featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. HARS VE HIRS- İhsan DURAK

HARS VE HIRS- İhsan DURAK

Yaşamın asıl gerçeklerini kavramaya, duygu ve düşüncelerimizi ifade etmeyi sağlayan sözcüklerdir. Sözcüklerin anlam derinliğini kavramadan,doğru, dosdoğru iletişim kuramayız. Yanlış anlamalarla karşı karşıya kalırız. Türkçemize komşu ülkeler ve dünya dillerinden dilimize misafir olarak kullanılan sözcükler, zaman içinde kendi dilimizin sözcükleri gibi kalıcı olarak kullanıldıklarına tanık oluyoruz. Söz gelimi; hars, hırs, berber,tanker, bidon, otobüs… gibi

HARS; Arapça kökenli bir sözcük.(hrs) köklü.”Toplumdaki her birey tarafından duyulduğunda akılımızda oluşan ilk anlam temel anlamdır.”

İLK ANLAMI; Kültür,

DİĞER ANLAMI; Tarla sürme…

HIRS; Arapça da (hrs) kökünden türetilmiş, durum, hal bildirir.

TDK;hırs Ar. §ir¹

a. 1. Sonu gelmeyen istek, aşırı tutku: Para hırsı. Şöhret hırsı. 2. Öfke, kızgınlık: Hırsımdan bazılarına tablomu bedava verdim, alın, götürün diye bağırdım.

HIRS;Hayvanlara yalatılan bir çeşit tuz.

Değişik sözlüklerde; değişik anlamlara da ulaşmak olası. Bu anlamlardan öteye giderek, konumuza renk katalım. İçinde yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak onlarca yıldır, farklı kültürlerin harmanı olan Anadolumuz insanları, farklı kentlerde, farklı mahalle ve sitelerde, apartmanlarda yanyana , altalta, aynı kapıyı kullanarak aynı merdiven ve aynı sahanlığı paylaşarak yaşadıklarına tanık oluyuoruz.

Deniz sahillerinde farklı kültürlerden insanların, aynı kumsalı paylaştıklarının görüntüleri, tüm iletişim araçları marifetiyle tüm ülkelerde paylaşılmaktadır.

HARS; Birlikte yaşama kültürünün bir göstergesi olarak sosyolojik temelleriyle toplumların yaşamında; önemli ve anlamlı bir yer tutar. Toplumumuzun 2000 yıllık kültüründe sembol olarak kartal, değerli ve önemli bir yırtıcı kuş olarak yer alır.

KARTALA SORMUŞLAR; Yere düşmek gibi korkun var mı?

Kartal gülmüş ve demiş ki; “Ben insan değilim biraz yükseldiğim zaman kendimi beğenip havaya gireyim.

Ben zirvedeyken gözlerim hep aşağıdadır…”

Bu anlamda kartal baba adam olarak tanımlamaları yapılır. Baba adamların kendi içlerinden cibilliyetlerinden kaynaklanan temel ve değişmez özellikleri vardır. Ana kültürlerine sahiptirler.

HIRS; insani ve hayvani davranışları içinde barındırır. Sözcük anlamından anladığımız odur ki;

Kendini diğer varlıklardan üstün gösteren; aslan, kaplan, fil, deveyi  gösterebiliriz.

FİL, karıncayı küçümser. Ayağımın altında dolaşıp durma, seni ayağımın altında ezerim diyerek tehdit eder.

Karınca bu tehdidin öcünü almaya karar verir . Fil önünee gelen otu, çöpü hortumladığı bir anda; diğer besinler gibi filin hortumuna girer. Filin hortumunda ilerleyerek, nefes borusu kapağına erişir. Nefes borusu kapakçığını ısırır. Fil bu yangı ile hortumunu ağaçların gövdelerine çarpmaya başlar. Ne kadar uğraştıysa, bu yangıdan kurtulamaz. Kan revan içinde fil yerlere serilir. Diğer karıncalara, yırtıcı kuşlara, aslana, kaplana ve yırtıcılara yem olur…”

DEVE; Bütün huzursuzluklarımızın ana kaynağı, hırslarımız, doyumsuzluklarımız ve yaşadığımız toplumla olan uyumsuzluklarımızdır. Asıl konumuz “deveyi hamuduyla yutanlara” bir örnekleme yapmaktır.

İnsanoğlu yaratılmışların en üstünü olmasının  getitirdiği olumlu davranışlarının yanında, olumsuz, bencil, ukela, gösterişci, kıskanç… davranışlarıyla farklı zamanlarda farklı davranışlar gösterir. Bunun yanında, hırslarına egemen olmayan bir  varlık olarak yaratılmıştır.

Arapcada;”HARESE eski bir sözcük olup, bildiğimiz hırs, haris, ihtiras, muhteris sözlerinin buradan türediği belirtilir kaynaklarda.

Harese de, develere çöl gemisi diyorlar. Bu mübarek hayvan, üç hafta hiç yemeden, içmeden aç susuz, çölde yürür, o kadar dayanıklıdır. Ancak devenin çölde çok sevdiği diken vardır. Gördükleri yerde o dikeni yemeye başlar. Diken keskin, sivri yapısıyla devenin ağzında yaralar açar. Devenin ağzı kan revan içinde kalır. Deve dikeni yendikçe kanama artar, kanama artıkça deve dikeni yer. Kısır döngü içinde deve, kanamaya teslim olarak, candan olur….”Zülfi Livaneli (Huzursuzluk) Sayfa:46

ULULARIMIZ; “DEVEYİ YARDAN UÇURAN, BİR KAVRAM OTTUR…” diyerek konuyu özetler.

* İ D U R A K İ *

Duygu, düşünce ve güzel davranışlarını, hırsına heba etmeyesin cancağızım. Sağlık esenlik içinde mutlu, huzurlu sağlık içinde güzel günler güzel insanlarımıza…

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
HARS VE HIRS- İhsan DURAK
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!