8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Balıkesir’de kutlanırken, kadınlar bir kez haklarına ve hayatlarına sahip çıktı, taleplerini dile getirdi.
Balıkesir Kadın Platformu’nun düzenlediği etkinlik Salih Tozan Kültür Merkezi önünde toplanan kadınların yürüyüşü ile başladı.
Milli Kuvvetler caddesinden Alihikmetpaşa Meydanı’na yürüyen kadınlar, “Eşit yaşamak istiyoruz”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Şiddetsiz bir yaşam istiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz”, “Emeğime, bedenime, kimliğime dokunma”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Adil bir dünya istiyoruz”, “Kadınlar artık susmayacak”, “Cemaatçi, tarikatçı eğitime hayır”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Dikkat bu ülkede kadın katliamı var” yazılı pankartlar taşıyıp, slogan attı.
Balıkesir Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Nevin Kızıl, “Mücadeleleriyle yolumuzu aydınlatan tüm kadınlara selam olsun…” diyerek konuşmasına başlarken, “8 Mart emeğimizin sömürüsüne, görünmez kılınmasına, ayrımcılığa; her türden baskıya ve şiddete karşı direnişi simgeleyen önemli bir mücadele günü. Tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Evde, işte, tarlada emeği ve hakları için mücadele eden tüm kadınların 8 Mart Kadınları Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma gününü kutluyoruz “ dedi.
KADINLAR NE İSTİYOR
Kızıl 8 Mart’ta kadınların taleplerini de bir kez daha dile getirdi. Kızıl şunları söyledi:
* İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’nın etkin bir şekilde uygulanması için alanlardayız!
* Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılığın terk edilmesi, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmesi, ILO’nun İşyerinde Taciz ve Şiddeti Önlemeye yönelik 190 sayılı Sözleşmesinin onaylaması için alanlardayız!
* Güvenceli iş, güvenli gelecek demek için, insanca yaşamaya yetecek ücret için alanlardayız!
* Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanması için alanlardayız!
* Kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımının kamusal hizmet olarak sunulması, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikaların yapılması ve hayata geçirilmesi için alanlardayız!
* Kapatılan kamu kreşlerinin yanı sıra tam zamanlı, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde hizmet veren kamu ve mahalle kreşlerinin açılması için alanlardayız!
* 8 Mart’ın kadınlar için ücretli izin günü sayılması için alanlardayız!
* Kadınlar ve LGBTİ+’lara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler yapılması için, Kadın Bakanlığı kurulması, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının yapılması ve hayata geçirilmesi için alanlardayız!
* Eşit ve özgür olduğumuz, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için alanlardayız!
* Hayatlarımıza sahip çıkmak için alanlardayız!
* Demokratik ve laiklik bir yönetim için alanlardayız!
* Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için alanlardayız!
* Doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için alanlardayız!
8 Mart kutlaması kadınların hep birlikte halay çekmesi ile sona erdi.
Haber-Fotoğraf: C. Saffet YILMAZ