Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Baysal, 2023 yılı ekonomik beklentileri ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaşırken, “2023 yılı için önemli olan, bizi bekleyen bu yeni süreci iyi yönetmek ve doğru politikalar izlemek olacak. Bunun da en iyi yolunun risk almak yerine temkinli bir tavır benimsenmesi ve ekonominin içeriden ve dışarıdan gelebilecek olumlu ve olumsuz şoklara karşı esnekliğinin artırılması olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
BASİAD Başkanı Ümit Baysal; hem dünya hem de Türkiye ekonomisi açısından oldukça zor bir yılı geride bıraktıklarını açıkladı. COVID 19 sonrası normale dönme adımlarının yanı sıra, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan jeopolitik tansiyon ve hammadde ve enerji fiyatlarında çok yüksek artışlarla hızla tırmanan enflasyon karşısında birçok ülkenin para politikasını sıkılaştırmasının dünyada büyümenin hızla gerilemesine neden olduğunu vurgulayan Baysal, 2022 yılının muhtemelen kayıtlara 2009 krizi ve 2020 pandemisinin ardından son 30 yılın en düşük büyümesi olarak geçeceğini bildirdi ve 2023 yılı ekonomisini değerlendirdi.
Başkan Ümit Baysal, “Dünya ekonomisindeki zayıf büyüme performansının 2023 yılından sonra da devam etmesine hazırlıklı olmamız gerekiyor. Devam eden jeopolitik gerilimler, finansal koşullardaki değişim, iklim değişikliği ile mücadelenin gerektirdiği ülkeler arası uyumu sağlamanın zorluğu, teknoloji üzerinden süren ticaret ve yatırım kısıtlamaları gibi faktörler, geçmişten farklı olarak, dünyada verimlilik artışı ve dolayısıyla büyüme üzerinde bir kısıtın ortaya çıkmasına yol açabilecektir. Benzer koşullar Balıkesir’de üretim süreçlerini devam ettiren ve ihracat ağırlıklı faaliyet yürüten firmalarımızın ihracat kısıtlamaları ve üretim lokasyonu değişimlerine zorlamaları devam ettirebilir. 2022 yılında Balıkesir ihracatında yaşanan büyümeyi ileri taşımanın ve kalıcı olmasının tedbirleri peşinde koşacağız.” dedi.
“HEM BİR DİZİ AVANTAJ HEM DE BİR DİZİ TEHDİT”
Baysal yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Küresel çerçevedeki bu değişimler Türkiye açısından hem bir dizi avantaj hem de bir dizi tehdit anlamına geliyor. Bu aşırı oynak ve belirsizliğin yüksek olduğu koşullar altında uluslararası yatırımcılar kararlarını ince eleyip sık dokuyarak vereceklerdir.
Dünya ekonomisiyle hem dış ticaret, hem de dış açığın finansmanı üzerinden güçlü bir entegrasyona sahip olan ülkemizin bu yeni duruma nasıl adapte olacağı temel bir konu olarak karşımızda duruyor.”
“RİSK ALMAK YERİNE TEMKİNLİ BİR TAVIR”
“Türkiye ekonomisi açısından 2023’e düşüşte görünse de hala çok yüksek olan bir enflasyon oranı ile giriyoruz. 2023 yılı için önemli olan, bizi bekleyen bu yeni süreci iyi yönetmek ve doğru politikalar izlemek olacak. Bunun da en iyi yolunun risk almak yerine temkinli bir tavır benimsenmesi ve ekonominin içeriden ve dışarıdan gelebilecek olumlu ve olumsuz şoklara karşı esnekliğinin artırılması olduğunu düşünüyoruz.
2023’ün birinci ve ikinci yarısında ekonomik koşulların ve politikanın farklı olması ülkemiz için olası. Her şeyden önce küresel dinamikler ülkemizde de etkisini gösterecek. Finansal koşullarda yıl boyunca bir gevşeme olmasa da yılın ikinci yarısında dünya ekonomisinde büyümenin bir miktar hızlanacak olması ihracat talebinde bir canlanmayı muhtemel kılıyor.”
“ENFLASYONLA MÜCADELE”
Seçim sonrası ile öncesi arasındaki ekonomik koşulların ve politikaların farklılaşması olası. Seçimler öncesinde küresel ekonomi zayıfken ve özellikle birçok AB ülkesinde resesyon dinamikleri gündemde iken Türkiye ekonomisinde iç talebe bağlı büyüme sürecinin desteklendiği bir dönem yaşayacağız.
Yılın ikinci yarısında ise küresel ekonomide görülecek nispi olumlu gelişme, Türkiye ekonomisinde makroekonomik istikrarı ve yapısal reformu önceleyen politikaların uygulanması açısından nispeten olumlu bir ortam yaratacak.
Gözden kaçırılmaması gereken enflasyonun çıkmış olduğu çok yüksek seviyelerden baz etkisiyle beraber düşme sürecine girmiş olmasını bir fırsat olarak değerlendirmek mümkün. Ancak enflasyonu düşürmede makro ihtiyati tedbirlerin para politikasının ikamesi olamayacağı noktasından hareketle para politikasını enflasyonla mücadele çerçevesinde formüle etmek, maliye politikasını enflasyonla mücadeleyi destekleyici mahiyette kurgulamak gerekiyor.”
100. YIL MESAJI
“2023 yılını Türkiye açısından önemli kılan bir başka boyut da bu sene cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı olması. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, refah ve istihdam yaratmakta başarılı olacak ekonomik modellerin inşasını hep birlikte başarmamız gerekiyor. “
(balikesir24saat.com)