Yaşamak en gerçek olgudur. Bu olguyu besleyen diğer alt gerçekleri çok iyi sıralamak gerekir. Yaşam hiyerarşi piramidinin en altında ve en üstündeki yaşam değerleri arasında gider geliriz. Sağlıklı bir yaşam dilerken; piramidin en üst ve en alt değerleri arasında yer alan, ara değerleri atlama şansımız yok.
İnsan kendi yaşama şansını kendi artırır. Hayatta kalma, başarıların en üst yıldızıdır. Kendi yıldızınızın parlaması, size ışık, canlılık, güç ve enerji verir, bunları yerinde ve zamanında kullanmanız gerekir.
Olağanüstü zaman diliminden geçerken, tek düze yaşamın getirdiği rahatlığı, huzuru ve esenliği her an; yerinde ve zamanında isteme konforunu bulamayız.
Bu olağanüstü zaman diliminde, insanlığa hizmet edenleri öncelik sırasına koymak haksızlık olur. Bu sıralamaya karşı durmamın asıl nedenleri; bu dönemi aşmaya çalışırken tüm; eğitim, bilim, sağlık, güvenlik, üretici güçler, ulaşım değerlerimiz, yardımcı hizmetler benim nazarımda bütünü, sarı yıldızın yanındadırlar. Üstünlük sıralamam yersiz olur.
Yaşam piramidimizde her çalışanın ayrı bir emeği ve değeri vardır. Yaşam piramidi sözcüğünü açalım. Yaşam piramidimizin sağlıklı olması için önce, besin piramidimizin düzgün olması önerilir. Dengeli beslenme adıyla anılır. Besin piramidiyle, yaşamın gerçekleri, gereklilik sıralaması farklı kavramlardır.
Maslov’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin en altında temel fizyolojik gereksinimler için besin piramidinin düzgün inşa edilmesi gerekir ki; insan kendini gerçekleştirebilsin.
İnsanın kendini gerçekleştirme aşamasında; temel fizyolojik gereksinimlerini sağlanması gerekir. Çalışma, güvenlik, aidiyet, sevgi içinde yaşamak, statü ve saygınlık aşamalarının en üstünde kendini gerçekleştirir. Bu aşamayı yakalamak sağlıklı olmayı gerektirir. İnsanın gerçek başarısı budur .
Bu başarıya ulaşmak; sürekli, tutarlı, kararlı yürekli, azim ve istikrarlı olmayı, emeğe, çalışmaya dayanır.
Söz ustası Rahmetli Şevket Rado, “Hayatta gerçek başarı, sürekli, ve dikkatli bir çalışmanın sonucudur…” diyor.
Yaşadığımız günlerin anlamına uygun sözler; çalışırken dikkatli olmak, dikkati ihmal etmeden, titizlikle kurallara uymak, gerçeklik hiyerarşisine hizmet etmektir. Besin piramidimizin bu olağan üstü dönemde allak bullak olmasına fırsat vermemeliyiz.
Teknolojik gelişmelerin gereği, yaşamımızı kolaylaştıran gelişmeler ve alıştığımız yaşam olanaklarından geçici süre ayrı kalmak dünyanın sonu değildir.
İnsan, değerler üretebilen bir varlıktır, kendi yaşamına katkıda bulunacak, ahlaki, dini, gelenek ve göreneğe uygun duygu, düşünce ve davranışlar geliştirebilir.
Bu dönemde gerçek başarı, SAĞLIK, ESENLİK, HUZUR VE BARIŞ içinde olmakla sağlanabilir.
1- Asla birilerinin yaşam umudunu kırmamalıyız.
2-Kaybedecek hiçbir şeyi bulunmayan insanlara daha anlayışlı yaklaşmalıyız.
3-İnsani ilişkilerde, insanlık köprülerinin yıkılmamasına özen göstermeliyiz.
4-Bir kimse hakkında büyük iftira olacak sözlerden uzak kalmalyız
5- Hüküm vermede ön yargılardan kendimizi azat etmeliyiz.
6- Yaşama tutunmanıza yardımcı olan kişi, kurum, kuruluş ve olgulara minnet, şükran duygularınızı dillendiriniz. İnsanların bu duygularınızı bilmeleri ve duymaları önemlidir.
7- Zamanla birlikte, ağzınızdan çıkacak sözleri özenle kullanınız * İ D U R A K İ *
8- En büyük merhameti kendinize saklayınız, bencilliğin ve şımarıklığın batağına saplanmayınız.
Gerçek başarı, Kafdağı’nın arkasında değil, sizin avucunuzun içindedir. Kucağınızda sağlıklı bir ömür olsun. Sağlık esenlik ve huzur içinde geçen mutlu bir yaşam sizlerin olsun.
Sonsuzluk diye bir kavram yoktur.
Binlerce yıl öncesinde sonsuz, bilgi, başarı, hükmetme ve hakim olma gücü isteyen; Mezopotamya havzası medeniyetlerinden Sümer şehir devleti Uruk’un yaratıcısı GILGAMIŞ sonsuzluğun peşinde koşar, ama yakalayamaz.
Bu cümlelerin sonu; “ Dünyanın bir başı, bir sonu, her sonda bir göz yaşı vardır…”
Gerçek başarıya ulaşacağım hayaliyle yaşarken; kendinizi unutmayınız derim.
Sabırla koruk helvaya dönüşür, “manda yuva yapar söğüt dalına…”
Herkese sağlık, sevgi, huzur dolu güzel günler.