Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu’nda (BTİOYO) genel olarak öğrencilerin daha iyi yetişmeleri ve geleceğe hazırlanmaları, gelecekteki mesleklerinde daha etkili olmaları için yıl boyunca pak çok kurs ve seminer yapılıyordu. Bu kurs ve seminerler ya tamamen ücretsiz ya da son derece cüzi bir ücretle yapılıyordu. Kurslar daha çok yabancı dil kursları idi. Almanca, Rusça, Fransızca, İtalyanca, Japonca, İspanyolca, Çince kursları açılmış. Haftada iki gün ve iki buçuk, üç aylık bir kurs toplam 20TL olarak belirlenmişti.(Bunu bile pahalı bulanlar oldu be.)
Bunların dışında her türlü etkinlik desteklenmiş, öğrencilerin gerek eğitici olarak, gerek eğitilen olarak katılmaları sağlanmıştı.( Biraz da zorluyorduk tabi.) Bunlar Modern Dans, Müzik( Gitar, bağlama), Tenis, Halk Oyunları, Kitap Ciltleme, Boks, Vücut Geliştirme(yaz için pazı geliştirme)
Ayrıca pek çok seminerler vererek ve verdirerek öğrencilere sertifika ve katılım belgeleri almaları sağlanmıştı. (İş Görüşmesi Teknikleri, Etkili Hızlı Okuma, Etkili Zaman Yönetimi, İmaj, Kokteyl Hazırlama, Meze ve Sofra Süsleme, Mantıklı Olarak Eş seçimi, İletişim Teknikleri, Ana-Bana Okulu(Kızlara doğum uzmanı hekimler, erkeklere bevliyeciler cinsel yaşam konusunda seminerler verdi), Depresyondan Kurtulma(Psikolog ve psikiyatri hekimleri),
İlk Yardım, Amatör Denizcilik Belgesi Kursu, Dalgıçlık Kursu, Paraşütle Atlama, Sürücü Kursları(Ayrıca İleri Sürüş Teknikleri), Çanakkale Savaşları Seminerleri, Kişisel Gelişim Gurubu Çalışmaları, Kitap Okuma Gurubu, Felsefe Gurubu. Etkili Hızlı Okuma, Dikkat Geliştirme, Briç Kursunu da unuttuk sahi. Bir de binicilik kursu için at satın alacaktık ama, “Bakamazsınız.” dediklerinden vazgeçtik.
O kadar çok seminer, konferans ve kurs yapıldı ki sayısını ben bile unuttum.
Okulda büyük katılımlarla yapılan kitlesel etkinlikler:
1. Hoş Geldiniz Partileri
Okula yeni gelen öğrencilere bir ısındırma hareketi olarak üst sınıflar tarafından düzenlenir. Kararlaştırılan bir günde yeni gelen öğrencilere “lolipop”(bir nevi çocuk şekeri) verilir. Ayni gün bütün okula öğle yemeği olarak daha önceden kararlaştırılan bir yemek ikram edilir(Çiğ köfte, lahmacun, döner, kebap gibi bir yiyecek) Bu partide ayrıca “Laylay” yapılır. Yeni gelenler okulun arkasına toplanır. Üst sınıflar maçlarda tezahürat nasıl yapılır, öğretirler.
2. Tesbih Teslim Töreni
Genelde “Hoş Geldin Partisi”nde icra edilir. Okulda müze duvarında asılı duran, dev taneli tespih, BTİOYO davulu eşliğinde, o yıl seçilen yeni öğrenci temsilcisine bir önceki yılın temsilcisi tarafından merasimle kantinde teslim edilir.
3. Dünya Delikanlılar Günü
Sadece erkek öğrenciler katılır. Jüri kızlardır. Çeşitli yarışmalar yapılır. (Tesbih Sallama Yarışması, Afili Nağra Atma Yarışması, Yanpiri Yürüyüş Yarışması) Kurallar evvelden tespit edilir. Önce kantinin bir köşesine “Delikanlılık İmalathanesi” açılır. Burada kızlar ellerinde makyaj kalemleri, katılacak olanlar için bıyık, ben, çizik, kaş araları birleştirme gibi faaliyetlerde bulunurlar.
Bu günü Ali Kemal Hoca ile birlikte düşündük ve organize ettik. Her defasında biz de makyaj yapar katılırız.
Dünya Delikanlılar Günü için katılanların mutlaka dikkat etmesi gereken hususlar. Tesbih sallama tehdit içermeli. Eller pençe. Bacaklar parantez. Sol omuz hafif önde.(Her an saldırıp hadise çıkarma durumları). Baş hafif öne eğik. Gözler hafif kısık. Bakışlar şahin dimdik. Kaşın biri kalkık. Omuza bir ceket atılabilir. Yürüyüş yengeç.
4. Dünya Kokoş Kızlar Günü
Aşırı süslü ve makyajlı kızlar kantinde arz-ı endam ederek gezinirler. Alkışlanırlar..(“Önce Hanım Kızlar Günü” olarak tertiplemeyi düşündüğümüz bu günü, pek çok kızın “Biz hanım değil kokoş kızlar olmak istiyoruz.” Diye yoğun itirazları üzerine bu isim verildi. Güzel de oldu.)
5. BTİOYO OLİMPİYATLARI
Çeşitli yarışmalar yapılır. Her yarışma daha önce BTİOYO’da okumuş veya bulunmuş olup da vefat etmiş olanların adını vererek düzenlenir. Yarışlar: Tavla, satranç, bilek güreşi, ağırlık kaldırma, halat çekme, çay içme gibi
Ayrıca bu yarışmalar esnasında okul öğrencileri müzik gurupları konserler verirdi. Ama mutlaka Ali Kemal Hoca bir gitar dinletisi sunardı.
Çoğu kez özellikle öğle aralarında kantinde dinletilerimiz olurdu. Profesyonellere taş çıkartacak kadar marifetli arkadaşlar, bazen bağlama ile halk türküleri, bazen gitar ve bateri eşiğinde pop veya o zaman çok tutulan parçalar dinletilirdi.
Eee, sizi kıskanırlar tabi.. Çatlasın mimarlar..