Neredeyse her gün sosyal medyada önüme “Hafızanızı siliyoruz!” “Kötü anılarınızı yok ediyoruz!” şeklinde reklamlar çıkıyor. İlk zamanlar gördüğümde şaşırıp, detaylıca inceliyordum. Artık gülümseyip geçiyorum. Arz talep mevzusu sonuçta… Travmalar konusunda başarılı olan EMDR gibi bilimsel yöntemlerin başarı oranını görmezden gelemeyiz elbette. Ancak hafızanızdan belli anıları, belli insanları tamamen silmek bilimsel olarak hala mümkün değil.
Bir danışanım sormuştu:
“Hafızamdan onunla ilgili her şeyi silebileceğim bir yöntem yok mu?”
Bazı zamanlar bunu birçoğunuzun aklından geçirdiğinin, buna ihtiyaç duyduğunun farkındayım. Çok zorlandığınız, baş edemediğinizi düşündüğünüz anılarınızın öylece çekip gittiğini hayal etmenin rahatlatıcı olduğunu kabul etmek durumundayım. Ancak geriye dönüp baktığınızda artık hatırlamadığınız, gün içerisinde aklınıza bile gelmeyen fakat zamanında sizi çok zorlayan şeyler yaşamadınız mı? Şu an aldığınız pek çok kararın, başardığınız pek çok şeyin arkasında sizi yerlerde sürükleyen o anılar yok mu? Şu an olduğunuz kişiyi (mutlu olsanız da olmasanız da) o anılara borçlu değil misiniz?
Eğer hepsi silinip gitseydi, o an çok daha rahat hissedecektiniz. Ama öğrenemeyecektiniz. Ders çıkaramayacaktınız. Yeniden başlama gücünü kendinizde bulamayacaktınız.
Önemli olan yaşananların silinip gitmesi değil; iç görü kazanıp, baş etme becerileri geliştirebilmeniz…
Bazen düşeceksiniz. Bazen yaralanacaksınız. Çok incitildiğiniz zamanlar da olacak. Ancak göreceksiniz: Nerede takıldığınızı, neden düştüğünüzü, kime ne ölçüde sizi incitme gücü verdiğinizi… Anlayacaksınız ve suyun akışını değiştirme gücünü kendinizde bulacaksınız. Sonuçları her zaman çok daha iyi olacak diyemem, bazen daha çok zorlanacaksınız. Ama günün sonunda “İyi ki bunu yaşadım da gerçekleri gördüm.” diyeceksiniz. Bazen tekrar tekrar hatırlamanız gerekecek ancak biliyorum ki zamanla, yavaş yavaş unutmak insana verilen en güzel hediyelerden biri…
Kıymetini bilmek lazım.
Uzm. Klinik Psikolog Sedef Olcay Atıcı