Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları’na bağlı 85 odanın genel sekreteri bugün Zorunlu Otomatik Katılım Sistemi ve 2019 destekleri konusunda bilgilendirildi. Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş., İŞKUR ve KOSGEB yetkililerinin katıldığı toplantı Balkonuk Center’da gerçekleştirildi.
“85 ODA SEKRETERİNİN BİLGİLENDİRİLMESİ
43 BİN ESNAFIN BİLGİLENDİRİLMESİ DEMEKTİR”
Seminerin açılış konuşmasını yapan Balıkesir Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem genel sekreterlerin esnaf odalarını genel sekreterlerinin bilgilendirilmesinin 43 bin esnafın da bilgilendirilmesi anlamına geldiğini vurguladı. Erdem şöyle konuştu:
“2014 genel kurullarında, ‘biz büyük bir aileyiz’ diye yola çıktık ve bu büyük aileyi dostlukla, arkadaşlıkla, kardeşlikle, çalışmayla daha ileriye götürme mücadelesi veriyoruz. Siz kıymetli genel sekreterlerimizi de, başkanlardan, yönetim kurulu üyelerinden farklı görmedik ve bu büyük ailenin en çalışkan kişileri olduğunuzun hep farkında olduk. Bugün yeniden burada sizler ile beraber olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu duygu ve düşünceler ile sizlere evlatlarım hoş geldiniz diyorum. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Bugün sizlere, Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. tarafından Zorunlu Otomatik Katılım Sistemi, İŞKUR ve KOSGEB tarafından 2019 destekleri anlatılacak, sizleri bu konularda iyi bilgilendirebilmemiz demek 43 bin Esnafımızı bilgilendirmek demektir. Siz kıymetli genel sekreterlerimize ve çalışma azminize güveniyor, seminerimizin tüm esnaf ve sanatkarlar camiamıza hayırlı olmasını diliyor, saygı ve sevgilerimi sunarım”
“OTOMATİK KATILIMDA DESTEKLERDE VAR”
Otomatik Katılım kapsamında %25 Devlet Katkısı avantajının yanı sıra çalışanlara, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL tutarında ilave Devlet Katkısı sağlanacağını ifade eden Anadolu Emeklilik Bölge Satış Yönetmeni Umut Yılmaz konuşmasında şu detayları verdi:
“Otomatik katılım, 45 yaşını doldurmamış Sosyal Sigortalar Kurumu ile Emekli Sandığı’na bağlı mevcut çalışanların ve yeni işe başlayanların, çalıştıkları şirketler aracılığıyla otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) katılmasına olanak veren işyeri bazlı emeklilik sistemidir.
Otomatik katılım, çalışanların çalışma döneminde sahip oldukları hayat standartlarını emeklilik döneminde de koruyabilmeleri için, emekliliğe yönelik tasarrufu teşvik ediyor.
Otomatik katılıma dahil edilecek çalışanlar: Türk vatandaşı ya da mavi kart sahipleri, 45 yaşını doldurmamış, 4/a (SSK’ya bağlı) ve 4/c (Emekli Sandığı’na bağlı) maddelerine göre mevcut çalışanlar ve işe yeni başlayanlar.
Prime esas kazancın ya da emeklilik keseneğine esas aylığın %3’üne karşılık gelen tutar her ay katkı payı olarak ödenecek. Örneğin 2.029,5 TL alan asgari ücretli çalışanların ödeyeceği katkı payı tutarı aylık 60 TL olacak.
Otomatik Katılım kapsamında %25 Devlet Katkısı avantajının yanı sıra çalışanlara, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL tutarında ilave Devlet Katkısı sağlanacak. Cayma hakkını kullanmayan çalışanlara sağlanacak bu avantaj Kanun’da belirtilen Devlet Katkısı hak kazanma ve ödeme koşullarına tabi olacak. Ayrıca emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıl boyunca, yıllık gelir sigortası kapsamında düzenli gelir olarak almayı tercih eden çalışana birikiminin %5’i karşılığında ek Devlet Katkısı ödemesi yapılacak.
Bordro Entegrasyonu, Online Otomatik Katılım, Kurumsal İnternet Şube gibi kurumlara özel dijital çözümlerimizle, otomatik katılıma dahil olmak çok kolay.”
“DESTEKLEMELER DEVAM EDECEK”
İŞKUR destekleri hakkında bilgilendirme yapan İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Hüseyin Ata, 2019 yılında da Mesleki Eğitim Kursu Programı, İş Başı Eğitim Programı ve İlave İstihdam Teşviklerinin de devam edeceğini açıkladı.
KOSGEB desteklemeleri hakkında bilgi veren KOBİ Uzmanı Uğur Şeker ise şunları söyledi:
“KOSGEB Destek Programları 10 başlık altında devam ediyor. Bunlar; İşletme Geliştirme Destek Programı, İşbirliği Geliştirme Destek Programı, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı, Gelişen İşletmeler Pazarı Destek Programı, AR-GE İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı, Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR) Destek Programı, KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı, Stratejik Ürün Destek Programı başlığı altında KOBİ’lerin ekonomideki pazar payını artırmak için yapılan Programlar.”
Seminere Balıkesir Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İş Bankası Balıkesir Şube Müdürü Günay Aldemir, Anadolu Emeklilik Bölge Satış Yönetmeni Umut Yılmaz, KOSGEB Balıkesir İl Müdürü Deniz Timuçin, İşkur İl Müdürü Nazım Balcı ve BESOB’a bağlı 85 oda genel sekreteri katıldı. Memet KOŞAR(balikesir24saat)