featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. EKOKÖYLER VE SOSYAL ÇEVRE

EKOKÖYLER VE SOSYAL ÇEVRE

Bir yaşam biçimi olarak ekoköy ideali, insanların kişisel özgürlükleri ile başkalarına karşı sorumlulukları arasında bir denge oluşturmalarıdır. İnsanın ortak ihtiyaca yönelik oluşumlar yaratabilmesini sağlar. İnsanların birlikte daha çok sosyalleşme arzularını, bireylerin hem kişisel hem de grubun bir parçası olarak gelişimlerini destekleyen bir ortam yaratılmasını sağlar.

Ekoköy, herkesin kendi sorumluluklarının çerçevesini görebildiği yetki ve sınırlarını ölçebildiği kadar küçük bir ortamdır. Bahçecilik ve barınma yapımları gibi günlük uğraşlar, çocukların gelişimi açısından önemlidir. Çocuklar kendilerine değişik yetiler kazandıran tecrübelerle büyür. Ekonomik düzen, sınırsız ihtiyaçlar ilkesinin tersi bir mekanizmayla çalışır. Finansal ihtiyaçları azaltacak, asgari tüketim zemini yaratacak, sosyal ve aile hayatını destekleyici bir yapı oluşturacak şekilde tasarlanır.

Ekoköyde yaşayan birey, daha az kazanmak pahasına da olsa iş ve evi arasındaki mesafeyi yakınlaştırır. Ulaşımda zaman kaybının önüne geçer. Böylece dışarıda harcanan iş saatleri azaltılır. Ekoloji ve insan odaklı bu yaşam tarzında sosyal hayatla ve aile ile ilgilenebilecek zaman çok önemlidir. Aidiyetin çoğalmasına ve yerel işlerin kurulabilmesine olanak yaratılır. İş hayatı ile sosyal hayatın ayrışmasının önüne geçilir.

Alternatif ekonomik sistemlerin yaratılmasının önü açılır. Ekoköyün küresel sistemden daha bağımsız ve daha dayanıklı hale gelmesi sağlanır. Ekonomik faaliyetler çoğu kez alternatif bir değiş tokuş prensibine dayanır. Bu da kişisel yeterliliklerin veya becerilerin özgünleşmesi noktasında bireysel gelişimin önemini ortaya çıkarır.

Ekoköylerde, insan doğal dünya ile uyumlu olabilme duygusunu yeniden hatırlar. Dünyanın sonsuz evrenin bir parçası olduğunu unutmadan yaşamayı öğrenir. Doğal döngülere uyum sağlar. Gezegenimiz üzerindeki tüm yaşam biçimlerine saygı gösterir. Doğa ve canlılar ile bağlılığını yeniden kurar. Ve bu bağı kuvvetlendirir. Kültürel ve ruhsal faydalarını düşündüğümüzde, manevi amaçlı birçok ekoköyde geleneksel kültürlerin yeniden canlandırıldığını görmekteyiz. Bozulmamış saf insan-maneviyat uyumunun sağlandığından söz edebiliriz. Dünyamız ve onun üzerindeki tüm oluşumlar ile uyum içinde yaşadığımız hayat biçimine geri döndürüldüğümüz bir maneviyat bağı oluşur.

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
EKOKÖYLER VE SOSYAL ÇEVRE
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 17 Mart 2021, 10:49

    Herşey cok güzelde Buköyü hayata geçirmenin yolunu nasıl bulacagız.Bu yaşam tarzını benimseyen örnekler varmı.

    Cevapla
    • 17 Mart 2021, 15:51

      Necati bey , öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim . Yeni yazım da ülkemizdeki Ekoköy girişimlerine de değineceğim . Umarım size de yanıt vermiş olurum . Balıkesir 24 Saat’i takipte kalın .

      Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!