Sol siyasetle uğraşıp yaşı 50’den yukarı olanlar bilir. Gençlerin bildiğini pek sanmıyorum. Çünkü adı unutturulan yurtsever bir devrimcidir Esat Adil…
Doğum yeri Balıkesir 1904. Ölüm tarihi 1958.
Az yaşamış ama çok önemli işler yapmış bir Anadolu aydını…
Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Balıkesir’de dünyaya gelir. Çocuk yaşta Kuva-yi Milliye hareketi içinde yer alır. Balıkesir lisesinden mezun olduktan sonra eğitimine Ankara Hukuk Fakültesi’nde devam eder. Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği’nin ilk kurucusu ve başkanıdır. Okulu bitirdikten sonra doktora yapmak için gittiği Belçika’da “Ceza ve ıslahevleri” üzerine doktora yapar. İmralı Cezaevi’ni o kurmuştur.
Kurtuluş Savaşı sırasında Vasıf Çınar’ın çıkardığı “İzmir’e Doğru” gazetesinde milli mücadeleyi destekleyen yazılar yazar. Balıkesir Halkevi’nin ilk kurucu başkanıdır. Aynı zamanda günlük “Savaş Gazetesi”nin kurucusu ve başyazarıdır. Bulunduğu her ortamda önemli işler yaptığını Balya maden işçilerinin grevinde ve açlık yürüyüşünde önderlik ederek de göstermiştir…
Az yaşamış ama çok önemli işler yapmış dedim ya! Bu lafı eski bir devrimciye vefa göstermek için söylemedim. Çok ama çok hak ettiği için söyledim…
Bakın bakalım hak etmiş mi? Etmemiş mi?
Hitler’in Nazi orduları batı sınırlarımıza geldiğinde bölgedeki yurtseverleri toplar ve olası bir saldırıya karşı yurdu savunma mücadelesi için Mudanya dağlarında halkı çete harbine hazırlar…
Çok partili yaşama geçildiğinde ilk sosyalist partiyi (TSP) kurup genel başkanlığını üstlenir. Esat Adil’in sosyalistliği SSCB’den bağımsızdır. İlerde Sosyalist Devrim Partisi (SDP) kurucusu Mehmet Ali Aybar’ın “Güler yüzlü sosyalizm.” olarak nitelediği parti programının omurgasını oluşturacak kadar yerlidir…
Partisi iki kez kapatılmış, hapis yatmış, bütün davalardan beraat etmiştir…
Adı bilerek ve isteyerek unutturulmaya çalışılan Esat Adil Müstecaplıoğlu hem Balıkesir’in, hem de ülkenin aydınlık geleceğine hayatını adamış bir aydındır. Nazım Hikmet kadar, Sabahattin Ali kadar bizden birisidir…
Geriye dönüp şöyle bir bakın; adı bir yerlere verilen Balıkesirli isimlerin hangisinden daha az hak eder isminin bir yerlere verilmesini. Balıkesir doğumludur. Yaşamında Ayvalık, Edremit ve Balya’dan izler taşır.
Bu yazı mücadele ederken tek başına kalsa da inandığı yoldan dönmeyen Esat Adil’in hayatının minik bir özetidir. CHP’li ilçe belediye başkanlarına duyurmak istedim. Araştırın, soruşturun, meclisinizde tartışın uygun görürseniz ismini bir yerlerde yaşatın. Yaşatın ki yeni kuşaklara örnek olsun…
Kendi değerlerine sahip çıkmayan toplumlar yeni değerler yaratamaz!