Denizcilik sınavında öğretmen sordu;
-İskele tarafından bir fırtına gelse ne yaparsın?
– İskele tarafına demir atarım.
– Peki sancaktan gelirse?
– O tarafa da bir demir atarım öğretmenim,
– Tam bu sırada baş tarafta bir kasırga koptu ne yaparsın?
– Baş taraftaki demirleri, denize atarım?
– Öğretmen, o kadar demiri nereden buluyorsun?
– Siz bu kadar yönü nereden, buluyorsanız, bende oradan buluyorum öğretmenim!
***
“Denediklerine güvenmek bilgeliktir..”
***
“Düzenim bozulur, hayatım altüst olur diye endişe etme. Nereden geldiğini bilebilirsin hayatın altının, üstünden daha iyi olmayacağını…” Şems-i Tebrizi
***
GERİYE KALAN
Bir anahtar verdindi bana
Kabaran yüreğimi bilerek.
Kullanıp durdum onu gönlümce,
Aşkıma kenar süsü diyerek;
Aşındırdım dişlerini zamanla.
Geriye ben kaldım işte.
Yalan olur sevmedim dersem;
Ama yolcu yolunda gerek.
Ey ömrümün uğuldayan durağı;
Yanlış hesaptan dönerek,
Benli günlerini sil istersen.
Geriye sen kaldın işte.
Metin Altıok
***
“Para insanı kendine esir alır, başkalarına karşı özgür. İşe karşı kudretli yapar.” Samuel Smiles
“Sevgi insanı birliğe, bencillik de yalnızlığa götürür.” Schiller
“ İnsanlığa olan inancını yitirmemelisin. İnsanlık bir okyanus, bazı damlalar kirli diye okyanus kirlenir mi hiç..” M. Gandhi
“ Her bağnazlıkta katil bir nitelik vardır. Tarih bağnazlığı gerçeği öldürür. Felsefe bağnazlığı fikri öldürür. Din bağnazlığı dini öldürür…” Cenap Şahabettin
***
İBN-İ SİNA
“ İyiliğin şartı beştir: Tez olmalı, gizli olmalı, gözde büyütmemeli, sürekli olmalı ve yerini bulmalıdır.”
* **
“Dünya ulusların mutluluğuna çalışmak, diğer bir yoldan kendi huzur ev mutluluğuna çalışmak demektir.” M. Kemal ATATÜRK
***
“ Sabır ve zamandan güçlü bir şey yok; her şeyi bunlar yapar.”TOLSTOY
***
“ Damlaya damlaya göl olur.” Anonim.
Damlalar taşar, sel olur, yel olur, insan zamanla bir birine el olur. El olan, zaman kul olur. Çiğ söz, insana zul olur.
Özgün anlatımlar, analitik düşünenlere bir yeni yön verir. Aklımız sürekli ikilemler içinde; doğruyu, en doğruyu seçme sınavındadır. Bu sınavı başarıyla geçenler, kendi içindeki huzuru, güveni, güzeli arar bulur. İnsan, dünyanın tüm zenginliklerine hakim olma gücünü elde etmeye, kendilerine yeni dünyalar ve gezegenler arama yolundadırlar.
Yaşadığımız fırtınalar, hortumlar, meltemler, poyrazlar, karayeller, keşişlemeler içinde; gelip giden ömürdür.
Bu olgu sınırlılıklar içinde, kendine bir yol bulmaya, yaşamın önünü aklın ve bilimin rehberliğinde; ömrüne, ömür katma savaşımı içindedir. İş insanı sarar, sarmalar. Sabır ve sabırsızlıklarımızın ürünü ömürü sizin önünüze koyar.
Hangi bilgileri, nasıl kullanacağınıza; kulaktan dolma bilgiler mi, yoksa bilimsel, denenmiş, gözlemlenmiş bulgular mı? Düşüneceksin. Akıllı yararlanma yoluna düşeceksin. Bu anlık noktaya yol ayrımı adı verilir. Tüm dünyada yaşanan bir virüs salgını, insanı ve insanlığı allak bullak ettiğine tanık oluyoruz.
Özgürlüğü her insan çok sever. Gönlünce yaşamayı ister. İsteklerimizin sonsuzluğu karşısında; insan zor durumlara sürüklenir.
Gemisinin serin ve derin sularda sürüklendiğini, su aldığını fark eden kaptan, gemiyi ve yolcuları kurtarma becerisini kullanmak zorundadır.
“Hiç kimse sizin serin, derin, dalgalı, azgın fırtınalarla boğuştuğunuzla ilgilenmez. Gemiyi ve yolcuları, sağ salim limana ulaştırmanıza bakar…”(xsentius kitabesinden)
Bugün vardığımız hedefler, yarınlarda, çok gerilerde kalacak. Aşklar, efsaneye, sıkıntılar, feraha, yoksulluklar varsıllığa, varsıllıkların sonu; TAHTALIKÖY…
Hepimiz birer faniyiz, faniliğimizi bile bile, tutkularımız, yersiz hayallerimiz, olumsuz düşünceler, kirli is, sis, pislikler içinden geçiyoruz. Bu gaz ve toz bulutları altında kendi varlığından; kendi sorumludur. Sağlık sorununu yaradana havale edenlere sözüm yok. Çıkarını kaybetme korkusu, ölüm korkusuna üstün gelen, bir zaman dilimindeyiz. Bağnazlıklar içinde yaşayanların, kendi iç huzurları, bağışıklık sistemlerine, ne derece katkıda bulunur, bilemem.
Düşünce damlalarından aldığım yazma gücümü en güzel biçimde kullanarak, kendime ve yaşadığım ortama; pozitif duygular paylaşma huzurudur işim, sevdam bu.
Soruları ve yanıtlarını yerinde ve zamanında kullanmak anlamlıdır. Üstad İbn-i Sina’nın tespitleri kendimizin, kendimize yaptığı iyilikler bu 5 kurala uygun düşerse yararlı olur. * İ D U R A K İ *.
Tüm esenlikler sizi korusun efendim.