featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. HALİL AĞA PROJESİNDE GİZLENEN GERÇEKLER

HALİL AĞA PROJESİNDE GİZLENEN GERÇEKLER

CHP ÇANAKKALE MİLLETVEKİLİ ÖZGÜR CEYLAN, CENGİZ HOLDİNG’İN HALİLAĞA’DA YAPTIKLARINI GÜNYÜZÜNE ÇIKARDI

‘’Marmara Bölgesi’nin akciğerleri olarak kabul edilen, Kaz Dağları’nın karşı karşıya kaldığı vahşetten bahsedeceğim.

Çanakkale ve Balıkesir’de tarımla uğraşan 800 bin insanın feryadıdır, feryadım. Siyanürlü altın madenciliğini savunmak aklı inkâr etmektir. #KazdağlarıHepimizin ‘’ (2018)

‘’#Atikhisar İçme suyu havzasından elinizi çekin. #Çanakkale’nin üstü ALTINDAN değerlidir. #KazdağlarıHepimizin ‘’ (2019)

‘’Cengiz Holding’in #HalilağaBakır İşletmesi Genişletme Projesinde #ÇED raporuna göre alanda 155 bin ağaç kesilecektir, Tekrar ediyorum: 155 bin ağaç kesilecekti.

Kazdağları çıkarılacak her türlü madenden değerlidir. Yaşam savunucularına destek için Bayramiç Halilağa bakır madeninin önündeyiz.’’ (2022)

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan…

Sayın milletvekilim Özgür Ceylan; 2018 yılında, gazi meclise arkasına CHP Biga örgütü olmak üzere bütün Çanakkale’nin desteğini alarak geldi. Çanakkale’nin bütün değerlerine, ilçelerine ve halkına sahip çıktı. Kürsüden efsaneleri ve doğal güzellikleri ile dünyaca ünlü Kazdağları’nın sesini bütün herkese duyurdu.

28’nci Dönemde de Çanakkale’yi mecliste layığı ile temsil eden Sayın Özgür Ceylan, bugün de Kazdağları’nın ve yaşam savunucularının yanında. Cengiz Holding’in Halilağa’daki Bakır Madeni genişleme sahasında yaşanan orman katliamını durdurmak adına canla başla mücadele eden isimlerin başında yer alıyor.

‘’ Kazdağları çıkarılacak her türlü madenden değerlidir.’’ düşüncesinin en ateşli savunucularından biri olan Sayın Ceylan, geçtiğimiz 9 Kasım 2024 Cumartesi günü binlerin katılımı ile gerçekleşen büyük Kazdağları mitinginde, Halilağa Bakır Madeni önündeydi.

CHP Heyeti olarak, Kazdağları’nda yaşanan ağaç katliamının durdurulması için halkımızın yanında olduklarını ifade eden Özgür Ceylan; 13 Kasım 2024 Çarşamba günü, bölgede gerçekleştirdikleri çalışmaları hakkında açıklamada bulundu:

“Ali Mahir Başarır ve ben dâhil 4 milletvekili bölgeye genel başkanımızın görevlendirmesiyle geldik.’’

Geçmişten bugüne Kazdağları’na sahip çıkmaktan bir an olsun bile vaz geçmeyen, her an Cengiz Holding’in ensesinde olan değerli vekilimiz Özgür Ceylan, Halilağa’da yaşananları tek tek anlattı.

İşte Sayın Ceylan’ın, Cengiz Holding’in gerçek yüzünü gözler önüne seren tarihi açıklamaları:

Cengiz Holding’in Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’nde bağlı Halilağa başta olmak üzere en az 7 orman köyünü etkileyen ve yaklaşık 1 milyon ağacın kesileceği bakır madenine ilişkin CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan: “Çanakkale ülkemizde orman kaybının en çok yaşandığı 2. Şehir durumundadır. Şu an durdurulması için Çanakkaleliler olarak mücadele ettiğimiz projede Yanıklar, Hacıbekirler, Halilağa, Muratlar, Osmaniye, Yaylacık ve Söğütgediği ilk etapta etkilenecek yedi köyümüzdür. Halilağa, Hacıbekirler ve Muratlar köylerinin haritadan tamamen silinmesi söz konusudur” diye konuştu.

PROJE ÇOK RİSKLİ 

Yaşanacak orman katliamı dışında projenin çok büyük riskler taşıdığını ifade eden Özgür Ceylan:

“Cevher içermeyen atıklar pasa dağları halinde yığılacak ve asit maden drenajı oluşturulacaktır. Proje kapsamında zenginleştirme yapılacak ve atıklar da çok büyük boyuttaki atık barajına konulacak. Erzincan İliç’te yaşanan yığın liçi kayması ve Şebinkarahisar’da atık barajının yıkılması gibi riskler mevcuttur. Atık barajı Hacıbekirler köyü merkezine yalnızca 730 metre köy sınırına ise 400 metre mesafededir. Köylülerin etkilenmemesi mümkün değildir” dedi.

ORMAN YOK EDİLİRKEN, TÜM SU KAYNAKLARI DA KURUTULACAK

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, projede yılda 5 milyon metreküp su kullanılmasının planlandığını belirterek şu yönde görüş bildirdi:

“Proses suyu olarak kullanılacak bu su için DSİ ile yapılan protokol kapsamında ÇED kapsam Dışı Kararı verilerek Hacıbekirler Göleti ve Kocabaş Çayı su kaynaklarımızın durumu ÇED kapsamı dışına çıkarılmıştır. Projenin proses suyu için yapılması planlanan Hacıbekirler Göleti ve Kocabaş Çayı için yapılacak derivasyon kanalları için ÇED Kapsam Dışı kararı verilmesi ÇED yönetmeliğinin 25. Maddesine aykırıdır”

“PROJEDE ALTIN GİZLENİYOR”

580 hektarlık ÇED alanının neredeyse tamamının kızılçam, karaçam ve meşeden oluşan karışık bir orman olduğuna işaret eden Özgür Ceylan “Kesilecek ağaç sayısı verilirken 8 cm. çapından küçük ağaçlar dahil edilmemiştir. ÇED raporunda yapılacak rehabilitasyonun ÇED alanını eski haline getirilemeyeceği itiraf edilmektedir” iddiasında bulundu.

Projenin maden mevzuatına da uygun olmadığını ileri süren Özgür Ceylan, “Bakır madeninin işletilmesinde bakır rezerv alanına baktığımızda atık depolama tesisi ile rezerv alanın birleştiği görülmektedir. Şirket kasıtlı olarak rezerv alanlarını gizlemek istemektedir” dedi.

Projede altın varlığının da gizlendiğine dikkat çeken Özgür Ceylan, “Ruhsat sahası içerisinde üç kuvars ocağı üçte altın ocağı bulunmaktadır. Ama sadece bakır madeni için ÇED alınmak istenmektedir” diye konuştu.

Atık depolama kapasitesinin sağlanması için kazı yapılması gerektiğinin altını çizen Özgür Ceylan, “Bu kazının yeraltı suyu seviyesinin altına inmemesi gerekmektedir. Atık depolama hacmi 22 milyon metreküp gösterilmiş oysaki projede bu hacim 56 milyon metreküptür. Atık barajı kapasite hesabı doğru değildir. Daha önce proje için 26/07/2021 tarihli ÇED olumlu kararı dava edilmiş ve dava kazanılmıştır. Şirket 2009/7 sayılı genelgeye sığınarak yeniden Revize ÇED Raporu hazırlamış ve ÇED süreci halkın katılımı toplantısı atlanarak İDK toplantısı ile başlatılmıştır” dedi.

BU ÇED REDDEDİLMELİ

Revize ÇED raporunda ruhsat değişikliği ve alan ilavesi yapıldığı için ilk ÇED raporuyla aynı kapsamda olmadığını bu nedenle Revize ÇED denemeyeceği için RED edilmesi gerektiğini savunan Özgür Ceylan şu görüşleri dile getirdi:

“Proje hakkında verilen ÇED olumlu kararının iptali için, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği ve 95 vatandaşımız Çanakkale 1.İdare Mahkemesine dava açmıştır. Bilirkişi mahkeme heyet raporunda Çevre, Jeoloji ve Hidrojeoloji Mühendisi ve Orman Mühendisi bilirkişi tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda proje sahasındaki orman varlığının ciddi bir şekilde zarar göreceği, ocak faaliyetleri sonucunda dağ yamaç vb. yok edilerek çukurlar açılacağı, oluşturulan atık döküm sahası, stok ve malzeme depolama sahalarıyla yüzey topografyasının değişeceği, yüzey ve yeraltı sularının olumsuz etkilenme potansiyellerinin bulunması nedenleriyle projede kamu yararının bulunmadığı tespitleri yer almaktadır”

ÇED SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Halilağa Bakır Madeni Projesinde yaşanan süreci kronolojik olarak aktarırken yaptığı açıklamada da şunları söyledi:

“Sadece Arkeolog bilirkişi olumlu rapor vermiştir. 14/06/2024 tarihinde bir üyenin muhalif iki üyenin oy çokluğuyla dava reddedilmiştir.

Bu karara karşı 26/07/2024 tarihinde Danıştay 4.Dairesine temyiz başvurusunda bulunulmuştur. Danıştay öncelikle yürütmenin durdurulmasına yönelik talebi bakanlığın savunmasını aldıktan sonra değerlendirilmesine karar vermiştir. Savunma verme süresi bitmiş Danıştay’ın kararı beklenmektedir.

01/11/2024 tarihinde Danıştay’a yeni bir dilekçe gönderilerek ağaç kesiminin devam ettiği kararın bir an önce verilmesi istenmiştir.

Proje için;

15/05/2024 tarih ve 2024228798 sayılı Revize Proje hazırlanmış

11/06/2024 tarih ve 28 sayılı Kamu Yararı Kararı ve Kamulaştırma kararı verilmiş

24/07/2024 tarihinde Bakır İşletme İzni verilmiştir.

Verilen işletme izni ile dava konusu ÇED Raporu haritaları karşılaştırıldığında işletme izin sınırlarının ÇED izin daha büyük olduğu ÇED alanı dışındaki alanların da dâhil edildiği Bayramiç ilçesi Hacıbekirler ve Muratlar köyleri 106/1 ve 229/6 Nol’u parsellerde yer alan 1. Derece sit alanının işletme izin alanının işletme izni içerisinde yer almaktadır.

ÇED alanı içerisinde kalan tarım alanları için kamulaştırma davları açılmıştır. Söz konusu davalar sonuçlanmadan mülkiyet izinleri tamamlanmadan işletme izni verilmesi usulsüzdür.

Bu esnada ağaç kesimi devam etmektedir”

 

Çiğdem ÇİMEN (balikesir24saat.com) 

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
HALİL AĞA PROJESİNDE GİZLENEN GERÇEKLER
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!