Bir süredir Balıkesir’le birlikte ülke gündemini meşgul eden Fatih Sultan Mehmet’in Zağnos Paşa’nın Balıkesir’deki imaretleri ile ilgili “fermanı” bu kez Gönen’de toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündeme geldi. Büyükşehir Genel Sekreteri Mustafa Küçükkaptan, tarihi belgenin “ferman” değil “vakıfname” olduğunu açıklarken, Meclis üyeleri vakıfnamenin Balıkesir’e kazandırılması için Başkan Yücel Yılmaz’a oy birliği ile yetki verdi. Yasa dışı yollarla ülke dışına çıkarılan tarihi belgenin Türkiye’ye iadesi için Kültür Bakanlığı’nın de İnterpole başvurduğu bildirildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Gönen’deki Meclis toplantısında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kendilerine gelen bilgiyi aktardı. Yılmaz, Vakıfların 21 Ekim’de yapılacak müzayede ile ilgili kataloğu incelediğini belirtirken, bu inceleme sonucunda satışa sunulan tarihi belgenin yasa dışı yollardan ülkemizden çıkarıldığının ve Türkiye’den kaçırıldıktan sonra özel koleksiyona girdiğinin belirlendiğini söyledi.
SARUHAN SANCAĞIN’DAN BAKIRCILAR ÇARŞISI’NA
Uluslararası müzayedelere katılan ve bu konuda tecrübeli bir isim olan AK Parti Erdek Büyükşehir Meclis Üyesi Ceyhun Mırız da 21 Ekim’de Londra’da yapılması planlanan satış ile ilgili bilgiler verdi. Mırız, 114 cm boyunda, 20 cm. enindeki 10 Şubat 1462 tarihli belgenin Zağnos Paşa’nın imaretleri için verildiğini, belgenin üstünde Fatih Sultan Mehmet’in tuğrasının yer aldığını anlattı. Mırız bu belge ile, Saruhan Sancağı’na bağlı Danişmendi, Süleymanlı, Büyük Mendel, Küçük Mendel, Maracaviran ve Numanlı köyleri ile Balıkesir’e bağlı Atköy ve Türkali köyleri ile Bakırcılar ve Melhanlar Çarşısı’nın koruma altına alındığını söyledi. Bu müzayedeye 50-60 kişi ile birlikte British Museum yetkililerinin de katılacağını belirten Mırız, ABD , İngiltere ve Çin üzerinden 7 platformda yapılacak müzayedeye katılmak için firma bilgileri, finansal garanti vb. istendiğini vurguladı.
Büyükşehir Genel Sekreteri Mustafa Küçükkaptan, Fatih Sultan Mehmet’in Zağnos Paşa’ya yazdığı belgenin bir ferman değil, bir vakıfname yani vakıf senedi olduğunu açıkladı.
KONU INTERPOL’E YANSIDI
Bu belgenin satışa çıkacağı bilgisinin ulaşmasının ardından Büyükşehir Belediyesi olarak Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele birimi ile iletişime geçtiklerini, Kültür Bakanlığı’nın da İnterpol ve Europol’e uluslararası ihbarda bulunduğunu söyleyen Küçükkaptan, “Bu eser öncelikle ülkemize gelmeli. Vakıflar Genel Müdürlüğü de bunu söylüyor. Bunun için de hazırlıklar yapılıyor. Bu eserin 1920’li yıllarda yurt dışına çıkarıldığı tahmin ediliyor. Vakıflar, bu yazışma ve gelişmelerin ardından üçüncü kişilerin ya da Türkiye Cumhuriyetinden bir kurumun müzayedeye girmesini doğru bulmuyor, yasal bulmuyor. Çünkü müzayade olsa da bir kişi parasını verip alsa da İnterpol uluslararası anlaşmalar gereği artık bu esere el koymak durumunda. Bu saatten sonra alıcı kişi sorumludur. Ancak biz tedbirli olmalı ve bu tarz eserlerimize sahip çıkmalıyız. Bu eser 80 bin pounda yani bir milyon liraya satışa çıkarılıyor. Başlangıç fiyatı bu, ancak şimdi satışa çıkartabilirler mi, çıkartılırsa alıcı bulur mu bilemiyorum, kim alırsa alsın İnterpol tepelerinde olacaktır diye düşünüyorum” dedi.
“BİR ŞEKİLDE BALIKESİR’E GETİRECEĞİZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, vakıfnamenin devletin takibinde olduğunu belirtirken, “Bunu müzayede de biri alsa bile devlet malı olduğu için bir şekilde Türkiye’ye getirilecek.Getirildikten sonra biz devreye gireceğiz. Balıkesir’de uygun bir yerde vakıfnameyi korumamız, sergilememiz lazım. Biz müzayedeye katılma noktasında alt yapıyı hazırlayacağız, Bakanlığa soracağız.Bakanlığımızın ‘Evet, müzayedeye katılabilirsiniz’ deme ihtimali çok düşük çünkü ‘katılmayın’ dediler. Ama Balıkesir’i ilgilendiren bir satışın söz konusu olması halinde devreye girebiliriz. Çünkü Meclis’ten yetkimizi aldık ” diye konuştu. (balikesir24saat.com)