TDK’ye göre Festival;
– Tarihi, süresi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı ve özellikleri önceden hazırlanan bir izlenceyle belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi.
– Dönemi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı veya niteliği programla belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi
– Bir bölgenin en ünlü ürünü için yapılan gösteri, şenlik
Panayır;
Genellikle kasabalarda ve küçük yerleşim birimlerinde belli zamanlarda kurulan, genellikle yöresel ürünlerin olduğu sergi niteliği taşıyan, geniş çaplı eşya ya da hayvan pazarı. Büyük Pazar.
Bu tanımların yanı sıra teklifsiz konuşmalarda kullanılan bir karşılığı da var:
-Düzensiz toplantı, Curcuna.
***
Geçtiğimiz günlerde Balıkesir’de bir ilk yaşandı. Uluslararası Kahvaltı Festivali.
Tanıtımlarda bazen Lezzet Dolu Balıkesir logosuyla Balıkesir’in gastronomi şehri olma yolundaki etkinlikler içindeymiş gibi gördük. Sahneye çıktığında Uluslararası Kahvaltı Festivali adı vardı.
Tüm ülkede Türk Mutfağı Haftası kapsamında yapılan etkinliklere Sayın Emine Erdoğan’ın katılımıyla Balıkesir’de başlamak artısı oldu. Öyle ki pek çok kişi sadece Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali için geldiğini düşündü.
Ben bu konuya, proje önerisi hazırlayıp sunan Süleyman Dilsiz tarafından bir şekilde dahil edildim.
Kendisini toplantıya kadar tanımıyordum.
Balıkesir Aşı isimli kitabın yazarlarından biri olduğum ve Turizm İl Müdürlüğü ile Aşçılar Odası eğitim alan uzmanı olarak çalışmalarım olduğu için bazı konularda görüşüp fikir alışverişinde bulunduk.
Proje uygulamasında yer almadığım gibi böyle bir isteğim de hiç olmadı.
Konuyla ilgili görüşlerimi önceki üç yazımda belirttiğim için tekrara girmeyeceğim.
06 Şubat 2022 Balıkesir Kahvaltı Festivali/Sezar’ın Hakkı Kime https://www.balikesir24saat.com/sezarin-hakki-kime.html
22 Şubat Yücel Yılmaza Mektup https://www.balikesir24saat.com/yucel-yilmaza-mektup.html
21 Mayıs 2022 Kara Balık https://www.balikesir24saat.com/kara-balik.html
Kahvaltı Festivali pek çok kişi gibi benim de merakla beklediğim bir etkinlikti. Her şeyin çok güzel olacağını beklentisindeydim.
Çalışmalarda ve uygulamada şehirde yoktum. Bu önemli olayı sadece basından ve ziyaretçilerin izlenimlerinden takip ettim.
Yerel basın yazarlarının köşe yazılarını, görüşlerini okudum. Her türlü açıklamayı dinleyip tarafsız bir gözle izledim.
İlk günlerde görüşlerimi yazmayı düşünmedim. Konuyla ilgili açıklamaların hepsini görmek istedim.
Ve eğer bir değerlendirme yapılacaksa bunun önceliğinin Süleyman Dilsiz’de olduğuna inandım. Bekledim.
Bu arada kendisiyle görüştüğümde başka festival çalışmaları ve farklı illerde çeşitli üniversitelerde konuşmaları olduğunu, en kısa zamanda görüşlerini yazacağını söyledi.
Yazar veya yazmaz onu bilemem. Bu O’nu ilgilendirir.
***
Benim bakış açıma göre Festivalin! beni ilgilendiren kısımları var ve göz ardı edemezdim.
Öncelikle belirtmeliyim ki böyle bir hareketliliğe kesinlikle gereksinim büyüktü. Balıkesir halkının etkinlik süresince Avlu ’ya akın ettiğini hepimiz izledik. Çok güzeldi, eğlendik diyenler çoğunluktaydı.
Ancak detayları anlattıklarında asıl konudan uzaklaşıldığı dikkatimi çekti. Yüzlerce fotoğrafa da baktım. Videoları izledim. Eski yıllarda yapılan ve orta yaş ve üzerinin hatırladığı Fuar günlerini gördüm etkinlikte.
Bazı özellikleri ile de panayırları hatırladım. Eğlencenin ve her türlü ürünün bol olduğu insanların özellikle pandemi ardından gelen bir özgürlükle kendilerini dışarı attığı bir ortam hissettim.
Kesinlikle Balıkesir için bir hareket olmuş. Etkinlik Vali beyin halkın içinde olmasıyla renklenip hareketlenmiş. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz beyi de gördük tabii. Ömür Akkor şef ve diğer şefler de kısa süreli konuk olmuşlar Avlu ’da.
Ancak gönül isterdi ki uluslararası üne sahip şefler de olsun. Bizim festivalin en çok emek vereni ve her yerde ön planda görüneni Levent Kaynak’tı. Kendisini tanırım. Hakkını da yiyemem. Yapılan ürünlerin, donatılan masaların hepsinde emeği var. Ancak bir yerel aşçı ile uluslararası festival olur mu ben emin değilim.
Ömür Akkor gastronomi haritası hazırlayacak diye duyduğumda çok sevinmiştim. Ancak beklentim hayal kırıklığına döndü. Belli ki verilen süre az, araştırma yapılacak alan çoktu.
Sanırım O’ da belirli yerlere gidip kendisine sunulan tekliflere bakmış ve internet araştırmalarına adını eklemiş. Ortaya çıkan kitap (adının marka olması dışında) alan projesi yapan son sınıf bir lisans öğrencisinin hazırlayacağından bile basit olmuş. Benim tanıdığım Ömür şefin hazırlayacağı araştırma kitabı değil bu. Üstelik kendisinin neredeyse sonsuz olanakları varken böylesi bir kitap şaşırtıcı.
***
Herkesin bol bol peynir tattığı, özellikle Tellioğlu standında gerçekten yerel bir işletmenin sıcak ilgisini gördüklerini söyleyenler çok oldu. Ne kadar doğrudur bilemem ancak ikram edilen tadımlık peynirlerden ufak da olsa bir para alındığı da söylentiler arasındaydı. Zaten ağırlık peynir ve zeytin üzerindeydi dendi. Bu çok şaşılacak bir şey değil tabi. Ancak benim beklentim gördüklerim değildi. Hele ki stantlarda yiyecekle uzaktan yakından alakalı olmayan işletmelerin arasında sayılan işyerlerine çok şaşırdım. (Mobilya standı bile varmış)
Balıkesir Kahvaltı Festivali diyorsan amaç kendi kahvaltılıklarını tanıtmaktır. Misafirlere kendini tanıtacakken farklı illerin yerel lezzetleri senin önüne geçiyorsa bu yanlıştır.
Merkezde yapılan tanıtıma sivil toplum örgütlerini davet ettiğin zaman ağırlık onların el sanatlarını değil kahvaltı ile gıda ürünleriyle öne çıkmasına vesile olmaktır. Bu da proje başında başlayıp devam eden bir eğitim, planlama vb. uzman, ekip çalışmasıyla olur.
Gördüğüm kadarıyla dernekler çoğunlukla el sanatlarıyla katılmış. Oysaki projenin çok farklı ve etkili bir çalışma konusu olarak yerel, sürdürülebilir kadın emeği değerlendirmesi yapılacak ve gerçek kahvaltı lezzetleri tanıtılacaktı. Projenin tanıtım videolarından ve Süleyman Dilsiz ’in davetiyle misafir olduğum bir toplantıdan biliyorum ki siz derneklere davet kısmını almışsınız sadece. Balıkesir ve ilçelerinden derlenen 124 kahvaltı tarifi Balıkesir kahvaltısının temelini oluşturacaktı. Kim hangi Balıkesir tadını hangi reçeteyle uyguladı bu bile belirsiz.
(Kitap çalışmaları için günlerce alan araştırması yapıldığını ve kitabın basıma hazır hale geldiğini de biliyorum. Tabi ki proje el değiştirince o kitap da kaldı.)
Gastronomi festivalleri yerel tatların sunulduğu vitrinlerdir. Avludaki uygulamalarda da, Ömür şefin kitabında da göremedim yerel tatların çeşitliliğini. İnternette kısa bir araştırma yapan herkesin kolaylıkla ulaşabileceği bilgiler için yapılan harcamalar beklenen sonuçları sağladı mı sizce?
Ne yazık ki tüm yıl ve her yörede sürdürülebilecek pek çok kahvaltı seçeneği harcandı. Yazık oldu.
Bu proje ilk teklif edildiği haliyle yapılabilseydi eğer şu an farklı şeyler konuşuyor olacaktık.
Hatta belki de uluslararası düzeyde, her damağa hitap eden Balıkesir kahvaltısının çeşitliliği ve zenginliği konuşuluyor olacaktı.
Üzüldüğüm basına anlatılacak bir hikâyesi bile yoktu uluslararasını geçtik ulusal basında bile yer almadı.
(Birkaç gazete de çıktı diyeceksiniz de sizce ulusal basında ses getirdi mi? )
Olmadı yapılmadı veya yapılamadı. Geçti gitti. Gerçek şu ki bu ilk adımsa daha yeni yürüyor olacağız.
Şu an bebeklikteki gibi tay tay duruldu. Küçük adımlar atıldı. Amaç bebeği yürütmek ve dik bir duruşla sağlam adımlarla yürütmeye devam ettirmek hatta koşturmak olmalı.
Bunun için seneye yapılacak olan festivalin hazırlıkları hemen başlamalı. Ben yaptım oldu ile bu işler yürümüyor.
Bizim gazeteden Tanyol Kıpçak Bey de yazmış konu ile ilgili. 07.Haziran 2022 Tarihli Bitti mi? Bitmedi isimli köşe yazısında https://www.balikesir24saat.com/bitti-mi-bitmedi.html. Yazdıklarına katılıyorum. Orada sorduğu soruların hepsinin cevabı proje videosunda vardı. Tabi ki proje sahibiyle yürüseydi, fikirleri alınsaydı en azından.
Tanyol Bey, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı sahilde bir ağaç gölgesinde bir çay içimlik sohbete davet etmiş. Bu konuları konuşmak Balıkesir’in parmak izini bırakmak için. Davetine cevap verdi mi bilmem. Benim mektubuma cevap verememişti. Bu proje imza projeniz olsun demiştim. Daha yolun başında sayılırız Yücel Bey sohbet davetinize evet der umarım.
Bu şehre bir vefa borcunuz ve ödemek için olanaklarınız varsa haydi şimdiden başlayın.
Henüz hiçbir şey için geç kalınmış değil.
Haa bu arada Candan Ceylan Şahin Facebook hesabından dertleşip içini dökmüş. Fikrimi çaldılar diyenlerle boğuştuk demiş. 4 aya yakın bir çalışma ile gerçekten çok şey başarmış.
Kesinlikle inanıyorum ki çok zor olmuştur. Organizasyona 3 hafta kala bebeğinizin elinizden alınması gibi bir duygu diye anlatmış yaşadıklarını. İlahi adaletten de bahsetmiş. Onun için üzüldüm tabi. Ancak ilahi adalet işte…
Bir daha serinkanlılıkla düşünürseniz zaten 4 aylık bir çalışma ile böylesine büyük bir projenin sadece alt yapısı ana hatlarıyla oluşturulabilir.
Ama elinizde neredeyse her adımı belirlenmiş, yapılacak tüm etkinlikler listelenmiş bir proje varsa çok zor da olsa bir çalışma ile altı doldurulabilir. Tabi ne kadar doldurulabilir, sizin çalışmalarınıza da başkaları sahip çıkar mı, dost veya yol arkadaşı diye düşündüğünüz kimseler sırtınızdan vurur mu bunları bilemezsiniz. Bu işlerde emeğe saygı ve doğru kişiyi hak yemeden sahiplenmek çok önemli. Tabi insanız işte bazen kolay olan cazip gelebiliyor.
Kolay güzel ve herkes yapar deniyor ya işte orada sıkıntı var. Valla kolayı bile herkes aynı güzellikte yapamıyor be arkadaş.
Kısaca diyeceğim ki; Dün dünde kaldı, bugün yeni şeyler düşünüp yarını hazırlama vakti… Hem de hemen.
Bu festival herkese pek çok deneyim kazandırdı. Kaybeden hiç yok. Deneyimin kötüsü olmaz.
Alacağımız dersler olur. Herkes kendi payına düşeni alıp değerlendirir.
Şimdi yazının başındaki kavramları düşünün bakalım.
Balıkesir Kahvaltı Festivali mi?
Panayır mı, yoksa Curcuna mı yaptınız?
Cevaplar kendi içinizde kalabilir, sorun yok.
Sorun şu ki;
Seneye ne yapacaksınız, nasıl ve kimlerle yürüyeceksiniz?
İlimizde bu işe emek veren profesör, doçent, uzman, öğretmen, araştırma görevlileri ve iş bilen okullu ve alaylı ustalarımız var. Festivaller ve büyük organizasyonlar için ülkemizde ve yurt dışında tanınan alan uzmanları var. Bu kişilere ulaşmak doğru kişileri bularak büyük işler başarmak bir ekip işidir.
Seneye gerçekten çok ses getiren bir festival düşünülüyorsa çalışmaya başlamanın tam zamanıdır.
Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım sizler önderlersiniz.
Eminim sizler tüm olayların önünü de sonunu da net görüyorsunuz.
Benim dileğim sadece bir Balıkesirli olarak şehrimde güzel şeyler olmasını istemek.
Okyanusa iyi dileklerle bir taş atıldı.
Umarım atılan bu taş geniş dalgalar olarak büyür de sahile güzel dalgaları vurur.
Her şey olamasa da çok şeyin güzelliklerle yaşanması hepimizin umudu.
Umutlarımızın yeşermesi dileğiyle,
Sağlıkla Kalın