Bandırma’nın denize sahili olan üç mahallesinden biri olan Misakça sınırları içerisinde bulunan ve Ramsar kriterleri taşıyan tescilli sulak alanda karides çiftliği ile tekstil hammaddesi üretmek üzere fabrika kurulacağı haberleri yörede yaşayanların büyük tepkisini getirdi.
Misakça sakinleri bu iki projeyi kesinlikle istemediklerini geçtiğimiz hafta sonu geniş katılımlı basın açıklaması ile duyurdu. Basın açıklamasına Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, 26. dönem CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile belediye meclis üyeleri çok sayıda vatandaş katıldı. Basın açıklamasına katılanlar, “Doğa mirası Misakça’da Flamingo Deltası yok olmasın”, “Suyumuzu kirletmeyin”, “Flamingolara kıymayın “, “Rant değil doğamız” yazılı pankartlar açtı.
Misakça Mahallesi Muhtarı Refik Öztürk, Misakça Deltası’nın 2016 yılında sulak alan olarak tescil edildiğini anımsatırken, “Burada yapı yasak, saz kesmek yasak, ateş yakmak yasak . Biz de köylüler olarak bu sulak alanı doğal yapısı ile aynen koruyor ve gözetiyoruz ” dedi.
“BİZİM RIZAMIZ DIŞINDA PLANLAMALAR YAPILIYOR”
Bölgede yaşayanların rızası dışında planlamaların olduğunu belirten muhtar Öztürk, “Bir şirket karides üretim çiftliği kurmak için resmi kurumlara müracaatta bulunmuştur. Bir diğer şirket de aynı yerin bitişiğinde iplik üretme, sanayi tesisi kurma girişimleri için arazide zemin etüdü yapmak maksadıyla köyümüze geldi. Ama bizler sulak alan olarak gözümüz gibi koruduğumuz bu alanda doğal ve ekolojik yapıyı bozacak bu girişimleri asla kabul etmiyoruz ve buna da asla müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.
Etkinlikte söz alan vatandaşlar da eskiden bölgenin çok daha temiz olduğuna dikkat çekerken, “Eskiden biz bu çaydan su içerdik, o kadar temizdi, şimdi kirlenmesine izin vermeyeceğiz. Misakça Deltası bizimdir, bizim kalacak” dedi.
“MİSAKÇA EKOLOJİK BİR ALAN OLARAK KALMALI”
CHP 26. dönem Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununa dikkat çekerken, ” Bu bela ile uğraşıyorken şimdi bizim Güney Marmara’da, Erdek Körfezi’nde tek bakir doğal alan olan Misakça Deltası. Binlerce flamingonun, onlarca kuş türünün yaşadığı, beslendiği, ürediği, barındığı bir yer burası. Burayı biz gözümüz gibi koruyoruz ve kaybetmek istemiyoruz” dedi.
Misakça’daki sulak alanı Manyas Kuşcenneti’nin bir istasyonu olarak gördüklerini vurgulayan Havutça “Bu alanın doğal, ekolojik yapısıyla, dünya kuş gözlemcilerinin gelip haftalarca kalabileceği, kuşların hareketlerini kayıt altına alabilecekleri doğal ve ekolojik bir alan olarak kalmasını istiyoruz” diye konuştu.
“GİZLİ KAPAKLI İŞLER YAPILIYOR”
Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, Misakça’nın Bandırma’nın denize kıyısı olan 3 mahallesinden biri olduğuna dikkat çekerken, ” Son gelişmelerden anlıyoruz ki, hükümete yakın olan bazı yatırımcılar hiç bir şeyi umursamadan, kendi menfaatlerine uygun şekilde kararlar aldırtarak, hazine arazilerinin tahsisini alıp, göllerimizi, akarsularımızı, denize kıyısı olan mahallelerimizi tehlikeye atacak şekilde yapılanıyorlar. ” dedi.
Tosun’un bu konudaki açıklaması şöyle:
“Bizler sanayiye karşı değiliz! Tam aksine, kentimizin yatırım almasından yanayız. Ama kurulacak olan sanayi çevreci olmalı, denetlenebilmeli, çevre, doğa, insan sağlığını gözetmeli. Misakça’ya yakın bir yerde yapılacak olan karides çiftliği hangi planla, nerede, nasıl kurulacak, tüm önlemler ve düzenlemeler alındı mı, deniz canlılarına zarar verecek mi bilmiyoruz. Bir de üstüne üstlük yine ‘Misakça yakınına iplik fabrikası kurulacak’ deniyor. Yerel yönetime, bölge halkına sormadan, böyle damdan düşer gibi, gizli kapaklı, kapalı kapılar ardında işler yapılıyor. Buralar cennet gibi yerlerdir. Misakça’da bulunan sulak alan aynı zamanda göçmen kuşların konaklama alanı. Buraları yok etmek kimseye fayda sağlamaz. Gelen şikayetlerin ne kadar haklı olduğunu isteyen bizzat gelerek araştırabilir. Geçtiğimiz hafta Belediyemizden kurum görüşü soruldu. Neye, niçin itiraz ettiğimizi çözüm önerilerimizle beraber sunduk. Bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Denizimizi, toprağımızı, gölümüzü, suyumuzu, havamızı, hayatımızı kirletmeyecek yatırımlar istiyoruz.”
“DOĞAL HAYATI YIKIMA UĞRATIR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da bu projelerle ilgili Misakça Muhtarı Refik Öztürk’ten bilgi alırken, bölgede zaten kirlilik sorunları bulunduğunu, bu sorunların üzerine bir de fabrika ya da karides çiftliği kurulmasının bölgede doğal hayatı yıkıma uğratacağına dikkat çekti. (balikesir24saat.com)