Her insanın harcı değildir, yaşadığı şehri geride bırakıp kendine yaşam alanı edindiği yeni bir şehirde kültür elçiliği yapabilmek. Hem de öylesine değil bunca zamandır neden yapılmadı diye hayıflandıracak kadar başarılı bir şekilde. Hangimiz yaşadığımız şehri kültürel gözle değerlendirebiliyoruz ki. Çoğumuz hayat mücadelesi içinde yok olup gidiyoruz. Ne yazık ki çoğumuz insanlığı bir adım daha ileriye götürecek kültürel ve sanatsal olayları hayatın bir parçası olarak göremiyoruz. Tüketim toplumunun bir parçası olmaktan artık vazgeçelim. Daha da geç olmadan başlayalım kitap okumaya, duygu ve düşüncelerimizi dilimiz döndüğünce anlatıp yazmaya, düşlerimizin peşinden koşmaya. İnanın her birimizin dünyası çok daha anlamlı hale dönüşecektir.
Sanatsal, kültürel ve bilimsel yolu kendine rehber edinenler çoktan kendi dünyalarını ufkun aydınlığı ile birleştirmişlerdir. Başkalarının dünyalarını da renklendirmeye kendilerini adamışlardır. Hiç tanımadıkları birileri de olsa onlara ulaşmadan rahat edemezler. Onların da karanlığı yok eden bilim, kültür, sanat dolu yoldan geçmeleri için hiç üşenmeden çıkarsızca çaba sarf ederler. Nerede bir şiir okunuyorsa onlar oradadır. Nerede bir tiyatro oyunu sergileniyorsa onlar sahneye çok yakındırlar. Nerede kadınlar haksızlığa baş kaldırmışlarsa herkesten en önce eli öpülesi kadınların yanında onlar var olurlar. Çevreye ve doğaya kim sahip çıkıyorsa onlar, onların dostudur.
Dünyayı güzelleştirmek adına yorulmamak üzere yola çıkanlar öyle masal dünyalarında yaşamıyor. Sayıları günümüz de az olsa da onlar aramızda. Sanatsal ve kültürel etkinliklere gittiğimiz her yerde onları görebiliriz. Zaten onlar bizden önce o çağdaşlık kokan havayı solumaya başlamışlardır. Bazen de onlar bu tür etkinliklerin öncüsüdür. Onlar bizleri kültürle, sanatla, bilimle buluşturur. Çok değerli yazar, şair ve sanatçılara sahip çıkarlar. Onları bizlere tanıtıp öğrettikleri anma günleri, törenleri düzenlerler.
Biraz daha onlar belirsizliği ile siz değerli okuyucularımı merakta bıraksam mı ? Yoksa onlar diye anlattığım, imza attıkları birbirinden başarılı ve değerli çalışmaları kimler gerçekleştiriyorsa artık onların kimliğini açıklasam mı? Aslında kimliklerini hiç açıklamadan neler yaptıklarını anlatmaya devam etsem hiçbir şey değişmez. Onlar da bana neden bizim ismimizi vermedin diye hiç darılmaz. Çünkü onların amacı kendilerinin bir yere gelmesi değil. Yaşadıkları şehirdeki insanları bu aydınlık dünyanın çatısı altında toplayabilmektir. Gelecek neslin kültürel ve sanatsal mirasa sahip çıkmasını sağlayabilmektir.
Sevgili okuyucularım, kendi dünyamı zenginleştirmek için Kazdağ Çiğdemi olarak nefes aldığımı hissettiğim Kuzey Ege’nin hangi köşesinde bir sanatsal, kültürel,bilimsel,doğaya , biz kadınlara yönelik etkinlik varsa orada bulunmaya çalışıyorum. Sizlere de bulunduğum havanın dokusunu anlatmaya çalışıyorum. Katıldığım etkinlerin birçoğunda işte mucizevi işleri gerçekleştiren, sanki masal kahramanı gibi sınırsız güce sahip olan , her katında bambaşka güzellikleri barındıran ‘’Gökkuşağı Dergisi’’ vardır. Ya da biz derginin düzenlediği etkinliğin davetlisiyizdir.
Şimdi sizlerin nasıl oluyor da ; bir dergi onca işin altından kalkabiliyor diye şaşırdığını hisseder gibiyim. Eğer bir dergiyi , sevgili Burhan Gümüş gibi işte o anlattığım niteliklere sahip biri yoktan var ettiyse imkansız gibi görünen mucizevi işler gerçekleşir. Burhan Gümüş , Küçükkuyu’da yaşayan emekli bir vatandaşımız. Vatandaşlık haklarını çok iyi bildiği gibi bir bireyin kişisel gelişiminin nelere bağlı olduğunu da çok iyi biliyor. Bildiklerini sanatsal, kültürel ve bilimsel farkındalıklar ile harmanlayınca ortaya hepimizin destek verip sahip çıkması gereken, yayın hayatının sonsuza dek sürmesini sağlamız gereken Edremit Körfezi’nin dergisi Gökkuşağı çıkıyor.
Gökkuşağı Dergisi’nin sahibi ve genel yayın yönetmeni Burhan Gümüş, Edremit Körfezi’ndeki her sanatsal, kültürel ve bilimsel etkinliği takip eder. Bulunduğu etkinlerin fotoğraflarını çeker ve paylaşır. Etkinliklerde bulunan aydın düşüncedeki insanların birbirini tanımasını sağlar.Adete bir kültür elçisidir. Buralardan bizlerin edinmesi gereken bilgiyi, birikimi, mesajı oluşturur. Kendi düşünce ve gözlemlerini, yorumlarını bizlere aktarır. Hep birlikte daha güzel bir geleceğe ulaşmamız için gereken ortak akla öncülük eder. Dergisi ile Küçükkuyu’dan Ayvalık’a uzanan kültür yolundan asla hiçbir başka yola girmemeye adete yemin etmiştir. Bu güzelim bölgenin sesini duyurmak için vardır. Gece gündüz demeden derginin basım işleri ve dağıtılması için çalışır. Derginin böylesine özveriler ile bizler ulaştığını bilince insan değerini çok daha iyi anlıyor. Derginin daha çok kişiye ulaşmasını istiyor.
Gökkuşağı Dergisi, var olan etkinleri bizlere ulaştırmaya devam ederken kendi gerçekleştirdiği etkinlikler ile son yıllarda Edremit Körfezi’nde adını sıkça duyurmaya başladı. Düşünün Burhan bey, Küçükkuyu’ya sonradan yerleşen biri olarak, bu bölgenin insanı olan birçok kişinin yıllardır yapmadığı işi oldukça da başarılı bir halde gerçekleştiriyor ve sürdürüyor. Elbette tek başına değil. Derginin özünü oluşturan Edremit Körfezi’nde yaşayan değerler ile. Kimi şair kimi yazar olan değerleri bünyesinde barındıran derginin etkinliklerine kısaca bir göz atsak, derginin var oluş amacını anlarız. Bir Mustafa Seyit Sutüven, bir Ahmet Uysal, bir Sabahattin Ali’yi anma etkinliğini günümüzde yapabilmek ne kadar çok önemlidir.
Edremit Körfezi’nin , İda’nın yetiştirdiği değerleri benimseyen ve onları bizlere tanıtan dergi bölgenin her köşesinden bizleri kucaklar. Derginin bu güzel kucaklayışı ; bana sonsuzluğa ulaşan büyük değerlerin anılışı gibi asıl dergi de şuan eserleriyle bizlere ulaşan değerli şair ve yazarların kendileri hayattayken değerlerinin bilinmesi gerektiğini hatırlattı. Kaldı ki Gökkuşağı Dergisi bu işi de oldukça güzel yapıyor. Edremit Körfezi’nin sahip olduğu, ülkemizdeki sayılı şiir antolojilerinde eserlerinin yer aldığı şair ve yazar sevgili Bülent Güldal’ın, ‘’Zambak Kapısı’’ adlı şiir kitabını dergi kendi olanaklarıyla basmıştır. Biz okurlar ile bir araya getirmiştir. Yine Bülent bey gibi Edremit Körfezi’nde yaşayan , binlerce yıldır pek kıymetli kabul edilen bölgeyi başarılı eserleriyle anlatan,sevdiren,yaşatan pek çok şairin şiirlerinin yer aldığı Şiir Seçkisi eki de , Gökkuşağı Dergisi’nin Türk Edebiyatı’na çok özel armağanıdır. Sadece yıllık aboneleri ve İda sevdalısı dostların desteği ile ayakta durmaya çalışan bir derginin büyük özveriler ile gerçekleştirdiklerinin bir kısmı bunlar. Henüz yaşamadığımız güzel günler gibi derginin de gerçekleştireceği nice başarıları var.
Geçtiğimiz yıllarda Küçükkuyu’da katılmış olduğum bir bayram töreninde tanıştığım sevgili Burhan Gümüş , bu başarılara bölgenin genç yetenekleri ile imza atmak istiyor. Derginin bel kemiği değerlerin yerini en az onlar gibi aslında onlardan daha çok bu bölgeye,doğaya,çevreye sahip çıkan kültürün peşinden koşan, sanatın her alanına destek veren, bilimsel çalışmaları gerçekleştiren gençlerin alacağını da inanıyor Burhan Gümüş. Zamanı geldiğinde Gökkuşağı Dergisi’ni de gençlere bırakmaya çoktan hazır. Dilerim ki yeni genç isimler de Gökkuşağı bayrağını hep bir adım daha ileriye taşır. Sevgili Burhan abi için önemli olan geçmişteki bir kişinin ne söylediği değildir. Şuan bizlerle var olan bir kişinin ne söylediğine, ne ürettiğine, topluma neler kazandırdığına önem verir. Hep genç fikirli olmak bu olsa gerek. Gerçi kendisi bedenen de nice gence taş çıkartır. Bir bakarsınız kendisi İzmir Kitap Fuarı’nda stant düzenler, sonra bir bakarsınız Küçükkuyu’da bir etkinlikte koşturuyordur ya da Ayvalık’da başka bir topluluğun çalışmasına katılım ve destek sağlamıştır. Yani Edremit Körfezi’nin sanat ve kültürel takvimini takip etiğiniz sürece karşınıza her yerde çıkabilir.
En son benim karşıma ise 3. Edremit Kitap Fuarı’nda çıkan sevgili Burhan abi ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik. O gün Burhan abinin dışında , Gökkuşağı Dergisi’nin yer aldığı stantta derginin en önemli değerlerinden biri olan, bizleri en derinden etkileyen, en can alıcı kelimeler ile oluşturduğu dizelerin sahibi sevgili Bülent Güldal ve yüreğinin güzelliğini çektiği fotoğraflar ile ortaya koyan derginin fotoğrafçısı sevgili Şebnem Arslan Özatlı ve derginin kimliğine nice değerler katan diğer önemli şair ve yazarlardan birkaçı ile görüşebilme fırsatım oldu.
Gökkuşağı, her ne kadar Edremit Körfezi’nin dergisi olarak anılsa da Balıkesir’de de varlığını hissettirmesi gerekiyor. Bunun için geçtiğimiz şubat ayında Balıkesir Kitap Kulübü’nde Bülent Güldal ve Cumhur Dokur’un katılımları ile gerçekleştirdiğimiz bir etkinliğimiz oldu. Yazı geride bıraktığımız bugünler de kültürel ve sanatsal etkinliklerin daha çok şehir merkezlerinde gerçekleşeceği aşikar. Okulların açılmasıyla da ulaşılmak istenilen genç kitlemizin de çok daha duyarlı olacağını düşünüyorum. O nedenle Gökkuşağı Dergi’miz ile Balıkesir’deki yeni etkinliğimizi edebiyata,sanata,kültüre gönül veren , bu alanlarda uğraşı veren gençlerimize yönelik gerçekleştirsek ne güzel olur diye düşündüm bir an. Neden olmasın?!… Etkinliği gerçekleştirmek için masasını,kitaplarını,dergiye ait pankartlarını çantasına toplayıp davet nereden geliyorsa oraya hiç üşenmeden giden Burhan Gümüş ve Gökkuşağı’nın emekçileri olduğu sürece bütün güzel düşünceler hayat bulur.
Derginin doğup büyüdüğü göz bebeğimiz Edremit Körfezi’mize geri dönelim. Gökkuşağı’nın misyonu , gençlerin bu bayrağı devralmasıdır. Bunu sağlayabilmek için de her dönem çalışmalar yapılması gerekiyor. Kitap Fuarı ile her kesime ulaşılabildiğini görmekteyiz. Kitap Fuarı’nı düzenleyenler hepimizin yakından tanıdığı ünlü yazarlara gösterdikleri ilgiyi genç yeteneklere de göstermelidir. Arkadan gelen genç nesil ile günümüzün büyük değerlerinin birada olması sağlanmalıdır. Edremit Körfezi’nin her köşesinden yeni Sabahattin Aliler, Rıfat Ilgazlar, Yaşar Kemaller, Aziz Nesinler, Nazımlar hiç şüphem yok ki yetişecektir. Sizler de bu inanca sahip olun. İnancınızı koruyun ve kitap fuarının nesiller boyu devam edebilmesi için Aristo’dan beri kültürün hükmettiği topraklar da gençlere yer verin. Ticari kaygılara yenik düşmeden, kitap dostluğunu yediden yetmişe herkesle yaşayın. Ancak o zaman bin pınarlı İda’ya hakkını verirsiniz. Ancak o zaman varlığınızı doğrularsınız. Gelecek yıl ki kitap fuarında daha çok farklı yayın evleri ile ,genç isimler ile tanışmak umuduyla ve fuarın gerçekleştiği bölge olarak Edremit’e hepimizden daha çok sahip çıkan, bölgenin kültür elçisi Gökkuşağı Dergisi’nin hak ettiği değeri görmesi dileğiyle sevgiler …