Balıkesir’de Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı etkinlikleri belge töreni ile devam etti. Kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgesi alan öğrencilere seslenen BESOB Başkanvekili Hasan Yıldız, “Sizlerden tek ricam bu belge benim için yeterlidir demeyin. Bu hayatınızın en büyük hatası olur. Yeni fikirler geliştirin, kendinizi sürekli yetiştirin, geliştirin, daha da ilerilere taşıyın. Ustalık belgesini aldığınızda sorumluluğunuz artacak. Artık geleceğe yön verecek Ahiler sizler olacaksınız” dedi.
İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’nin başarılı öğrencilerine Kalfalık, Ustalık belgelerinin dağıtıldığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Törene İl Ticaret Müdürü Nuray Paköz, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Özcan Özen, Şube Müdürleri İslam Aktepe, Fatih Aka, Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Günlü, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili ve Balıkesir Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Yıldız, Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı İbrahim Demirer, Marangozlar Esnaf Odası Başkanı Kamil Güler, Umum Madeni Eşya Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kuşçu, İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Belge töreninin açılış konuşmasını yapan İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir, günümüz teknolojisi hangi noktaya ulaşırsa ulaşsın, çağın adı ne olursa olsun, insan olgusu var oldukça değişmeyen, değişmesi mümkün olmayan değerlerin olduğunu belirterek “Bu değerler manzumesi topyekün insanlığın müşterek değerleridir. Dürüst olmak, çevreye faydalı olmak, iyi huylu olmak, doğru sözlü olmak, âdil olmak, munis ve merhametli olmak gibi insanî vasıflar; hürriyet, adalet, eşitlik gibi sosyal kazanımlar bu değerler manzumesinin ilk çırpıda akla gelen unsurlarıdır” diye konuştu.
“AHİLİK TİCARETİN
ÖTESİNDE BİR FELSEFEDİR”
Ahiliğin sanatın, ticaretin, mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek olduğunu önemle belirten Müdür Ramazan Demir, ” Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın yanında temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan Türk Milletine has sosyo-ekonomik bir sistemdir. Bu bağlamda bizlere düşen görev Ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkmak ve bu kültürü yaşatmaktır. Ahilik yalnızca Türk insanın değil bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir. Bu sistemin günümüzde de bütün esnafımızın ve hatta toplumun gönlünde yer almasını ve yaşam tarzı haline gelmesini temenni ediyorum”dedi.
“KENDİNİZİ SÜREKLİ YENİLEYİP, GELİŞTİRİN”
Ahiliğin kardeşlik demek olduğunu belirten BESOB Başkan Vekili Hasan Yıldız ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti:
“Ahilik yapılanması bin yıllık yapılanmadır. Bir zamanlar bizler de sizlerin oturduğu sıralarda oturduk. Çıraklığımızı, kalfalığımızı, ustalığımızı ve usta öğreticiliğimizi bu okuldan aldık ve bugün buralardayız. Sizlerden tek ricam bu belge benim için yeterlidir demeyin. Bu hayatınızın en büyük hatası olur. Yeni fikirler geliştirin, kendinizi sürekli yetiştirin, geliştirin, daha da ilerilere taşıyın. Ustalık belgesini aldığınızda sorumluluğunuz artacak. Artık geleceğe yön verecek Ahiler sizler olacaksınız”
Konuşmaların ardından programa Ahilik geleneğinin anlatan sinevizyon ile devam edildi. Sinevizyon gösteriminin ardından belge törenine geçildi. Törende belge alan öğrenciler şöyle sıralanıyor :
Usta Öğreticilik Belgesi alanlar: Fazlı Silcan, Hüseyin Yeniceli, Fazlı Özcan.
Ustalık Belgesi alanlar: Doğan Onbaşı, Semih Mutlu, Fatih Mutlu, Vecdiye Yıldırım, Nuray Gültaş, Emir Batuhan Kayabey.
Kalfalık belgesi alanlar: Fatma Mert, Yiğit Erkek, Hacı İbrahim Karadaş, Cüneyt Çakır, Resül Koruk, Ramazan Küçük. (balikesir24saat)