Eybek Dağı, Kazdağları’nın en önemli dağ silsilerinden birisidir. Edremit’in kuzeyinde, bu ilçemize bağlı Hacıarslanlar Köyü’nün üstündedir. Eybek’in bir kolu Edremit’in üzerine kadar uzanır. Bu kol Sivri kolunun altındaki Karadağ’dır. Edremit ilçesi, Karadağ’ın eteğinde kurulmuştur. Karadağ’ın altında da Durdağı bulunmaktadır. Çeşitli rivayetlere göre bu dağın üzerindeki kayalarda at nalına ve insan ayak izlerine benzeyen şekiller vardır. Bu nal izleri, Hz. Ali’nin atı Düldül’ün nal izleridir. Yine rivayetlere göre Edremit’e gelen Gaziyan-ı Rum erenleri bölgeye geldiğinde atlarını zor durdurmuş. Bundan dolayı buraya Durdağı denilmiş.
Eybek Dağı’nın doğusunda Hanlar mevkii yer alır. Edremit-Kalkım-Yenice yolu buradan geçer. Bu nokta dağın en işlek geçitlerindendir. Hanlar’a yöre insanları Çınarlıhan’da demektedir. Yörenin diğer belli başlı isimleri şunlardır; Gavsara (ateş yakmak için bulanan kavlar boldur) , Karayaprak (orman nemlidir), Kumluca (toprakta bulunan granitler ayrışır), Talim Alanı (eski dönemlerde 19. Piyade Tugayının Eğitim Alanı)
Edremit Çayı’nın kaynağı Eybek Dağı’dır. Kazdağları’ndaki diğer su kaynaklarının çoğu karstik özelliktedir. Bundan dolayı suları hem kireçlidir hem de serttir. Yörede guatr hastalığının yaygın olduğu gözlenmektedir. Eybek Dağı’ndan getirilen su ise, bölgedeki kullanıma en elverişli kaynaktır. Edremit ve Havran ilçelerinde sokak çeşmelerine verilmiştir.
Edremit’in üstündeki antik Plakos Dağı’na, bölgeye gelen göçebeler Baba İlyas halifelerinden biri olan Aybek Baba’nın ismini vermiş. (Aybek Baba, Amasya’da yaşamış olup İlhanlı sultanı Abaka Han’a danışmanlık yapmıştır.) Zamanla da Eybek Dağı demişler. Eybek Dağı’nın doğusundaki kayaya ise, Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’ya gelirken bindiği kayaya ithafen At Kayası ismini vermişler. At Kayası, bugün Edremit’e bağlı Yaşyer Köyü’nün üstündedir. At Kayası’ndan doğuya doğru gidildikçe varılan bölge Kıryayla Tepesi’dir. Burada ağaç bitmemesinden dolayı bu isim verilmiş. Onun yanında ise Sivri Tepesi vardır. Bu tepe bir yanardağ konisini andırır.
Eybek’te, Kıryayala’da ve Sivri’de yatırlar bulunmaktadır. Edremit’e bağlı Çamcı ve Hacıaslanlar köyleri ağustos ayında Eybek yatırına kurbanlar keserler. Eybek zirvesine çıkmak zordur. Yöre halkı, bundan dolayı Eybek yatırının makamı olarak daha kolay ulaşılan bir yere yatır uyarmışlardır. Buraya daha korunaklı anlamına gelen Kapanca Dedesi ismini vermişler. Bugün Eybek Dedesi hâlâ ziyaret edilir. Ama kurbanlar Kapanca Dedesi’ne kesilir. Önceki dönemlerde, Yaşyer köylüleri Kıryayla Dedesi’ne çıkıp kurban keserlerdi. Köyden kente göçün artması gibi nedenlerden dolayı bu eski gelenek unutulmuştur. Ortaoba köylüleri de Sivri Dedesi’ne çıkıp kurban keserdi. Onlar da Yaşyer köylüleri gibi bu geleneklerini zamanla unuttular.
Edremit ve Çanakkale’nin Yenice ilçesi arasında böylesine kadim bir geçmişe sahip Eybek Dağı, endemik bir tür olan Abies Nordmannia Subsp, Equi Trojani ‘’Kazdağı Köknarı (Göknarı)’’ ile yemyeşil bitki örtüsünün bulunduğu eşsiz bir bölgedir. Bu güzelliğe mevsimine göre çiğdemler, katırtırnakları, kekik, böğürtlen, ballıbaba, papatyalar, ladenler eşlik eder. Sulak alanlarda; defne, kocayemiş, atkestanesi, söğüt ağacı, tesbih ağacı görülür. Ormanlık alanda ise karaçam, meşe, kayın, gürgen, kocayemiş görülür. Faunasında; kerkenez, şahin, atmaca, kartal ve kuzgun görülür. Ayrıca göç eden kuşlar için önemli bir yerdir. Eybek’te, sayıları azalmış kuş türlerine rastlanmaktadır.
Böyle bir kıymetli bir ekosistemi bozmaya çalışmak geri dönüşü olmayan zararları doğurur. Endemik türlerin yeniden oluşması oldukça zordur. Eko sistemde yer alan endemik türlerin, yeraltı ve yer üstü suların, göçmen kuşların, bölgenin geçim kaynağı olan tarımın, hayvancılığın ve ormanlık alanların zarar görmesi doğayı ve insanlığı olumsuz yönde etkiler. Doğa kıymetlidir. Korumak bizim ile mümkündür.
Bir kez daha Polat Enerji ve ortakları Kanadalı Genev Enerji Yatırım A.Ş. Fransız EEN TK Holding Aş. Batıyel Enerji Elektrik A.Ş.’yi Duygu Rüzgar Enerjisi Projesinden vazgeçmeye çağırıyoruz.