Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kullanılmayan havalimanlarına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada 76 milyon liraya mal olan ve yapıldığı günden bu yana hiç sefer yapılmayan Balıkesir’deki Merkez Havalimanı’nın ‘gerektiği anda kullanılmak üzere açık tutulduğu’ bildirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, çeşitli basın yayın organlarında yer alan iddialar sonrası milyonlarca lira harcanarak yapılan ve kullanılmayan havalimanlarına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada Balıkesir’de büyük tartışmalara neden olan Merkez Havaalanı da yer aldı. Bakanlık açıklamasında, 76 milyon lira harcanan, 51 kişinin çalıştığı ve açıldığı 2020 yılından beri hiç kullanılmayan Balıkesir’deki Merkez Havalimanı’na ilişkin şu bilgi verildi:
“Balıkesir Havalimanı ambulans uçak, helikopter ve devlet hava araçlarının kullanımının yanı sıra acil durumlarda değerlendirilmek üzere kullanıma hazır tutulmaktadır… Balıkesir Havalimanı, gerektiği anda kullanılmak üzere açık tutulmaktadır.”
GÖKÇEADA, ÇILDIR, TOKAT VE BALIKESİR …
Bakanlıktan yapılan açıklamada kullanılmayan havalimanları ile ilgili şu bilgiler verildi:
“Çanakkale Gökçeada Havalimanı’nın, Ege Denizi ve Çanakkale Boğazı girişindeki konumu itibarıyla stratejik öneme sahip olduğu ortadadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden ön izin alınmak kaydıyla genel havacılık hizmeti vermektedir. Ana karayla ada arasında ambulans uçak, helikopter ve devlet hava araçları kullanılarak hasta nakilleri yapılmaktadır.
Aydın Çıldır Havalimanı, her kira yılı için elde edilecek net dönem karının yüzde 7’si devletimize gelir olarak aktarılmak üzere Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı tarafından işletilmektedir.
25 Mart 2022 tarihinden bu yana hizmet veren Tokat Havalimanı bugüne kadar iç hatlarda 375 uçak ve 21 bin 262 yolcuya ev sahipliği yapmıştır.
Balıkesir Havalimanı ise yine ambulans uçak, helikopter ve devlet hava araçlarının kullanımının yanı sıra acil durumlarda değerlendirilmek üzere kullanıma hazır tutulmaktadır.
Aydın Çıldır Havalimanı’nın devlete maliyeti yoktur ve sözleşme gereği devlete gelir getirmek üzere işler haldedir. Gökçeada Havalimanı, stratejik önem ve Gökçeada’nın ana karayla bağlantısı nedeniyle işler haldedir. Tokat Havalimanı yolcular tarafından aktif bir biçimde kullanılmaktadır. Balıkesir Havalimanı, yine gerektiği anda kullanılmak üzere açık tutulmaktadır.
Bu havalimanlarımızın hiçbirinde yolcu garantisi bulunmamaktadır. Havalimanlarından toplamda direkt gelir akışı sağlanarak, diğer projelere bütçe sağlanmaktadır.”
Açıklamada, 2002’de 26 olan havalimanı sayısının 57’ye yükseldiği kaydededildi ve Türkiye’nin ulaştırma projeleriyle dünyaya bağlandığı vurgulandı. (balikesir24saat.com)