* Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) Genel Sekreteri Erdoğan Dur; Dışişleri Bakanlığı; Türkiye Ulusal Ajansı davetlisi olarak; 2-6 Kasım 2021 tarihleri arasında İstanbul’da 15 ülkeden 80 katılımcının yer aldığı “Uluslararası Genç İstihdam Sorunları Sempozyumu”na katılıp, konu ile ilgili görüşlerini dile getirdi, çalışmalara katkıda bulundu.
* GÜNMARSİFED Başkanı Abdullah Bekki istihdam sorununun giderek derinleştiğini vurgularken, “Balıkesir ve Çanakkale’de şehirlerimizin tüm dinamiklerinin katılımı ile İstidam İnsiyatifini kurmalı ve sorunun çözümü ile dertlenecek ve kalıcı olarak görev yapacak insiyatifleri şehirlerimizde özel sektör öncülüğünde oluşturmalıyız.” dedi.
İstanbul’da 2-6 Kasım 2021 tarihleri arasında genç istihdamı sorunlarının çözümüne yönelik uluslararası önemli bir sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyum Dış İşleri Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından pandemi sonrası fiziksel olarak gerçekleştirilen ilk uluslararası sempozyum oldu.
Sempozyumda genç istihdamı ile ilgili pek çok içerik ve konu sempozyum bünyesindeki çalışma atölyelerinde ele alındı. GÜNMARSİFED Genel Sekreteri Erdoğan Dur federasyon adına konu ile ilgili görüşlerini aktardı, çalışmalara katkıda bulundu. Sempozyum sonuçlarının, Ulusal Ajans tarafından derlenerek ilgili çalışma alanları için hazır hale getirileceği öğrenildi.
“İSTİHDAM İNSİYATİFİNİ KURMALIYIZ”
GÜNMARSİFED Başkanı Abdullah Bekki “Genç istihdamı başta olmak üzere, istihdam ile ilgili sorun giderek derinleşiyor. Tüm tarafların kendine sorması gereken sorular var. İş dünyası istihdam politikalarını mutlaka yeniden almalı. Üniversite hocası; ‘4 yıl süre ile eğittiğim öğrencim mezun olduğunda istihdam edilebilecek becerilere sahip olabilecek mi, istihdam edilebilir mi’ sorusunu kendine sormalı. Tüm toplum olarak ülkemizde ne istihdamda ne de eğitimde olmayan 3,4 milyon gencin, bir sosyal güvenlik sistemine de dahil olmadıklarına göre nerede ve ne yaptıkları sorusunu sormalıyız. Balıkesir ve Çanakkale’de şehirlerimizin tüm dinamiklerinin katılımı ile İSTİHDAM İNSİYATİFİNİ kurmalı ve sorunun çözümü ile dertlenecek ve kalıcı olarak görev yapacak İNSİYATİFLERİ şehirlerimizde özel sektör öncülüğünde oluşturmalıyız.” dedi.
SEMPOZYUMDA ORTAYA ÇIKAN SONUÇLAR ŞÖYLE
* Genç istihdam sorunu Avrupa’nın genelinde kronikleşen ve derinleşen bir istihdam sorunu haline geldi.
* Dünya genelinde genç nüfusun %13.6’sı istihdam edilemiyor.
* Bu oran Türkiye’de erkelerde %22,5, kadınlarda %29,38.
* Yunanistan’da bu oran %40’lara dayanırken, İtalya’da Türkiye’den daha yüksek seyretmekte; Fransa ve Portekiz oranları Türkiye ile benzer seyretmektedir.
* Dünyadaki işletmelerin %45’i Türkiye’deki işletmelerin % 66’sı iş haytalarında doğru çalışanı bulamıyor.
* Nitelikli gençleri doğru yönlendiremiyoruz. Üniversiteler, piyasaya uygun hassas becerilere sahip gençleri yetiştiremiyor.
* Türkiye’de 2008’e kadar üniversite mezunu gençlerde 4 yıllık lisans diploması yeterli görülüyordu. Şirketler işin yapılmasında gerekli beceriler için gençleri şirket bünyesinde eğitiyorlardı. 2008 sonrası eğitim maliyetine katlanmak istemeyen şirketler; aradıkları işi yapabilecek becerilere ve deneyime sahip çalışanları işe kabul etmeye başladılar.
* Bugün serbest piyasa çalışanda; teknik beceri, sosyal beceri, hibrit beceri yanında girişimci gençleri arıyor.
* Gençler ise şeffaflık, eşit imkan, ifade özgürlüğü, iş ve özel hayat dengesi ararken, hiyerarşi sevmiyor, değerlerini paylaşan işveren arıyorlar.
* Şirketler insan kaynakları yönetimini dönüştürmeli.
* Gençler için kooperatif girişimciliği tüm Avrupa’da yüksel değer. Türkiye’de de konu hassasiyet ile takip edilmeli. (balikesir24saat.com)