasa mağarası idi. Bölgedeki baraj projeleri ve zeytin sineği ile uçakla havadan mücadele hakkında konuşuldu.
Havran Barajından sonra Tepeoba Köyü’nden Molibden madeninin cehennem çukurunun yakınına gidildi. Görüntüler katılımcılar çok etkiledi. Yol üstündeki BOTAŞ boru hattı, Kanlı Mağara ve, fay hattı incelendi..
Büyükdere’ ye geçilip Uysal Kırma Taş Ocağı’nın yıllardır yol açtığı tahribatı görüldü. Ardından da Dutluca Köyü’ ndeki Delikli Taş’ ı ve sunağı ziyaret edildi.. Gezinin bitiminde katılımcılar, Kazdağları’nda siyanürlü altın arayışlarına tepkilerini dile getirirken, ” Havama, suyuma, toprağıma dokunma” mesajı verdi. Haber: Çiğdem ÇİMEN/ Fotoğraflar: Recep MEMİŞ