* Zeytin üreticisi ve Edremit Belediye Meclis Üyesi Hasan Güçlü Sakallı, Edremit Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği tarafından tescillenip, coğrafi işaret almasının ardından merak edilen konuları gündeme getirdi. “7 yıllık bu süreç sadece zeytinciler değil tüm ticaret erbaplarının ödediği aidatlar ile yürütüldü, bu aidatlarının akıbetini bilmek hepsinin hakkı” diyen Sakallı, yapılan harcamaların kalem kalem açıklanmasını istedi..
* Bu süreçte bir çok yanlışlar yapıldığını iddia eden Sakallı, “Bu eksiklikler giderilmez, bu şaibeler noktasına virgülüne kadar şeffaf bir açıklama yapılarak ortadan kaldırılmaz ise Edremit Zeytinyağı çoğrafi işareti kendi üreticisinde dahi kaybettiği güveni değil AB tescili galaksiler arası bir tescil alsa da maalesef tüketici üzerinde yakalayamayacaktır.” dedi.
“SEVİNDİK AMA…”
SS. Doyran Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı da olan Sakallı’nın sosyal medya hesaplarından da paylaştığı açıklamaları şöyle:
“Edremit Zeytinyağı’ Coğrafi işareti AB tescil süreci tamamlandı, sevindik. Ama…
7 yıl önce ilk tescil işlemleri başlayan bu coğrafi işaretin Türk Patent’teki başvuru dosyası da dahil olmak üzere bu süre içinde defalarca revize görmesine rağmen halen çok büyük yanlışların olduğu biliyorum. Bu revizeleri yapanların da, revizeyi yaptıranların da arkasında duramadığı işler olduğunu biliyorum.
Nereden mi biliyorum; o yarım yamalak hazırlanmış prosedürüne göre bile uygulanamamış, denetlenememiş Coğrafi işaret şartnameleri üzerinden şahsım ve firmam adına tezgahlanan tam bir FETÖ kumpası niteliğinde ki şikayet, cezai işlem, 2020 coğrafi işaret denetim iptali ve Türk Patent ve Marka Kurumu’na her yıl sunulması gereken denetim raporlarının eksik yada sadece kağıt üzerinde yapılması ile alakalı yargı sürecinde mahkemeye sunduğumuz belgelerimiz ile bu kumpas sürecinin içinde bulunanların hepsine karşı kazandığım kapı gibi elimdeki mahkeme kararına ve ETO disiplin sürecinin bir anda sonlandırılmasına istinaden biliyorum..! Bu mahkeme kararında Edremit Zeytinyağı Coğrafi işaretinin yanlış yönetildiği, uygulanamadığı, denetlenemediği gayet açık bir biçimde görülmektedir. Bu yanlışlar düzeltilmeden AB başvuru sürecinin başlatılması da büyük bir yanlıştı ama bu acele nedendi acaba?”
“BURADA 7 YILLIK KARA DELİK VAR”
“Neyse AB tescilimiz tamamlandı, hiçbir menfaat gözetmeden bu sürece katkı verenlerin emeğine sağlık. 7 yıllık bu süreç Edremit’in sadece zeytinciler değil tüm ticaret erbaplarının ödediği aidatlar ile yürütüldü, bu aidatlarının akıbetini bilmek hepsinin hakkı. Öyle kişisel verilerin korunması kanunu bıdı bıdısı yapmadan…
Şimdi Edremit Ticaret Odasına aidat ödeyen tüm bu ticaret erbaplarının aidatlarını 7 yıllık bu süreçte nerelere (reklam, tanıtım, revize, danışmanlık, harcırah, konaklama-ağırlama, panel kurulumu, eğitim, tadilat, şirket kurulumu, şirkete aktarılan sermayeler ve bu sermayelerin harcandığı yerler ile şirketin karda mı zararda mı olduğu vs.) ve bu işlerin kimlere, kimlerin imzaları ile yaptırıldığının şeffaf yönetim ilkesi gereği tane tane açıklanması gerekiyor. Çünkü burada 7 yıllık bir karadelik var…
Bu eksiklikler giderilmez, bu şaibeler noktasına virgülüne kadar şeffaf bir açıklama yapılarak ortadan kaldırılmaz ise Edremit Zeytinyağı çoğrafi işareti kendi üreticisinde dahi kaybettiği güveni değil AB tescili galaksiler arası bir tescil alsa da malesef tüketici üzerinde yakalayamayacaktır…”
“YANIT BEKLEYEN SORULAR”
“2017 de tescili yapılan Edremit Zeytinyağı Coğrafi işareti halen Türk Patente göre yönetilemezken AB başvurusu yapıldı ve 1-2 gündür sosyal medyada ve ulusal basında bir zafer kazanılmış edası ile paylaşımlar yapılıyor. Tescil için bir emek verilmiştir, emek verenlerin emeğine sağlık. Fakat 2017’den bu güne kadar ki süreçte yapılan harcamalar ile ilgili şeffaf bir biçimde kamuoyuna hiçbir bilgi verilmedi. Şirketler kuruldu, duyusal laboratuvar için tadilatlar yapıldı, danışmanlar tutuldu, eğitmenler, yarışmalar vs vs. Bunlar işin maddi boyutu, biz mali müfettiş değiliz tabii ki ama Edremitli ticaret erbaplarının aidatlarının da çarçur edilmesini istemeyiz!
Gelelim konunun Edremit’i, Edremitli üreticiyi, Edremit Zeytinyağı logolu ürünleri güvenle tüketmek isteyen nihai tüketiciyi ilgilendiren kısmına.
“Edremit Zeytinyağı logolu ürün alın” diyen Edremit Ticaret Odası bu öneride bulunduğu, sağa sola coğrafi işaretin sınai ve mülkiyet hakkı bizde diye racon kestiği coğrafi işaretli ürününe ve üreten üyelerine ne kadar sahip çıkıyor?
Hasat döneminde tırlarla bölgemizdeki bazı fabrikalara başka bölgelerden taşınan ve burada sıkımı yapılarak “Edremit Zeytinyağı” olarak adlandırılması sağlanan ne kadar ürün vardır?
Hasat döneminde ve sonrasında tankerlerle başka bölgelerden getirilen Edremit zeytinyağı olmayan kaç ton zeytinyağı Edremit sınırları içerisine girmekte, burada paketlenmekte ve satılmaktadır? Sınai ve mülkiyet hakkı sahibi ETO bu sistemdeki kaçak ile ilgili bugüne kadar hiçbir işlem yapmış mıdır?
Bu yılın hasat dönemi sonunda geçen yıl coğrafi işaret kullandırılan firmalarına yapılan denetim, geçen yılın ürünlerine mi yoksa bu yılın ürünlerine mi yapıldı?
Geçen yıl ne kadar üretildiğini ve stoğun tespiti için gidip tanktan alınması gereken numuneler alınmamış, 2 litre zeytinyağı ile tonlarca ürüne denetlemeden hologram satılarak coğrafi işaret kullanım hakkı verilmiş midir?
Hologram satılan firmaların geçen yıl üretip coğrafi işaret ile sattıkları ürünler yerine bu yıl üretilen ürünleri denetlemek, numunesini almak, analize bu yılın ürünleri göndermek ve bu şekilde bir denetim raporu oluşturmak Edremit’e yarar değil zarar vermek için tertiplenmiş organize bir sahtecilik değil midir?
Daha onlarcasını sayacağımız coğrafi işaret yönergesinde ve şartnamesinde hatalar varken, bunları düzeltmek yerine bu eksiklere rağmen hologram satıp gelir elde etmek için coğrafi işareti kullandırmak iyi niyetli bir tutum değil, Edremit Zeytinciliğinin altına dinamit döşemektir. Coğrafi işaretler tescil sahibine para kazandırmak için hologram satma amaçlı tescillenen ürünler değil, üreticisine katmadeğer yaratmak amacıyla üretiminden satışına kadar denetlenen ve tescil sahibinin tüketiciye garantörlük yapması gereken bir süreçtir. Ticaret odalarının misyonu hologram satıp para kazanmak, kâr elde etmek değil, o hologramın üzerine yapıştırılacağı ürünleri denetlemek ve o ürünün değerini üyesinin ve bölgesinin kazanmasını sağlamaktır.”
“ETO BU HARCAMALARA DAİR NEDEN BİR AÇIKLAMA YAPAMIYOR”
“2023 yılı coğrafi işaret tescil, revize, değişiklik talepleri ile ilgili Türk Patent’in sitesinden yayımladığı güncel işlem ücretleri aşağıdadır.
2023 Yılı işlem ücretleri:
* Coğrafi İşaret Başvuru Ücreti : 204.40 TL.
* Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Düzenleme ve Sicil Kayıt Ücreti :295.92 TL.
* Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Sureti Düzenleme Ücreti :295.92 TL.
* Coğrafi İşaret Sicil Sureti Düzenleme Ücreti :295.92 TL.
* Coğrafi İşaretin Tescile Konu Özelliklerinde Değişiklik Talebi Ücreti :101.69 TL.
* Coğrafi İşaret Başvurusu Yapan veya Tescil Ettirende Değişiklik Talebi Ücreti :101.69 TL.
* Coğrafi İşaret İtiraz İnceleme Ücreti :355.93 TL.
* Geleneksel Ürün Adı Başvuru Ücreti :204.4 TL.
* Geleneksel Ürün Adı Tescil Belgesi Düzenleme ve Sicil Kayıt Ücreti: 295.92 TL.
* Geleneksel Ürün Adı Tescil Belgesi Sureti Düzenleme Ücreti :295.92 TL.
* Geleneksel Ürün Adı Sicil Sureti Düzenleme Ücreti :295.92 TL.
* Geleneksel Ürün Adının Tescile Konu Özelliklerinde Değişiklik Talebi Ücreti :101.69 TL.
* Geleneksel Ürün Adı Başvurusu Yapan veya Tescil Ettirende Değişiklik Talebi Ücreti : 101.69 TL.
Edremit Zeytinyağı coğrafi işareti ile ilgili yürütülen işlemlere şimdiki fiyatlara göre bile 2017’den bu güne kadar kat be kat fahiş ne kadar ödeme yapıldı? Bu harcamalara dair Edremit Ticaret Odası neden bir açıklama yapamıyor!”