CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, bir yıl önce konkortado ilan eden YÖRSAN’la ilgili merak edilen bazı konuları gündeme getirirken, “Süt piyasasında bir şeyler döndüğü, bir şeyler olduğu belli. Bizim tabii ki bildiğimiz bazı şeyler var. Ama bu öncelikle mahkeme kararını bekleyeceğiz. Mahkeme YÖRSAN’ın kapatılmasına mı karar verecek yoksa bu haliyle almak isteyen kişi ya da kuruluşlara satılmasına mı karar verilecek” dedi. YÖRSAN’la ilgili dava 8 Ocak çarşamba günü görülecek.
17 BİN ÜRETİCİ, 300 ÇALIŞAN MAĞDUR OLMASIN
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında YÖRSAN’la ilgili önemli açıklamalarda bulundu. YÖRSAN’ın Balıkesir ve ülke kamuoyunu meşgul eden çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Aytekin, “Bir yıl önce bilindiği gibi YÖRSAN’da konkordato ilan edilmişti. Geçtiğimiz ayda konkordato komiseri mahkemeye iflas talebiyle, YÖRSAN’ın kapatılması talebiyle bir başvuru yaptı. 8 Ocak’ta mahkeme bununla ilgili bir karar verecek. Bunu biz yakından takip ediyoruz. Biz ve iktidar partisinin milletvekilleri YÖRSAN konusunda neler söylemiştik ilk önce onu hatırlatmak istiyorum. Bir yıl önce ilk konkordato ilan edildiğinde ben bir açıklama yapmıştım; üreticinin mağduriyetinin derhal giderilmesi gerektiğini, bunun da devlet tarafından yerine getirilmesini söylemiştim. Neden üretici dedik? Çünkü 17 bin süt üreticisi bu işte mağdur. Bu Balıkesir için çok önemli bir rakamdır. ‘YÖRSAN özel bir şirket, iyi yönetilememiş, kaynaklar doğru kullanılamamış, iflas etmiş, olabilir’ denebilir. Ama böyle mi? Böyle olsa bile devlet, hükümet 17 bin üreticiye, orada çalışan 300 işçiye, onun haklarına nasıl yaklaşmalı bu konuda görüşlerimizi paylaşacağız” dedi.
AYTEKİN’DEN YÖRSAN’IN HİKAYESİ
Aytekin sözlerini şöyle sürdürdü:
“YÖRSAN kimdir, nasıl ve ne zaman kurulmuş, hangi alanlarda faaliyet göstermiş, neden bu hale gelmiş? YÖRSAN 55 yıllık bir şirket. Hani hep yerli ve milli denir ya, yerli, Balıkesir ve Türkiye açısından da milli bir şirket. ‘Hacı’ olarak bilinen Şerafettin Yörük, şirketi 1964’de limited şirket olarak kurmuş, Daha sonra 1984’de anonim şirkete dönüşüyor. 2014 yılına kadar bölgenin ve Balıkesir’in süt üreticisine olan borçlarını, alım-satımını, ticaretini son derece düzenli yapıyor ve bu alanda markalaşıyor. Özellikle süt ve süt ürünleri konusunda önemli ve değerli bir marka haline geliyor. 2014’de inşaat sektörüne giriyorlar YÖR-YAP diye. Yavaş yavaş ekonomilerinde bir bozulma oluyor, ülke ekonomisi de bunu tetikliyor. Sonuç bir yıl önceki konkordato. Yapı Kredi ve Garanti Bankası’ndan toplam 1 milyar TL borç alıyor. Sonra bu borcunu ödemeyince, bu borcu 10’da bir fiyatı olan 131 milyon liraya Mega Varlık Yönetim Şirketine satıyor. Mega Varlık Yönetim Şirketi’nin sahibi Amerikalı iki kardeş. Bu iki kardeş Amerika’da vergi yolsuzluğundan aranan kişiler ve Türkiye’ye giriş yapmak üzereyken yakalanıyorlar. Bu kardeşlerin Türkiye’de özellikle enerji alanında geniş yatırımları var. Vasaki adı altında yenilenebilir enerji şirketi kurmuşlar. Para transferleri büyük oranda yapılıyor ve bu transferler yasa dışı olduğu için de açığa düşüyorlar ve vergi kaçakçılığı yapan kardeşler olarak yakalanıyorlar. Sonrasında YÖRSAN 2014’de Abrahaş Grup diye bir Dubai şirketine satılıyor. O şirketin de işleri bozuluyor. Şirket konkordatoya gidiyor”
“ALICISI VARKEN NEDEN KAPATILMAK İSTENİYOR”
“Biz şunu merak ediyoruz; Balıkesir halkı ve kamuoyuna soruyoruz: Bir şirket konkordato ilan edebilir, tasfiyeye düşebilir. Azerilerin ve başka şirketlerin YÖRSAN’ı almaya talip olduğunu biliyoruz. Hatta aileden birisi Teoman Yörük bir açıklama yaptı; ‘biz talibiz, şirketi yeniden eski haline getirebiliriz’ diye açıklama yaptı. Şimdi hem şirketin kurucu ailesi, hem Azeri bir şirket, hem iki yerli alıcısı varken neden kapatılmak isteniyor? Sizin bir işyeriniz olsa, zarar dahi etmiş olsanız bir alıcı varken, alıcıya satar mısınız yoksa kapatır mısınız? Şüphesiz satarsınız. Peki, bu kapatma isteminin altında yatan sebep nedir? Yani süt ve süt ürünlerinde o piyasada bu bölgede bir tekelleşme mi sağlanmak isteniyor? Bir başka şirket veya kuruluşun önümü açılıyor? Bakın yakında KAY Süt’de onlarda konkordatoya gitti. Yani süt piyasasında bir şeyler döndüğü, bir şeyler olduğu belli. Bizim tabi ki bildiğimiz bazı şeyler var. Ama bu öncelikle mahkeme kararını bekleyeceğiz. Mahkeme YÖRSAN’ın kapatılmasına mı karar verecek yoksa bu haliyle almak isteyen kişi ya da kuruluşlara satılmasına mı karar verilecek” Coşkun YAMAN(balikesir24saat.com)